Κάτω τα χέρια από τις απεργίες

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει αφηνιάσει. Από τη μια μεριά έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία πρωτοφανή σε θράσος και ψέματα, παριστάνοντας ότι «πήραμε ανάσα» επειδή η ΕΕ αποφάσισε να ανακυκλώσει τα δάνεια του Μνημόνιου για περισσότερα χρόνια με μεγαλύτερο επιτόκιο. Την ώρα που τρίζει ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ από την κρίση στην Ιρλανδία και την απειλή για την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι υπουργοί του ΓΑΠ παριστάνουν ότι βαδίζουμε προς τη σωτηρία.

Αλλά για να μην έχει κανένας την παραμικρή αμφιβολία για ποιον προορίζεται η «ανάσα», η κυβέρνηση βάζει πλώρη να περάσει τώρα τα χειρότερα μέτρα που φορτώνουν τη λυπητερή των δανείων στους εργαζόμενους. Έχουν κυριολεκτικά λυσσάξει όλοι μαζί, η Τρόικα, οι υπουργοί, ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεκδότες, να τσακίσουν τις συλλογικές συμβάσεις, να απολύσουν τους συμβασιούχους, να λεηλατήσουν τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τις δημοτικές υπηρεσίες.

Δημόσια υγεία

Είναι  χαρακτηριστικό ότι η απεργία στους Δήμους σταμάτησε, αλλά τα βουνά με τα σκουπίδια συνεχίζουν να μεγαλώνουν στους δρόμους της Αθήνας γιατί η κυβέρνηση απολύει τους συμβασιούχους που δουλεύουν στο ΧΥΤΑ. Κι όμως κανένας από τους Πρετεντέρηδες που κινδυνολογούσαν για τη δημόσια υγεία που «απειλείται» από την απεργία δεν μιλάει τώρα. Κανένας εισαγγελέας δεν απειλεί να καθίσει στο σκαμνί τους υπουργούς που αφήνουν τα σκουπίδια αμάζευτα. Ο απερχόμενος Δήμαρχος της «καθαρής Αθήνας» έχει εξαφανιστεί τώρα που έκλεισαν οι κάλπες και ο νεοεκλεγμένος κύριος Καμίνης κάνει ραντεβού με τον Κακλαμάνη για να συζητήσουν τα … λαμπάκια των Χριστουγέννων.

Σε αυτό το φόντο βγήκε η κυβέρνηση να ανακοινώσει την επιστράτευση των απεργών στα καράβια γιατί, λέει, απειλούν την υγεία του νησιωτικού πληθυσμού! Είναι τόσο προκλητικά όλα αυτά, ώστε κανένας εργαζόμενος δεν θέλει να κάνει πίσω, αντίθετα, σε όλους τους χώρους σκέφτονται τι μπορούν να κάνουν για να σταματήσουν αυτές τις άθλιες επιθέσεις. Γι’ αυτό οι απεργίες βγαίνουν η μια πίσω από την άλλη, έστω κι αν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες το μόνο που νοιάζονται είναι πώς θα τις κλείσουν.

Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά πόσο εκρηκτική είναι η διάθεση μέσα στους εργατικούς χώρους. Σύμφωνα με Τα Νέα της Δευτέρας:

«Ο προβληματισμός που υπάρχει τώρα στην Ιπποκράτους αφορά το πώς θα αποφευχθεί ο συγχρονισμός όλων όσοι θα πληγούν από τις αλλαγές που θα κάνει η κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λάβει μορφή λαϊκού κινήματος το οποίο κανείς ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί.»

Το βάρος πέφτει στις δυνάμεις της αριστεράς να φροντίσουν ώστε αυτή η απεργιακή έκρηξη να οργανωθεί, να αντιμετωπίσει τις απεργοσπαστικές επιθέσεις, να συντονιστεί και να μετατραπεί πραγματικά σε λαϊκό κίνημα έξω από τον έλεγχο αυτών που μας κυβερνάνε.

Δεν είναι ώρα τώρα για συμβουλές του τύπου «δεν μας παίρνει για απεργίες διαρκείας» ή «να σταματήσουμε για να μην εκφυλιστεί ο αγώνας». Ηγεσίες που μιλάνε και κινούνται με αυτό τον τρόπο κινδυνεύουν να εκφυλιστούν οι ίδιες. Τώρα είναι ώρα για να ξεκινάμε απεργίες διαρκείας παντού, για συντονισμό από κλάδο σε κλάδο αξιοποιώντας και την Πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Ενάντια στην κυβέρνηση της λεηλασίας, της επιστράτευσης και του ψέματος, εμπρός να χτίσουμε τη δύναμη των απεργών παντού. Ένα τέτοιο απεργιακό ποτάμι μπορεί να πνίξει τις Τρόικες και τα μέτρα τους και να σώσει τις δουλειές και τα μεροκάματα όλων μας.