Νοσοκομεία. Οχι στα κλεισίματα

Ο Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι αρχικά 25 νοσοκομεία που ανήκουν στο ΕΣΥ θα λειτουργούν και το απόγευμα, από τις 15.00 έως τις 22.00. Τα νοσοκομεία αυτά θα είναι: τα Πανεπιστημιακά Ρίου, Ιωαννίνων και Ηρακλείου, Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού, Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Άγιος Σάββας, Γεννηματάς Αθήνας, Ερυθρός, Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο, Αττικό, Μεταξά, Θριάσιο, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, Θεαγένειο, Καβάλας, Λάρισας, Βόλου και το Γενικό Ηρακλείου και Χανίων.

Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι  στόχος της ολοήμερης λειτουργίας  είναι η “καλύτερη εξυπηρέτηση” των πολιτών.  Όμως, η αλήθεια είναι ότι με το νέο νόμο διαλύεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Υγείας.  Στην ουσία ολοήμερη λειτουργία σημαίνει ότι διευρύνεται και απλώνεται η επί πληρωμή λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και όλες οι υποστηρικτικές λειτουργίες όπως εργαστηριακές εξετάσεις, διαγνωστικά εργαστήρια. Από τα έσοδα που θα προέρχονται κυρίως από τις τσέπες των ασθενών που μετατρέπονται σε πελάτες, θα καλύπτεται μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων (επικουρικό προσωπικό, μη προβλεπόμενες εφημερίες, κλπ). Έτσι όποιο νοσοκομείο δεν θα μαζεύει αρκετά ευρώ από τις τσέπες των ασθενών δεν θα μπορεί επιβιώσει.

Μάλιστα, το υπουργείο καθόρισε και συγκεκριμένη ταρίφα για κάθε απογευματινή επίσκεψη, που ξεκινά από τα 20 ευρώ για τους επιμελητές Γ και φτάνει μέχρι και 90 ευρώ για τους καθηγητές. Η αμοιβή των χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων, επιπλέον του νοσηλίου και των υλικών, καθορίζεται στα 150 ευρώ για μικρή επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη που απαιτεί βραχεία εντός της ημέρας νοσηλεία.

Η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων μπαίνει σε εφαρμογή την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώνει τις πιο σκληρές περικοπές στο χώρο της υγείας, που φτάνουν στο ύψος του 1,4δις. Ετσι τα μόνο νοσοκομεία που θα παραμείνουν ανοιχτά να είναι αυτά που θα αυξήσουν την απογευματινή τους πελατεία.

Συγχωνεύσεις

Ο Λοβέρδος μεθοδεύει συγχωνεύσεις τμημάτων και κλείσιμο νοσοκομείων. Σε συνέντευξή του στο Μέγκα ο Λοβέρδος έκανε λόγο για «πληθωρισμό» δημόσιων μονάδων, επισημαίνοντας ότι «...η Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη νοσοκομεία…Έχω πέντε νοσοκομεία σε πενήντα χιλιόμετρα και τα πέντε φωνάζουν ότι δεν έχουν προσωπικό. Αυτό είναι συνέχεια της διοικητικής ακαταστασίας που συγκροτεί το πελατειακό κράτος...».

Ένα από αυτά τα νοσοκομεία που έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου και απειλείται με κλείσιμο είναι το Αρεταίειο. Ήδη το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τραγικά προβλήματα εξαιτίας της μείωσης της επιχορήγησης του Υπουργείου Παιδείας όπου ανήκει ως πανεπιστημιακό. Όπως αναφέρει το σωματείο των εργαζομένων, λόγω της μείωσης της επιχορήγησης, της μη πρόσληψης προσωπικού, τη μη έγκριση συμβασιούχων, τη μη έγκριση υπερωριών τριών μηνών (δεδουλευμένα, νυχτερινά, αργίες για το 2010), η συρρίκνωση της λειτουργίας του νοσοκομείου  φτάνει στο 50% της δυναμικότητάς του. Την Τετάρτη  1η Δεκέμβρη, γινόταν γενική συνέλευση των εργαζομένων για να αποφασίσουν την απεργιακή τους απάντηση.

Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί που προχώρησαν σε μια εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία έστειλαν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με τα κριτήρια του κέρδος και της αγοράς. Την 1/12 συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ για να αποφασίσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών.  Η ΠΟΕΔΗΝ στο πρόσφατο Γενικό της Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στις  9 /12 στις 11πμ σε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας σωματείων έξω από το Υπουργείο Υγείας, μαζική συμμετοχή στην πανεργατική στις 15/12, και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αμέσως μετά.

Με γενικές συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο, με δημιουργία  κοινών απεργιακών επιτροπών εργαζομένων και γιατρών σε κάθε νοσοκομείο που θα αναλάβουν να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις, μπορούμε να αναγκάσουμε τις Ομοσπονδίες να κλιμακώσουν την απεργιακή δράση για να σώσουμε τα νοσοκομεία από την πολιτική του Λοβέρδου και της τρόικας που βλάπτουν στα σοβαρά την υγεία όλων μας.