Η 25Ν ήταν προμήνυμα για κλιμάκωση

Παρά το γεγονός ότι ήταν στάση εργασίας και όχι 24ωρη απεργία, περιορισμένη στην Αττική και όχι πανελλαδική, καλεσμένη μόλις μία βδομάδα νωρίτερα και άρα όχι καλά προπαγανδισμένη και οργανωμένη, η κινητοποίηση της 25ης Νοέμβρη εξελίχτηκε σε “μίνι” πανεργατική. Κανένα από αυτά τα εμπόδια δεν σταμάτησε τους εργαζόμενους να εκφράσουν την οργή τους για όλα τα μέτρα, αυτά που ήδη ψήφισε και αυτά που ετοιμάζεται να ψηφίσει, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την τρόικα.

Πρωταγωνιστές στην απεργία και τη συγκέντρωση ήταν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και τις άλλες ΔΕΚΟ. Οσο κι αν η κατάργηση των ΣΣΕ, οι απολύσεις και η έκρηξη της ανεργίας, προβλήθηκαν με γενικό τρόπο επίσημα από τα συνδικάτα σαν κύρια ζητήματα της κινητοποίησης,  οι στάσεις εργασίας των ΜΜΜ που παρέλυσαν πρωί, μεσημέρι και βράδυ ολόκληρη την Αττική έδειξαν ότι η μάχη ενάντια στις σκληρές αυτές επιθέσεις δεν είναι αφηρημένη. Τα μπλοκ των ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ από τις συγκοινωνίες αλλά και της ΓΕΝΟΠ και της ΠΟΣΤ από τις άλλες ΔΕΚΟ, που ήταν τα μαζικότερα της πορείας, έστειλαν το μήνυμα ότι ο αγώνας ενάντια στα μέτρα έχει στο κέντρο του αυτά τα κομμάτια των εργαζόμενων με τα πιο δυνατά συνδικάτα, με την πιο μεγάλη παράδοση αγώνων.

Συνολικά η κινητοποίηση θύμισε πανεργατική. Στο δρόμο βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ πλάι με τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ με την νοσοκομειακή επιτροπή του Αγία Σοφία, οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μαζί με το Σύλλογο Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σωματείο στην WIND με το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, οι Αφγανοί που ζητούσαν “άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες” με τους μαθητές Anticapitalista, τα πανό της ΟΤΟΕ και του Σωματείου Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δίπλα στο πανό της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών μαζί με εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Και όλοι μαζί οι απεργοί, όταν η διαδήλωση έφτασε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, βρέθηκαν με τους εργαζόμενους της ΕΑΒ που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να υποδεχτούν την πορεία με το σύνθημα “Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας”.

Σε 24ωρη απεργία

Πολλά συνδικάτα, παρόλο που δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση λόγω απόστασης από το κέντρο της Αθήνας και έτσι δεν φάνηκαν στο δρόμο, συμμετείχαν στην απεργία. Αυτό συνέβη με το Σωματείο Εργαζόμενων Ιντρακόμ που οργάνωσε συγκέντρωση στο χώρο της εταιρίας στην Παιανία, εντάσσοντας στην κινητοποίηση τα αιτήματα των εργαζόμενων εκεί για σταμάτημα των απολύσεων-επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων καθώς και συνέχιση της χορήγησης από την εταιρία της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλους τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, συνδικάτα μετέτρεψαν την απεργία από στάση σε 24ωρη απεργία, όπως η ΠΟΕΙΔΔ και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων που συμμετείχαν και με μαζικά μπλοκ στη συγκέντρωση.

Τα νέα της απεργίας κινητοποίησαν εργαζόμενους και σωματεία εκτός Αττικής. Και αυτός ο περιορισμός του Παναγόπουλου και του Παπασπύρου, λες και στην επαρχία δεν ισχύουν οι απολύσεις και όλες οι επιθέσεις του μνημονίου και των αφεντικών, δεν πέρασε. Ετσι, το Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ Αιγίου μαζί με το Εργατικό Κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση.

Η στάση εργασιας και διαδήλωση της Πέμπτης ήταν προϊόν της πίεσης που έχουν αρχίσει να ασκούν μια σειρά συνδικάτα και κλάδοι πάνω στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να σταματήσουν να προσφέρουν συναίνεση στην κυβέρνηση και να κλιμακώσουν με πανεργατικές απεργίες ενάντια στα μέτρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ίδιες ηγεσίες -με δεδομένα όλα τα παραπάνω εμπόδια που έβαλαν- περίμεναν ότι η στάση εργασίας δε θα είχε επιτυχία και ότι θα μπορούσαν εύκολα να επιστρέψουν στο “ο κόσμος δεν τραβάει”. Διαψεύστηκαν και η πίεση που δέχονται είναι, μετά την Πέμπτη, ακόμα μεγαλύτερη από πριν. Στο επόμενο πανεργατικό ραντεβού, στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη, η απαίτηση της κλιμάκωσης θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά.