15 Γενάρη - Ολοι στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

Το συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη είναι ο επόμενος σταθμός του αντιρατσιστικού κινήματος ενάντια στο νέο ρατσιστικό νομοσχέδιο του Παπουτσή για το άσυλο που προβλέπει τη δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης διεκδικώντας ταυτόχρονα άσυλο στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και έξω οι φασίστες από τις γειτονιές.

Την περασμένη εβδομάδα η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για μεταναστευτικά ζητήματα, Άννα Νταλάρα, μίλησε στη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η υφυπουργός δήλωσε ότι «πρώτος στόχος και προτεραιότητα, είναι η αναμόρφωση του συστήματος του ασύλου, με την ανάρτηση σχετικού νομοσχεδίου στο Διαδίκτυο, το οποίο αποσκοπεί στο να διακριβωθεί ποιοι δικαιούνται ασύλου και ποιοι θα πρέπει να μπουν σε προγράμματα επιστροφών-απελάσεων».

Πρόκειται για ευθεία ομολογία ότι στόχος της κυβέρνησης με το νέο νομοσχέδιο είναι το μαζικό πογκρόμ των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. Μέσα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, που η κυβέρνηση ετοιμάζει την πλήρη καταπάτηση των ΣΣΕ, του βασικού μισθού, της δημόσιας παιδείας, υγείας και πρόνοιας για όλους τους εργαζόμενους, το δικαίωμα του ασύλου μπαίνει και αυτό στη μέγγενη του Μνημονίου. «Το άσυλο είναι κομβικό θέμα για να ξεκαθαρίσει τα συσσωρευμένα αιτήματα και να μπει τέλος σε ένα καθεστώς ημιπαρανομίας, που γεννά και άλλα κακά», ομολόγησε η Α. Νταλάρα.

Λίγες μέρες πριν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παπουτσής, με δηλώσεις του στο πλαίσιο του συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε συγχαρητήρια στη Frontex για την «αποτελεσματικότητά» της αφού «ο αριθμός των μεταναστών που περνούν παρανόμως τον Έβρο έχει περιοριστεί μετά την άφιξη κλιμακίων της Frontex στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα». «Ο Χρ. Παπουτσής ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν και νέες πρωτοβουλίες, ώστε τα πρώτα αυτά θετικά δείγματα να έχουν και συνέχεια. Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συμφωνία Επανεισδοχής με την Τουρκία, να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών στο Πακιστάν και τέλος, να ασκηθεί πολιτική πίεση προς τα τρίτα κράτη προέλευσης και διέλευσης προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές», διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας. «Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση, η Ελλάδα απέσπασε τη δέσμευση για ταχύτερη εκταμίευση του ποσού των 210 εκατ. Ευρώ».

Αθλιότητα

Την ώρα που ο Παπουτσής έδινε συγχαρητήρια στους δολοφόνους της Frontex η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Τέλος στις Απάνθρωπες Συνθήκες Κράτησης για τους Μετανάστες» αποκαλύπτει την αθλιότητα των χώρων κράτησης μεταναστών στον Έβρο και καταγγέλλει τους τρόπους πίεσης για να μην υποβάλλονται αιτήσεις για πολιτικό άσυλο.

Η τακτική της κυβέρνησης προκειμένου να μην υποβάλλονται αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, είναι η κράτηση όσων καταθέτουν αίτηση περισσότερο από εκείνους που δέχονται απόφαση διοικητικής απέλασης και φεύγουν. «Τα ασυνόδευτα ανήλικα στο Φυλάκιο κρατούνται από εβδομάδες έως μήνες μαζί με ενήλικες άνδρες, ενώ σπάνια επιτρέπεται προαυλισμός. Ένα 14χρονο αγόρι που έφθασε μόνο του στην Ελλάδα, είπε στην ομάδα της οργάνωσης πως κρατούνταν για 43 ημέρες. Αναφέρεται τέλος ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου της οργάνωσης, κελιά είχαν πλημμυρίσει με νερά αποχέτευσης από σπασμένες τουαλέτες», αναφέρει η εκθεση.

«Η 175μελής μεθοριακή δύναμη ταχείας επέμβασης (RABIT) της Frontex, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή στις αρχές Νοεμβρίου, βοηθά τις ελληνικές Αρχές να ανακόψουν την εισροή αλλοδαπών διαθέτοντας εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, ελικόπτερο, σκυλιά και οχήματα. Όμως, όπως αποδεικνύεται από όσους κατορθώνουν να μπουν στη χώρα, απόπειρα εισόδου στη χώρα γίνεται κυρίως από ευάλωτες ομάδες–αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα βασανιστηρίων ή εμπορίας ανθρώπων» .

Αυτά τα κολαστήρια ετοιμάζεται να επεκτείνει η κυβέρνηση με τη δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, τα Γιάννενα, τη Χίο, τη Σάµο, τη Λέρο, τη Ρόδο, το Βόλο, το Ηράκλειο, την Πάτρα, την Κρήτη, παραβλέποντας το γεγονός ότι η προηγούμενη ανάλογη απόπειρα του Παυλόπουλου στον Ασπρόπυργο και τη Ριτσώνα της Χαλκίδας είχε ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις από τα τοπικά Εργατικά Κέντρα.

Η επιλογή της κυβέρνησης και της ΕΕ να καταργήσει στην πράξη το άσυλο και να περιφράξει τα σύνορα με τις συμμορίες των δολοφόνων της Frontex είναι επικίνδυνη για όλη την εργατική τάξη. Αυτά τα εκατομμύρια που ετοιμάζεται να δαπανήσει η κυβέρνηση και η ΕΕ θα αρκούσαν για να έχουν οι πρόσφυγες ανθρώπινη υποδοχή, για να φιλοξενούνται γυναίκες και παιδιά και όχι να καταδιώκονται από τους φασίστες και τους ρατσιστές στις πλατείες, για όλες τις υποδομές πρόνοιας της Αθήνας, για να βρουν στέγη και τροφή οι χιλιάδες άποροι συνταξιούχοι, εξαρτηµένοι και πρόσφυγες.

Όμως η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει λύσεις στα προβλήματα της φτώχειας και της εξαθλίωσης αλλά να στήσει έναν ολόκληρο ρατσιστικό μηχανισμό αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά αίτια της υποβάθμισης των γειτονιών, από την πολιτική των περικοπών, της φτώχειας και της ανεργίας που επιβάλουν το ΔΝΤ και η κυβέρνηση μέσω του Μνημονίου. Είναι μία επικίνδυνη πολιτική γιατί οι μόνοι που επωφελούνται είναι τελικά οι φασιστικές συμμορίες, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να τρομοκρατούν και να σπέρνουν το φόβο όπως στη γειτονιά του Αγ.  Παντελεήμονα.

Αυτές τις συμμορίες δεν μπορούν να τις απομονώσουν πρωτοβουλίες από τα πάνω όπως η συναυλία στον Αγ Παντελεήμονα που έγινε την περασμένη Κυριακή από το Μέγαρο Μουσικής, την Αρχιεπισκοπή και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι θεσμοί που στηρίζουν το άδικο σύστημα που σπέρνει φτώχεια και ανεργία για την πλειοψηφία των απλών ανθρώπων και χαρίζει αμύθητα πλούτη για την οικτρή μειοψηφία των τραπεζιτών και των βιομηχάνων, δεν μπορούν να εξαλείψουν τα αίτια που γεννούν το ρατσισμό και θρέφουν τις φασιστικές συμμορίες. Αυτή είναι μία μάχη που χρειάζεται να τη δώσουμε σαν εργατικό κίνημα.

Ντόπιοι και μετανάστες εργάτες και νεολαίοι να δώσουμε μαζικό παρόν στην Πανεργατική απεργία και τα συλλαλητήρια στις 15∆Δεκέµβρη και αμέσως μετά να συνεχίσουμε με απεργίες διαρκείας μέχρι να ανατρέψουμε τα μέτρα της κυβέρνησης, της Τρόικα, της Ε.Ε, του∆ΔΝΤ και να ξεριζώσουμε τα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης και τις φασιστικές συμμορίες από τις γειτονιές.  Όλοι όσοι αγωνιζόμαστε για να σώσουμε την Παιδεία, την υγεία, τις συγκοινωνίες, τους μισθούς και τις συντάξεις με απεργίες και καταλήψεις, χρειάζεται ταυτόχρονα να ανοίξουμε μέσα στις συνελεύσεις στις σχολές, στα σχολεία και στα σωματεία, την πρωτοβουλία για ένα μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 15/1, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα τους αφήσουμε να μας διασπάσουν σε ντόπιους και μετανάστες, ότι το ενωμένο εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη να νικήσει και την φτώχεια και το ρατσισμό.