Πολιτική του... 1843!

Στις αρχές του 1843 η Ελλάδα του Όθωνα βρέθηκε σε μια κατάσταση παρόμοια με τη σημερινή. "Από το 1833", γράφει  στο βιβλίο του "Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας" ο Νίκος Σβορώνος, "η Ελλάδα ζητούσε το τρίτο μέρος του λεγομένου δανείου των 60 εκατομμυρίων, αλλ' η Ρωσία και η Γαλλία, εχθρικές προς τον  Άρμανσπεργκ (τον τότε πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου που αν και Βαυαρός κρατούσε φιλοαγγλική στάση), έφερναν δυσκολίες. Μετά την πτώση του 'Αρμανσπεργκ (παραιτήθηκε το 1836) η Αγγλία έθεσε τους όρους της. Το 1843 η Ελληνική Κυβέρνηση κήρυξε επίσημα πτώχευση κάνοντας έκκληση για πίστωση εκ' μέρους των προστάτιδων δυνάμεων. Η υπόθεση ήρθε στη συνδιάσκεψη του Λονδίνου, πού έθεσε αυστηρούς όρους για να βοηθήσει την Ελλάδα..."

Ποιοί ήταν οι όροι αυτού του πρώτου Μνημονίου; Απόλυση του ενός τρίτου των δημοσίων υπαλλήλων -ανάμεσά τους και οι μισοί καθηγητές του Πανεπιστημίου. Μείωση των μισθών κατά 20%. Διακοπή χορήγησης συντάξεων. Αύξηση των δασμών και των φόρων χαρτοσήμου (το αντίστοιχο του ΦΠΑ τότε). Διακοπή όλων των δημόσιων έργων. Κατάργηση όλων των υγειονομικών υπηρεσιών του κράτους. Νομιμοποίηση, έναντι προστίμου, όλων των αυθαιρέτων και των καταπατημένων "εθνικών γαιών". Περαίωση, έναντι προστίμου, όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων... Το Μνημόνιο, όπως γράφει ο Σβορώνος, "εκχωρούσε όλους τους πόρους της Ελλάδας στην εξυπηρέτηση του δανείου". Σας θυμίζουν τίποτα;

Η επικύρωση της σύμβασης του Λονδίνου έγινε στις 3 Σεπτέμβρη του 1843. Το ίδιο βράδυ ξέσπασε στην Αθήνα το Κίνημα της 3ης Σεπτέμβρη, η Επανάσταση που ανάγκασε τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα στον Ελληνικό λαό, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο οριστικά τέλος στο καθεστώς της Απόλυτης Μοναρχίας.

Η Επανάσταση της 3η Σεπτέμβρη έμεινε στην Ιστορία. Τον υπουργό του Όθωνα που υπέγραψε εκείνο το Μνημόνιο δεν το θυμάται κανείς.

• Περισσότερα για τη χρεοκοπία του 1843 μπορείτε να βρείτε στο “sofokleous10.gr”.