Συνέδριο Ομοσπονδίας Μετάλλου

Ολο το 2010, οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ) βρέθηκαν ξανά και ξανά στους δρόμους, συμμετείχαν μαζικά στις διαδηλώσεις της περασμένης Πέμπτης, ενάντια στις επιθέσεις σε μισθούς-θέσεις εργασίας και το σχέδιο εύρεσης «στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει το 65% μετά από «εξυγίανση».

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να κρατήσουν τις δουλειές τους, ενάντια στα ξεπουλήματα που οργανώνουν οι πολυεθνικές σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση. Στην Ιντρακόμ οι εργαζόμενοι έχουν δώσει σκληρές μάχες ενάντια στις απολύσεις και τις περικοπές των μισθών τους. Οι 350 εργαζόμενοι στη Φούλγκορ στην Κόρινθο αγωνίζονται και αυτοί να κρατήσουν τις δουλειές τους με την εταιρία να δηλώνει ότι προχωράει σε πτώχευση. Και στη Χαλυβουργία στο Ασπρόπυργο, μόλις πριν από ένα μήνα, τρεις εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά και ένας σκοτώθηκε σε ένα ακόμα «εργατικό ατύχημα» - με την ΠΟΕΜ να καταγγέλλει 20 νεκρούς μεταλλεργάτες τους τελευταίους τριάντα μήνες.

«Χρειάζεται κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων για να σταματήσουμε τις επιθέσεις» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Γιάννης Θεοχάρης, ένας από τους δύο εκλεγμένους συνέδρους της Πρωτοβουλίας Γένοβα στην Ιντρακόμ στο συνέδριο της ΠΟΕΜ. «Για να μη χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του, να μην κλείσει ούτε ένα εργοστάσιο, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Να μην πληρώσουν συνολικά οι εργαζόμενοι την κρίση, απαιτώντας διαγραφή του χρέους, απαγόρευση των απολύσεων, αυξήσεις στους μισθούς, κρατικοποίηση των ‘προβληματικών’ εταιριών – να γίνουν αυτά αιτήματα του εργατικού κινήματος. Τέτοιες αποφάσεις πρέπει να πάρει το συνέδριο στην κατεύθυνση μαζικής συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη, που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία συντονισμού από τα κάτω σε ολόκληρο τον κλάδο».