Η Παιδεία δεν είναι για πούλημα!

Πάνω από 70 τμήματα πανελλαδικά βρίσκονταν σε κατάληψη την προηγούμενη εβδομάδα με τους φοιτητές να αποφασίζουν μαζικά τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις που καλούσαν τα συνδικάτα για την Πανεργατική Απεργία σε όλες τις πόλεις.

Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο Τυπογραφείο δεκάδες συνελεύσεις ήταν σε εξέλιξη για να ανανεώσουν τις αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Επίσης, σε πολλές σχολές που δεν είχε παρθεί τέτοια απόφαση τα σχήματα των ΕΑΑΚ κατέβαζαν προτάσεις για κατάληψη και μαζική παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνη μας μίλησε για τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Φιλοσοφική. «Η συνέλευση στην ΦΛΣ έγινε την Πέμπτη 9/12. Ήταν πολύ μαζική, όπως και η προηγούμενη. Πάνω από 600 άτομα βρέθηκαν στο μεγάλο αμφιθέατρο της σχολής. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ προσπαθούν να μπλοκάρουν τις συνελεύσεις, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Ειδικά, η ΠΑΣΠ δεν τολμάει να μπει μέσα στις συνελεύσεις γιατί δεν έχει τι να απαντήσει στους φοιτητές σε σχέση με αυτά που κάνει η κυβέρνηση. Ακόμα, και η Πανσπουδαστική αναγκάστηκε να συμμετέχει στην συνέλευση λόγω της μαζικότητας που είχε.

Οι τοποθετήσεις που κάναμε από τη μεριά των ΕΑΑΚ τόνισαν ότι δεν πάμε σε κανένα διάλογο με την κυβέρνηση, ότι χρειάζεται να συνδεθούμε με τους εργαζόμενους και τους καθηγητές στα Πανεπιστήμια και ότι το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης, για αυτό χρειάζεται να κατέβουμε στην απεργία φοιτητές και εργάτες μαζί και να αποφασίσουμε κατάληψη.

Η ΠΚΣ το μόνο που έκανε στην τοποθέτηση της ήταν να καταγγέλει τα ΕΑΑΚ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μάλιστα, μας κατηγόρησαν ότι δεν στηρίξαμε τους ναυτεργάτες και όταν μια συντρόφισσα τους έδειξε την Εργατική Αλληλεγγύη που είχε φωτογραφία την ΑΝΤΑΡΣΥΑ του Πειραιά να συμμετέχει στην απεργιακή φρουρά στο λιμάνι απάντησαν με σεξιστικές βρισιές. Έτσι, αποκαλύφτηκαν τα ψέματα και η στάση τους συνολικότερα. Τελικά, πήραμε απόφαση για κατάληψη μέχρι και τις 15/12 και συμμετοχή στην διαδήλωση στο Λαύριο την επόμενη μέρα της συνέλευσης και στην Πανεργατική Απεργία».

Ο Φοίβος Λιναρδάτος, φοιτητής στο ΣΕΜΦΕ, μας έδωσε την εικόνα από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Απόφαση για κατάληψη έχουν πάρει και τα εννέα τμήματα του Πολυτεχνείου. Θα συμμετέχουμε την Τετάρτη στην Πανεργατική Απεργία. Τη Δευτέρα 13/12 το πρωί κάναμε δράσεις συμπαράστασης στους απεργούς των συγκοινωνιών. Μοιράσαμε τρικάκια και κολλήσαμε αφίσες σε λεωφορεία που περνούσαν για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Το απόγευμα οργανώσαμε εκδήλωση-συζήτηση για την οικονομική κρίση με ομιλητή το Λ. Βατικιώτη από την Πρωτοβουλία Οικονομολόγων».

Στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στην Πάτρα, στις σχολές της Κρήτης διεξάγονταν συνελεύσεις την Τρίτη το μεσημέρι για να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον 14 σχολές είχαν πάρει απόφαση για κατάληψη και για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 15/12, όπως το ΠΑ.ΜΑΚ, το Μουσικό, τα ΜΜΕ, η Γεωπονική και σχολές του Πολυτεχνείου.

Μάχη για να κερδηθούν οι συνελεύσεις δίνουν οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και στην Πάτρα. «Τουλάχιστον 6 Σύλλογοι έχουν κερδίσει στις συνελεύσεις τους απόφαση για κατάληψη και συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία. Η ΔΑΠ προσπαθεί να μπλοκάρει τις συνελεύσεις προσπαθώντας να στήσει ένα μπλοκ «αντι-κατάληψης». Η ΠΑΣΠ αναγκάστηκε να προτείνει σε πολλές σχολές κατάληψη την μέρα της απεργίας, αλλά δεν στηρίζει τις καταλήψεις διαρκείας. Η Πανσπουδαστική (ΜΑΣ) στις περισσότερες συνελεύσεις δεν μπαίνει και όπου έρχεται αποχωρεί. Κόσμος, όμως, που έρχεται μαζί τους μένει και ψηφίζει το πλαίσιο της κατάληψης.

Επίσης, στις συνελεύσεις έχουμε περάσει ψηφίσματα συμπαράστασης σε εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις στη ΔΩΔΩΝΗ και σε διάφορα τοπικά μαγαζιά. Από τη δική μας μεριά ως ΣΕΚ βάζουμε κατεύθυνση για να στηρίξουμε έμπρακτα και τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και στα Νοσοκομεία που έχουν ξεκινήσει τοπικές κινητοποιήσεις. Περιμένουμε ότι θα κατέβει πολύς κόσμος από τους φοιτητές και τους μαθητές. Βέβαια, και ο κόσμος στους εργατικούς χώρους είναι αλλαγμένος. Το βλέπουμε στις εξορμήσεις   μας. Μας λένε πολλοί ότι δεν φτάνει μια μέρα απεργίας, χρειάζεται απεργίες διαρκείας», δήλωσε στην ΕΑ η Χριστίνα Γραμμένου.

• Την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αγώνα για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Συμμετείχαν φοιτητές, εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες και εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια. Η συζήτηση ήταν πλούσια σε τοποθετήσεις και ιδέες για τη συνέχιση των δράσεων της Πρωτοβουλίας. Αποφασίστηκε ότι θα οργανωθεί ένας πανελλαδικός γύρος εκδηλώσεων ενημέρωσης σε σχολές, σχολεία και γειτονιές για την επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση και η παρουσία της Πρωτοβουλίας στην Πανεργατική Απεργία στις 15 του Δεκέμβρη με πανώ.