Συνέδριο ΑΔΕΔΥ

Αυτός ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας που κλείνουμε ένα χρόνο από το ξεκίνημα της μεγαλύτερης αντεργατικής επίθεσης των τελευταίων δεκαετιών. Αλλά είναι και ο μήνας που ξεκινάει η επίθεση του νέου «επικαιροποιημένου» Μνημόνιου της κυβέρνησης και της τρόικας.

Το νέο Μνημόνιο και οι νόμοι που το συνοδεύουν προωθούν τους επόμενους μήνες ένα μακελειό απολύσεων, μείωσης μισθών και ελαστικοποίησης στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα προς όφελος των εργοδοτών. Αλλά φέρνουν και τη διάλυση και το ξεπούλημα μέχρι εσχάτων των ΔΕΚΟ και του Δημόσιου Τομέα, των ΟΤΑ, της Παιδείας, της Υγείας και ό,τι γνωρίσαμε όλα τα τελευταία χρόνια σαν –υποτυπώδες έστω – Κράτος Πρόνοιας:

Απολύοντας όλους τους συμβασιούχους και απειλώντας τους μόνιμους. Συγχωνεύοντας και καταργώντας εκατοντάδες υπηρεσίες, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία. Περικόπτοντας κι άλλο τους μισθούς. Διαλύοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ξεπουλώντας ολόκληρα κομμάτια των υπηρεσιών, της Υγείας, της Παιδείας, των ΟΤΑ στα αρπακτικά της αγοράς. Εφαρμόζοντας την «ανταποδοτικότητα», βάζοντας τον κόσμο να πληρώνει από την τσέπη του λες και δεν έφταναν οι φόροι. Τσακίζοντας, τέλος, τα δικαιώματα στην απεργία, τη διαδήλωση και συνολικότερα όλα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ πρέπει να πάρει σαφή απόφαση όχι μόνο πλήρους καταδίκης και αντίθεσης στο Μνημόνιο, αλλά και δέσμευσης Ανατροπής του απαιτώντας καθαρά: Διαγραφή του χρέους, την κρίση να την πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι καπιταλιστές – όχι οι εργαζόμενοι, όχι η Παιδεία, όχι η Υγεία, όχι τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι οι υπηρεσίες. Ηδη το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ έχει πάρει ανάλογες αποφάσεις.

Πρώτο βήμα σε αυτήν την  κατεύθυνση είναι η απόφαση για στάση εργασίας και συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 6 του Δεκέμβρη, μέρα τιμής στον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Δεύτερο βήμα είναι η οργάνωση της Πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη ενόψει του προϋπολογισμού-λαιμητόμου κυβέρνησης και τρόικας. Είναι η απεργία που πρέπει να μετατρέψουμε σε νέα 5 Μάη, όταν οι απεργοί έφτασαν στον περίβολο της Βουλής - και ακόμα πιο μεγάλη!

Οσον αφορά τη συνέχεια, η συζήτηση της πρότασης στο συνέδριο για την πραγματοποίηση 5νθήμερης πολιτικής απεργίας το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου με αίτημα την ανατροπή του μνημονίου της κυβέρνησης Παπανδρέου – ΕΕ - ΔΝΤ που ήδη έχει ξεκινήσει στις Παρεμβάσεις, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και αν το Συνέδριο δεν το αποφασίσει, να το αποφασίσουν οι Ομοσπονδίες: απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση προχωράμε, με γενικές συνελεύσεις, μαζικές απεργιακές επιτροπές, απεργιακό ταμείο και περιφρουρήσεις – ξεκινώντας με την οργάνωση της επιτυχίας της Πανεργατικής Απεργίας στις 15 Δεκέμβρη.