Στις 15 Δεκέμβρη πάμε για Πανεργατική – σεισμό

Μετά την παρουσία της στην πανεργατική στάση εργασίας την περασμένη Πέμπτη, η Επιτροπή προχώρησε στην έκδοση προκήρυξης που έχει μοιραστεί σε μια σειρά χώρους και γειτονιές, ενώ ετοιμάζει και αφίσα. Οπως αναφέρει η προκήρυξη: “Στις 15 Δεκέμβρη προχωράμε σε πανεργατική απεργία για να δώσουμε απάντηση στον προϋπολογισμό και τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και η τρόικα. Οι δρόμοι της Αθήνας θα πλημμυρίσουν από απεργούς διαδηλωτές, για να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι έρχεται ένα νέο απεργιακό κύμα μεγαλύτερο από της άνοιξης αλλά και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι οι εργαζόμενοι, θέλουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για να νικήσουμε.


Ήδη μια σειρά από κλάδοι έχουν αρχίσει την αντιπαράθεση. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, το ίδιο και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία με τη δωρεάν βδομάδα περίθαλψης. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες συντονίζονται στον αγώνα για να μην επιτρέψουν να διαλύσει η κυβέρνηση τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε εκατομμύρια εργαζόμενοι. Οι εργάτες της ΔΕΗ για να μην περάσει το ξεπούλημα, το ίδιο και οι ναυτεργάτες για τις συλλογικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ και στα ΜΜΕ παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση των συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι στους δήμους παρόλο που η ηγεσία τους ξεπούλησε κλείνοντας την απεργία θα χρειαστεί άμεσα να ξαναβγούν στους δρόμους. Όλα αυτά τα ποτάμια θα συναντηθούν στις 15 Δεκέμβρη σε ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις απεργίες, για να κλιμακωθούν και να γίνουν διαρκείας”.

Ιντρακόμ

Η προετοιμασία της απεργίας έχει ξεκινήσει. “Στην Ιντρακόμ, έγινε συζήτηση για την πανεργατική στις 15 Δεκέμβρη την ώρα της στάσης εργασίας των συνδικάτων την περασμένη Πέμπτη”, μας είπε ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων Ιντρακόμ. “Στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Σωματείο στο χώρο, λόγω του ότι ήταν δύσκολο να προλάβουμε την συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος, μαζεύτηκαν δεκάδες εργαζόμενοι, κάναμε μία παράσταση στη διοίκηση της εταιρίας από την οποία προφανώς δεν πήραμε καμιά απάντηση στα αιτήματά μας και αμέσως μετά, συζητήσαμε για το πώς συνεχίζουμε τον αγώνα. Η γενική απεργία της 15 Δεκέμβρη και η καλή προετοιμασία για να έχει επιτυχία, μπήκε σαν στόχος ”.

“Υπάρχει διέξοδος απέναντι στην κινδυνολογία της κυβέρνησης για χρεοκοπία”, συνεχίζει η προκήρυξη της Επιτροπής προτείνοντας στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες σε κάθε χώρο τρόπους οργάνωσης της απεργίας για να είναι επιτυχημένη. “ Να μην χρεοκοπήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά να πληρώσουν οι τραπεζίτες. Να διαγραφεί το χρέος του κράτους προς τις τράπεζες για να μπορέσουμε να σώσουμε τις δουλειές, τους μισθούς και τις δημόσιες υπηρεσίες μας. Να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες. Να απαγορευτούν οι απολύσεις με νόμο.

Η 15 Δεκέμβρη μπορεί να γίνει απεργία σταθμός για το εργατικό κίνημα. Να γίνει η νέα 5 Μάη, την ημέρα που τα αστικά επιτελεία τρόμαξαν ότι έφτανε το τέλος τους. Χρειάζεται όμως να οργανωθεί. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την επιτυχία της απεργίας στα παράλυτα χέρια των συνδικαλιστικών ηγεσιών στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Πρέπει η απεργία να οργανωθεί από τα κάτω μέσα σε κάθε χώρο δουλειά, σε κάθε σωματείο από τους αγωνιστές της βάσης που θέλουν να δουν αυτό το νέο απεργιακό κύμα να νικάει αυτή τη φορά. Με γενικές συνελεύσεις παντού, με χτίσιμο απεργιακών επιτροπών παντού που θα πάρουν πάνω τους το καθήκον της ενημέρωσης των συναδέλφων, της οργάνωσης της απεργίας, της απεργιακής περιφρούρησης, του κατεβάσματος με το πανό στην απεργιακή συγκέντρωση.

• Αυτή τη μάχη δίνει η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ και ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ και σας καλεί να την δώσουμε μαζί, σε κάθε σημείο. Για να κλιμακώσουμε με απεργίες διαρκείας και να ανοίξουμε την εργατική διέξοδο από την κρίση”.

Παραμονές της στάσης εργασίας των συνδικάτων στις 25 Νοέμβρη, ήρθε στο εργοστάσιο ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων για συμμετοχή στην κινητοποίηση και οργάνωση γενικής συνέλευσης τις ίδιες ώρες. Ηταν ένα πολύ μεγάλο και θετικό βήμα αυτή η ανακοίνωση γιατί συνήθως το συνδικάτο δεν συμμετέχει στις στάσεις εργασίας. Ετσι όταν ήρθε η ώρα της στάσης, όλοι σταμάτησαν τη δουλειά, η συνέλευση είχε 100% συμμετοχή. Ηρθαν και οι εκπρόσωποι του συνδικάτου και αμέσως μετά την ομιλία του γραμματέα, έγινε πολύ καλή συζήτηση.

Οι περισσότερες τοποθετήσεις των συναδέλφων έλεγαν ότι δεν είμαστε απογοητευμένοι από το πώς έχουν εξελιχτεί οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, ότι το πρόβλημά μας είναι ότι δεν μας φτάνουν αυτοί οι αγώνες, θέλουμε να συνεχίσουμε, να βγούμε σε περισσότερες απεργίες. Αυτό ήταν το κλίμα και η απεργία στις 15 Δεκέμβρη έμπαινε σαν ραντεβού όλων. Στο τελείωμα της συνέλευσης, οι εκπρόσωποι του συνδικάτου θέλησαν να περάσουν ένα ψήφισμα για συνεργασία με το ΠΑΜΕ, χωρίς να έχει συζητηθεί, να μην το πάρει είδηση κανείς. Δεν μπήκε, όμως, καν σε ψηφοφορία. Η άμεση αντίδρασή μας μπλόκαρε την προσπάθεια και όλοι οι συνάδελφοι κατάλαβαν τι συνέβη και συμφώνησαν μαζί μας.

Δημήτρης Αργυροκαστρίτης, Βιβλιοσυνεργατική