“Ο κόσμος χάρηκε την επιτυχία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ”

Σπύρος Γ., πυρήνας Λόφου και Νέας Ζωής

Είμαι από τον καινούργιο πυρήνα στο Περιστέρι, Λόφου και Νέας Ζωής, και θέλω να μιλήσω για την αναγκαιότητα να υπάρχουν περισσότεροι πυρήνες σε γειτονιές και σε δήμους. Προεκλογικά είχαμε βάλει πρόγραμμα για εργατικούς χώρους, για να βρούμε κόσμο από την εξόρμηση στην πλατεία και οι στόχοι ξεπεράστηκαν. Έτσι, μπήκε η αναγκαιότητα για δύο πυρήνες μέσα στο Δήμο για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με όλο αυτόν τον κόσμο. Τα αποτελέσματα των εκλογών μας έδειξαν ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Αυτή τη στιγμή είναι χρέος μας να μεγαλώσουμε και να ριζώσουμε στις γειτονιές. Στην εξόρμηση του νέου πυρήνα στην πλατεία η εικόνα ήταν φοβερή. Ο κόσμος συζήταγε πολιτικά τι πρέπει να γίνει στις 15 Δεκέμβρη και όλοι αυτοί κοιτάνε στην αριστερά.

Πέλλη Σ., πυρήνας Κέντρο Περιστερίου

Οι εκλογές ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει το κύμα που καταλαβαίναμε όλοι μας. Πριν από τις εκλογές δίναμε 50 εφημερίδες και βάλαμε στόχο τις 100, τον οποίο και πετύχαμε. Ένας από τους λόγους είναι ότι ανοιχτήκαμε ακόμα περισσότερο αφού ως υποψήφιοι μπορούσαμε να μπούμε σε περισσότερους χώρους και από τρεις χώρους φτάσαμε τους εννιά με δέκα. Πηγαίναμε με την Εργατική Αλληλεγγύη και στις εξορμήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το θέμα της εφημερίδας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Να έχουμε πολιτική απάντηση και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Και το περιοδικό παίζει τον ίδιο σημαντικό ρόλο. Στη Νέα Ζωή μας ψήφισαν πάρα πολλοί και χρειάζεται να μας μάθει και ο κόσμος που δεν μας ξέρει. Τώρα που είμαστε δύο πυρήνες, στόχος είναι να τετραπλασιάσουμε τις εφημερίδες. Τίποτα δεν είναι ανέφικτο, συνεχίζουμε αισιόδοξα.

Τιάνα Α., πυρήνας Κέντρο Πειραιά

Είμαι εργαζόμενη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Πειραιά. Κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσω από τη μεγάλη επιτυχία και τις 1800 ψήφους που πήραμε στη δημοτική κίνηση, αλλά προέκυψε μια άλλη ανταρσία. Αφότου την Πέμπτη ήμασταν από τα σωματεία του δημόσιου τομέα που κατεβήκαμε με πανό στην συγκέντρωση, την Παρασκευή είχαμε Γενική Συνέλευση και ψηφίσαμε 48ωρη απεργία. Το αίτημα είναι να μην εφαρμοστεί ο καινούργιος νόμος που επιτρέπει την κάλυψη θέσεων στο Δημόσιο με μετατάξεις από άλλους φορείς, είναι αυτό που ανοίγει την κερκόπορτα για όλες τις απολύσεις. Πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι πρέπει να παλέψει. Δεν το έχει ξανακάνει ποτέ, δεν έχουμε προκηρύξει ξανά 48ωρη απεργία. Σε όλους τους εργατικούς χώρους, αυτά θα παιχτούν. Αν υπάρχει ένα κομμάτι που είναι καθαρό και μπορεί να τραβάει μπροστά τα υπόλοιπα. Νομίζω, ότι το ίδιο θα γίνει και στις τοπικές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η επιτυχία της Ανταρσίας στο Λιμάνι βασίστηκε στη σχέση που έχει με εργατικούς χώρους, με υποψήφιους από τον ΟΛΠ, από Δήμους και από αλλού. Σε όλους αυτούς τους χώρους που πήγαμε, σε όλους αυτούς του χώρους που θα πάμε ξανά για τις 15 Δεκέμβρη και όπου είχαμε υποψήφιους, να γράψουμε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μάνος Κ., πυρήνας Τούμπας, Θεσσαλονίκη

Μετά τις εκλογές καταλαβαίνουμε το κλίμα όχι από τα κανάλια ή τις δικές μας συζητήσεις, αλλά από τον κόσμο που μιλήσαμε μαζί του την επόμενη των εκλογών. Γενικά, στη Θεσσαλονίκη κάναμε ένα άνοιγμα σε σχέση με τους εργατικούς χώρους αφού πιστεύαμε ότι σε όσους περισσότερους πηγαίναμε τόσο καλύτερα θα τα πήγαινε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ότι φτάσαμε σε περίπου 30 χώρους όταν την προηγούμενη περίοδο κάναμε επισκέψεις σε 4 με 7 χώρους, αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα και πολύ συγκεκριμένο.

Η Τούμπα είναι ένα μικρό Περιστέρι σε σχέση με αυτά που έβαλαν πριν οι σύντροφοι. Καθιερώσαμε δύο εξορμήσεις στις πλατείες γιατί ενεργοποιήσαμε και άλλα μέλη. Τους δώσαμε υπευθυνότητες και παλεύουμε αυτό να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Το αποτέλεσμα μας δίνει έμπνευση και ζωντάνια για να συνεχίσουμε. Να βρούμε και να ενεργοποιήσουμε το 100% των συντρόφων με την έμπνευση που μας δίνει και το Πανελλαδικό Συμβούλιο. Να πάμε σε οργανωμένες τοπικές συνελεύσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Γιάννης Σ., πυρήνας Τούμπας, Θεσσαλονίκη

Προεκλογικά αποφασίσαμε να κεντράρουμε στους χώρους που ήδη παρεμβαίναμε, στη ΔΕΗ και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Καταπολεμήσαμε δυσκολίες που είχαν διάφοροι σύντροφοι και καταλάβαμε ότι ο πυρήνας έχει ένα πολύ μεγαλύτερο δυναμικό από το συνηθισμένο. Πήγαμε και σε άλλους χώρους, όπως σε νοσοκομεία, στην Εφορία και σε τράπεζες. Οργανώσαμε πιο σταθερά τις συζητήσεις του πυρήνα που καμιά φορά τις υποτιμούσαμε καθώς μαζευόμασταν πιο λίγοι ή οι ίδιοι. Τώρα έχουμε βάλει 2 στόχους. Να κερδίσουμε τις επαφές μας με τη δουλειά που έχουμε κάνει και το δεύτερο είναι να κρατήσουμε και τη δεύτερη εξόρμηση στην πλατεία και τους εργατικούς χώρους που έχουμε ανοίξει. Μπορούμε να κερδίσουμε με τα αντικαπιταλιστικά προτάγματα μπροστά.

Τζεμαλή Μ., πυρήνας Ξάνθης

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είμαστε πολύ χαρούμενοι. Οχταπλασιάσαμε τις ψήφους από 800 σε 6650. Είμαστε ευχαριστημένοι όμως και γιατί δώσαμε αυτήν την εκλογική μάχη γιατί μας άλλαξε κυριολεκτικά. Μας άλλαξε γιατί βγήκαμε έξω, γιατί μιλήσαμε με κόσμο και πήραμε από αυτόν τον κόσμο πράγματα που μας ανατροφοδότησαν. Το τρίτο πράγμα είναι ότι δικαιωθήκαμε ως ΣΕΚ. Και εμείς έχουμε εικόνες όπου κόσμος μας βρίσκει και μας λέει ότι πήγαμε πολύ καλά στις εκλογές. Κόσμος που εμείς δεν ξέρουμε, αλλά αυτός μας ξέρει. Κόσμος που όταν βγαίνουμε να κάνουμε αφισοκόλληση, φωνάζει από τα παράθυρα «ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ» και διάφορα άλλα. Στον ορεινό όγκο της Ξάνθης μας είχαν κρύψει τα ψηφοδέλτια την ημέρα των εκλογών. Σε κάποια τμήματα υπήρχαν ελάχιστα, όπου ψήφιζαν 500-600 άτομα, ενώ υπήρχαν χιλιάδες όπου ψήφιζαν μόλις 100-150 άτομα. Είμαστε πλέον μια υπολογίσιμη δύναμη. Μας ξέρουν ειδικά στους εργατικούς χώρους.

Βάσω Α., πυρήνας Ξάνθης

Στην Ξάνθη τον Ιούνη δώσαμε μάχη για να μη γίνει συγκέντρωση που καλούσε το ΛΑΟΣ με ομιλητή τον Θ. Πλεύρη στο Εργατικό Κέντρο. Όταν είδαμε τις αφίσες στο δρόμο πραγματικά παγώσαμε, ένας χώρος της εργατικής τάξης να δίνεται στους φασίστες. Τρέξαμε και καλέσαμε μάζεμα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου και εκεί δώσαμε μια μάχη γιατί οι σύντροφοι και σύμμαχοί μας είχαν μια διστακτικότητα και κωλύματα. Τελικά, τους πείσαμε και την άλλη μέρα ήμασταν στο Εργατικό Κέντρο μαζί και αναρχικούς και η εκδήλωση ακυρώθηκε. Αυτό καταγράφηκε σαν μια αντιφασιστική και αντιρατσιστική νίκη στην πόλη και αυτό μέτρησε και στο εκλογικό αποτέλεσμα σε αρκετό βαθμό. Αυτό δεν θα γινόταν ούτε αν υπήρχε μόνο το ΣΕΚ, ούτε αν υπήρχε μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό το λέω για το ρόλο που έχουμε να παίξουμε μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μετά τις εκλογές αισθανόμαστε την πίεση και το ειδικό βάρος που πέφτει πάνω μας σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα και πάμε να χτίσουμε καλύτερα τη σχέση μας με την εργατική τάξη για την στηρίξουμε στους αγώνες που έχει να κάνει.

Δανάη Τ., πυρήνας Ζακύνθου

Ήμουν δέκα χρόνια κοιμισμένη και ξεχασμένη. Δεν ασχολιόμουν και εγώ, δεν είχα επαφή με το ΣΕΚ καθόλου και φτάνω στο νησί και βλέπω έναν πυρήνα που ήθελε βοήθεια. Απλά, μέσα από αυτή την κίνηση που κάναμε, ξεκινήσαμε να κάνουμε πράγματα και εμένα όλα αυτά με ανανέωσαν. Το λέω αυτό για τον σύντροφο που αναφέρθηκε στους παλιούς συντρόφους και συντρόφισσες.. Οι σύντροφοι θέλουν έργο, θέλουν να έχουν πράγματα να κάνουν. Να έχουν εργατικούς χώρους να πουλάνε την εφημερίδα και να έχουν την σπίθα αναμμένη μέσα τους. Η σπίθα υπάρχει, το θέμα είναι να μπορεί ο πυρήνας να οργανώσει την ομάδα και να τους δώσει να κάνουν πράγματα. Στη Ζάκυνθο ανοίξαμε 5 εργατικούς χώρους με την Εργατική Αλληλεγγύη και τρέχουμε όλοι να φτάσουμε όσο γίνεται σε περισσότερους ανθρώπους. Το φύλλο μετά την εκλογική επιτυχία ήταν το μεγαλύτερο νούμερο που είχαμε ποτέ. 48 φύλλα της εφημερίδας που ο πυρήνας της Ζακύνθου δεν τα είχε φτάσει ποτέ. Ανοίξαμε την εξόρμηση το Σάββατο στην πλατεία και δώσαμε 16 φύλλα. Βρήκαμε κόσμο που μας γνώρισε, μας έδωσε συγχαρητήρια και μας είπε μπράβο και γιατί είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά και επειδή κάνουμε περισσότερα πράγματα από ότι κάναμε πριν. Αυτό μας είπαν και στο Νοσοκομείο και στο Δήμο.

Δήμητρα Λ., πυρήνας Νέου Ηρακλείου

Για μένα το πιο εντυπωσιακό σε αυτές τις εκλογές είναι πόσος κόσμος δούλεψε απ’ έξω. Το εντυπωσιακό επίσης ήταν ποιος ήταν αυτός ο κόσμος. Ήταν από τους εργατικούς χώρους της περιοχής. Σε αυτές τις εκλογές κεφαλαιοποιήσαμε μια δουλειά του προηγούμενου διαστήματος και έφτασε ένας κόσμος να πάρει αυτήν την καμπάνια και να την απλώσει εκεί που εμείς αποκλείεται να φτάναμε.

Ένα μήνα πριν τις εκλογές αποφασίσαμε να ανοίξουμε παρέμβαση εκτός από το Δήμο και στο Γκαράζ και στη ΦΑΓΕ, ένα εργοστάσιο που γίνονται απολύσεις και στην Εφορία. Ο μήνας των εκλογών μας έδειξε ότι ο κόσμος που βρίσκαμε σταθερά που μπορεί να ήταν ακόμα και ΠΑΣΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να μοιράζει ψηφοδέλτια πόρτα-πόρτα με ρυθμούς ασύλληπτους.

Όλοι χάρηκαν με τα καλά αποτελέσματα και αυτό δυναμώνει τους αγώνες του. Αυτό φάνηκε και στην απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ στο Δήμο που είχε μεγάλη συμμετοχή. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε αυτά τα αποτελέσματα, να τους κάνουμε μέλη και να οργανώσουμε . Κάθε Τετάρτη πηγαίνουμε στη ΦΑΓΕ στις 5 και μετά στο Γκαράζ όπου στο τέλος της εξόρμησης πίνουμε καφέ με τους εργαζόμενους. Το πόσο χάρηκαν με τα αποτελέσματα είναι και αυτό εντυπωσιακό. Την Τετάρτη μετά τις εκλογές οι οδοκαθαρίστριες είχανε φτιάξει κέικ-τούρτα για να γιορτάσουμε τα αποτελέσματα και είχαν φέρει κεράκι με το ποσοστό 2%!