Η απεργία 8 Δεκέμβρη έκανε την αρχή

Στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, τα Σωματεία Εργαζόμενων ΗΛΠΑΠ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ. Οι σιδηροδρομικοί πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου και από κει έκαναν πορεία μέχρι την Κλαυθμώνος.

Προσυγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς και πορεία μέχρι την Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό κρατώντας πορτοκαλί σημαίες. Ενώ με λεωφορεία που ναύλωσε το Σωματείο τους κατέβηκαν στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ. «Απεργία διαρκείας μέχρι να γονατίσουν, αυτό είναι το μήνυμα σήμερα”, μας είπε η Αρετή, εργαζόμενη στο ΜΕΤΡΟ, “Να πάρουν πίσω τα μέτρα. Να γυρίσουν οι απολυμένοι στο ΜΕΤΡΟ. Να μην γίνουν οι περικοπές που ετοιμάζουν. Σήμερα έχει επιτυχία η απεργία και έτσι θα συνεχίσουμε».

«Να γίνει απεργία διαρκείας, να πέσει η κυβέρνηση, μπορούμε και μόνοι μας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο, να μην υπάρχουν φτωχοί, να μην υπάρχουν άνεργοι, έναν κόσμο αλληλεγγύης και δικαιοσύνης», μας είπε ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, τεχνίτης στο τροχαίο υλικό του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια. «Δε δεχόμαστε καμία απόλυση, καμία μείωση μισθών και μιλάμε μόνο για δημόσιες αστικές συγκοινωνίες», μας είπε ο Παναγιώτης Νίκου, γενικός γραμματέας του Σωματείου Οδηγών ΤΡΑΜ.

Eκτός από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων που συμμετείχε με πανό στην πορεία, πολλοί ήταν και οι συμπαραστάτες που διαδήλωσαν μαζί με τους εργαζόμενους. «Πιστεύω ότι μπορούμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε τα μέτρα. Με δυναμικές, μαχητικές απεργίες», μας είπε ο Τάσος Αναστασιάδης, συνταξιούχος σιδηροδρομικός.

«Για τους τραπεζίτες δεν κάνουμε θυσίες, κάτω τα χέρια απ’ τις συγκοινωνίες» και «Ανυπακοή, απεργία διαρκή» ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν καθώς η διαδήλωση με επικεφαλής το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ έμπαινε από τη Σταδίου στο Σύνταγμα για να σταματήσει μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί, μπροστά στην είσοδο του υπουργείου που ήταν αποκλεισμένη με ΜΑΤ, οι εργαζόμενοι απαίτησαν από την ηγεσία του Συντονισμού να συνεχίσει την απεργία “και αύριο και μεθαύριο...” όπως ακουγόταν από όλα τα μπλοκ.