Συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μετανάστες και πρόσφυγες, μέλη της Ενωσης Μεταναστών Εργατών από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, εκπρόσωποι της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας και της Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, συνδικαλιστές και φοιτητές. Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι η ανάγκη κλιμάκωσης της αντιρατσιστικής δράσης προκύπτει από το γεγονός ότι μπροστά στο βάθεμα της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ συνεχίζουν να παίζουν το χαρτί του ρατσισμού, επιδιώκοντας να μετατρέψουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αποδιοπομπαίους τράγους για την αποτυχία των πολιτικών του Μνημόνιου-ΕΕ-ΔΝΤ.

Αυτό το στόχο έχει ο νέος νόμος του Παπουτσή για το άσυλο που στην ουσία οδηγεί στην κατάργησή του, την ίδια στιγμή που ανακοινώνει νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στη Ριτσώνα, κλείνει τα σύνορα με τη σιδερόφρακτη FRONTEX και καταδικάζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με απελάσεις. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει διακόψει κάθε διαδικασία νομιμοποίησης  των μεταναστών και χορήγησης αδειών εργασίας, ενώ χιλιάδες μόνιμα διαμένοντες χάνουν τις άδειες τους με τις απολύσεις και την ανεργία στην οποία είναι τα πρώτα θύματα. Αυτή η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης στρώνει το δρόμο στους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που με την κάλυψη της Αστυνομίας  χτυπάνε, λιντσάρουν και τρομοκρατούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Η καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ και της Ενωσης Μεταναστών Εργατών που θα κορυφωθεί με ένα μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 15/1, έχει σαν στόχο να δώσει την κόντρα με αυτή την πολιτική μέσα σε κάθε γειτονιά, σχολή, σχολείο και εργατικό χώρο. Να αναδείξει ότι η διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών φροντίδας και στήριξης των φτωχών, των άστεγων, των προσφύγων, η κατάρρευση της δημόσιας παιδείας και της Υγείας, η άνοδος της ανεργίας, της φτώχειας και της δυστυχίας, είναι αποτέλεσμα της κρίσης του καπιταλισμού που προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των απλών ανθρώπων.

Πρώτη απάντηση στις 15 Δεκέμβρη

Πιο συγκεκριμένα η σύσκεψη αποφάσισε να προχωρήσει στη διοργάνωση τριών ημερομηνιών - σταθμών για το προχώρημα και το βάθεμα του αντιρατσιστικού κινήματος. Ο πρώτος θα είναι στις 15 Δεκέμβρη, στην πανεργατική, όπου θα δοθεί η πρώτη απάντηση απέναντι στις απάνθρωπες και ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης που αρνείται να δώσει άσυλο και χαρτιά σε πολιτικούς πρόσφυγες. Στόχος της ΚΕΕΡΦΑ και της Ενωσης Μεταναστών είναι εκείνη την ημέρα χιλιάδες μετανάστες να απεργήσουν και να διαδηλώσουν μαζί με τους ντόπιους εργαζόμενους ενάντια στα μέτρα του ΔΝΤ, της ΕΕ, της τρόικας και της κυβέρνησης Παπανδρέου που θέλουν να στοχοποιήσουν τους μετανάστες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός θα είναι το Σάββατο 15 Γενάρη όπου θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό συλλαλητήριο με παράλληλες δράσεις και διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας. Το συλλαλητήριο θα ακολουθήσει διαδήλωση και πορεία προς τη Βουλή και τον Αγ. Παντελεήμονα, ενώ οργανώνεται παιδική θεατρική παράσταση από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, συναυλίες και άλλα δρώμενα ώστε να απελευθερωθεί η πλατεία από τις δολοφονικές φασιστικές συμορίες που λυμαίνονται την περιοχή τρομοκρατώντας ντόπιους και μετανάστες, με την ανοχή της Ελληνικής Αστυνομίας. Στόχος είναι η συμμετοχή σε αυτή την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων, 15μελών μαθητικών συμβουλίων, μαζικών φορέων, κοινοτήτων μεταναστών, κινήσεων υπεράσπισης των προσφύγων και των μεταναστών, κινήσεων υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, οργανώσεων της Αριστεράς.

Τρίτη ημερομηνία θα είναι η 21 Μάρτη 2011, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες, όπου θα γίνουν σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τα Σωματεία των καθηγητών και των Δασκάλων στα σχολεία, καθώς και δεκάδες άλλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα μαζί με τις μεταναστευτικές κοινότητες, τους φοιτητικούς συλλόγους, με οργανώσεις και αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος και σε συντονισμό με το διεθνές και το ευρωπαϊκό αντιρατσιστικό κίνημα.