“Φάκελος Χρυσή Αυγή” από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και την ΚΕΕΡΦΑ

Η Κατερίνα Θωίδου και ο Γιώργος Πίττας -δημοσιογράφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης- συγκεντρώνουν σε 120 σελίδες την ιστορική διαδρομή της δημιουργίας της νεοναζιστικής συμμορίας όσο και τη δράση του αντιφασιστικού κινήματος τις δεκαετίες μετά την μεταπολίτευση, παρουσιάζοντας μια πραγματικά “πολύτιμη συμβολή στο μεγάλο κίνημα που αναπτύσσεται κατά του νεοναζισμού και του ρατσισμού, που οι ιστορικές του διαστάσεις είναι πελώριες όπως και τα καθήκοντά του”, όπως εξηγεί ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Δήμο της Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, στον πρόλογό του.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο περιλαμβάνει την αναλυτική εξιστόρηση της εγκληματικής δράσης των νεοναζί: από την βομβιστική και όχι μόνο δράση του Μιχαλολιάκου την δεκαετία του '70, στην ίδρυση της Χρυσής Αυγής την δεκαετία του '80, στις δολοφονικές επιθέσεις σε αριστερούς και μετανάστες την δεκαετία του '90, στην έφοδο στους μετανάστες την δεκαετία του 2000 και την κορύφωση των φασιστικών εγκλημάτων την τελευταία εξαετία μετά την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή το 2007 και της Χρυσής Αυγής το 2012.

“Πλάτες”

Το πρώτο αυτό κεφάλαιο συνοδεύει ένας κατάλογος εκατό περίπου καταγεγραμμένων επιθέσεων (από τους νεοναζί, αλλά και την αστυνομία) που εντάσσονται χρονικά στην περίοδο από το φθινόπωρο του 2009 μέχρι τη δολοφονία Φύσσα, βασισμένες στις καταγγελίες που όλο αυτό το διάστημα δέχθηκε και έφερε στην επιφάνεια η ΚΕΕΡΦΑ. Στο κεφάλαιο “Εγκλήματα με ονοματεπώνυμο” παρουσιάζονται πιο αναλυτικά οι δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν, του Μοχάμεντ Καμράν, του Τζαβέντ Μπασίρ, του Αλίμ Αμπντούλ Μανάν και άλλων θυμάτων της ρατσιστικής βίας.

Ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο όπου τεκμηριώνονται με στοιχεία οι διασυνδέσεις και οι υψηλά ιστάμενες «πλάτες» που στήριξαν τους νεοναζί, από τα Αστυνομικά Τμήματα μέχρι την ΕΥΠ και τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται η ρατσιστική βία και η κάλυψη, οι διασυνδέσεις με την Χ.Α στα αστυνομικά τμήματα Αγίου Παντελεήμονα και Νίκαιας, που η κυβέρνηση “αγνοούσε” όλα τα τελευταία χρόνια. Ο ρόλος όλων των τελευταίων υπουργών Δημόσιας Τάξης, προεξάρχοντος του Δένδια στην ανοχή ή κάλυψη της Χ.Α και βέβαια η “τύφλα” της δικαστικής εξουσίας.

Το τρίτο και το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένα στο αντιφασιστικό κίνημα και τη δράση του σαν «δύναμη αποκάλυψης» και σαν «δύναμη κάθαρσης» αντίστοιχα.

Το τρίτο κεφάλαιο περιέχει την ιστορία του αντιφασιστικού κινήματος και πώς κατάφερε να οδηγήσει στην ήττα τις προσπάθειες των νεοναζί της Χ.Α να βγουν στην επιφάνεια την δεκαετία του '90 και μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην τελευταία τετραετία, την ίδρυση της ΚΕΕΡΦΑ και της Ενωσης Μεταναστών Εργατών, παρουσιάζοντας όλη την εμπειρία για το πως το αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε να γίνει ασπίδα προστασίας και να μπολιάσει το εργατικό κίνημα, τις γειτονιές, τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, δημιουργώντας γεγονότα διεθνούς εμβέλειας από την αντιρατσιστική έκρηξη της Μανωλάδας ως την Αθήνα-πόλη αντιφασιστική στις 19 Γενάρη.

Το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο ξεκινάει με την αντιφασιστική έκρηξη που ακολούθησε την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και συνεχίζει με την παρουσίαση της Αντιφασιστικής Συνάντησης που έγινε στις 5-6 Οκτώβρη στο γήπεδο του Ρουφ και κατέληξε στο κάλεσμα για Διεθνή αντιφασιστική μέρα δράσης τις 22 Μάρτη.

Οι τελευταίες ενότητες του βιβλίου είναι αφιερωμένες στη συνέχιση του αγώνα από εδώ και πέρα για να καταδικαστούν οι νεοναζί της Χ.Α και όλοι όσοι τους κάνουν πλάτες, να σταματήσουν οι διώξεις των αντιφασιστών. Η πάλη ενάντια στον φασισμό συνδέεται με την πάλη ενάντια στην ρατσιστική πολιτική της ΕΕ και όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, την πάλη για την ανατροπή της “νέας μεταπολίτευσης” του Σαμαρά που δίπλα στα μνημόνια και τον ρατσισμό πρόσθεσε στην ατζέντα και τον πόλεμο κατά της Αριστεράς, αλλά και την πάλη ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τον φασισμό.

Το βιβλίο διακοσμούν πάνω από είκοσι φωτογραφίες, οι περισσότερες από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της Εργατικής Αλληλεγγύης.