Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν απαιτούν άσυλο

Δεκάδες Αφγανοί ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ξεκίνησαν από την περασμένη Τρίτη 23/11 κατασκήνωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, απαιτώντας να τους δοθεί πολιτικό άσυλο.  “Εμείς οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν ήρθαμε στην  Ευρώπη γιατί δεν μπορούσαμε να ζήσουμε άλλο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στη χώρα μας”, αναφέρει η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε η Επιτροπή. “Δεν μπορούσαμε να ζούμε σε χωριά που κάθε τόσο τα βομβαρδίζει η αεροπορία του ΝΑΤΟ ή τα ερημώνει ο στρατός και τα τανκς που μπαίνουν μέσα και τα ισοπεδώνουν. Δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία αλλά και γιατί η οικονομία είναι διαλυμένη.

Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε στις γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν, όπου ο πόλεμος εξαπλώθηκε και εκεί ενώ οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν προκαλέσει νέο κύμα φτώχειας, πείνας και προσφυγιάς. Μας καταδίωξαν στο Ιράν, στη Τουρκία και  σε άλλες χώρες.

Δεν θέλουμε να εκμεταλλεύεται κανένας το δικαίωμα μας για ανθρώπινη ζωή και μετακίνηση μακριά από τα πεδία των πολέμων. Δεν θέλουμε άλλους πνιγμένους στο Αιγαίο και τον Έβρο. Ούτε να μας στέλνουν πίσω ξανά στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκές χώρες με τη συνθήκη Δουβλίνο 2 για να βρεθούμε ξανά κυνηγημένοι και άστεγοι από την Αστυνομία, τις φασιστικές και τις ρατσιστικές συμμορίες. Δεν μπορούμε άλλο να μας καταλογίζουν ευθύνες για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών και των πολέμων τους. Όλος ο κόσμος θέλει την ειρήνη και για μας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που το έχουν στερηθεί εκατομμύρια σε όλον τον πλανήτη, όπως και στη  χώρα μας. Δεν θα γίνουμε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις αποτυχίες των πολιτικών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που σπέρνουν δυστυχία σε όλους με την ανεργία και τη φτώχεια. Ας σταματήσουν τους πολέμους και ας γυρίσουν πίσω τώρα οι στρατοί κατοχής, ας δοθούν τα λεφτά που πάνε για όπλα για να γίνουν πιο καλά τα σχολεία και τα νοσοκομεία, για καλύτερη ζωή για όλους.

Ζητάμε το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο για όλους τους πρόσφυγες από την ελληνική κυβέρνηση. Για να ζούμε με αξιοπρέπεια, για να ταξιδεύουμε με διαβατήριο σαν άνθρωποι και όχι σαν ζώα σε νταλίκες. Ζητάμε στέγη για τις οικογένειες και τα παιδιά μας που αυτή τη στιγμή κοιμούνται στις πλατείες. Καλούμε τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τα εργατικά συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν το αγώνα μας”.

Συνέντευξη τύπου

Την Πέμπτη 25/11 αντιπροσωπεία των Αφγανών προσφύγων συμμετείχαν στην πανεργατική συγκέντρωση που έγινε στο κέντρο της Αθήνας στα πλαίσια της στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την επόμενη ημέρα η Επιτροπή Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο χώρο της κατασκήνωσης στα Προπύλαια. Στη συνέντευξη που έγινε υπό την στήριξη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Επιτροπής των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων, ανακοινώθηκαν οι  δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχοποιεί τους μετανάστες.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν ο Εσμερέι Αχμεντί από την Επιτροπή των Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων, ο Σέμκο Μοχαμεντί από την Επιτροπή των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων και μέλος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της Κϊνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή.

«Η απαράδεκτη κατάσταση για τους αιτούντες άσυλο Αφγανούς πρόσφυγες με τους δεκάδες τραυματίες από ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος αστέγων αλλά και πάνω απ΄ όλα η κυβερνητική πολιτική που εξακολουθεί να διατηρεί και να αυξάνει τη συμμετοχή στη κατοχική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα”, δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. “Εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές να βρεθούμε όλοι και όλες στο πλευρό των Αφγανών προσφύγων. Η κυβέρνηση να δώσει τώρα άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Ας σταματήσει η κυβέρνηση τις σπατάλες για πολεμικές επεμβάσεις και αστυνομικά πογκρόμ και ας δώσει λεφτά για να κάνουμε τις γειτονιές μας ανθρώπινες, με σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς. Ας ξεκινήσουμε μαζί το αγώνα για να γίνει η Πανεργατική Απεργία 15 Δεκέμβρη σταθμός στη ενωμένη δράση για κατακτήσεις, για να πληρώσουν τη κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν και όχι οι φτωχοί και οι μετανάστες».

Διαβάστε επίσης

Συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη