24ωρες επαναλαμβανόμενες στην Α.Τ.Ε. - ΟΤΟΕ: Ολοι μαζί απεργιακή κλιμάκωση

Την ίδια μέρα η ΟΤΟΕ καλούσε τους τραπεζοϋπάλληλους να διαδηλώσουν στις 1μμ στο Σύνταγμα (προσυγκέντρωση 12.30 Κριεζώτου και Πανεπιστημίου έξω από την ΑΤΕ) και την Τετάρτη 15/12 στην πανεργατική συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως στις 11πμ (προσυγκέντρωση 10.30 Ιουλιανού και Πατησίων). Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση πλήττει τον πυρήνα της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος γιατί καταφέρνει ισχυρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων…Η μείωση των αποδοχών στην ΑΤΕ και η συρρίκνωση των εργασιών της, ανοίγουν το δρόμο της αφαίρεσης των κατακτήσεων και της αμφισβήτησης των θεσμών στον κλάδο μας».

Της απόφασης της ΟΤΟΕ για 48ωρη, είχε προηγηθεί η 24ωρη απεργία που κήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας την περασμένη Τετάρτη με τα καταστήματα και το δίκτυο της τράπεζας κυριολεκτικά να έχουν παραλύσει σε ολόκληρη τη χώρα –καθώς και τρίωρη στάση εργασίας της ΟΤΟΕ την ίδια μέρα. Η απεργία ήταν μια πρώτη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας να περικόψουν τις λειτουργικές δαπάνες σε ποσοστό 35%, με μέτρα όπως το κλείσιμο του 10% των υποκαταστημάτων και μείωση μισθών κατά 10% και η «αναδιάρθρωση»-συρρίκνωση και στη συνέχεια πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.

«Οι συνάδελφοι είναι αναστατωμένοι και θυμωμένοι. Ο κόσμος θέλει να απεργήσει, παρά το γεγονός ότι ασκούνται πιέσεις. Η εικόνα ακόμα και από την επαρχία είναι ότι όλοι θα βγουν, αυτήν την εικόνα εισέπραξα εγώ που βρισκόμουν στην Ηπειρο, αλλά το ίδιο έγινε παντού. Εχουμε πει ότι εφόσον προχωρήσουν στις περικοπές και τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει θα πάμε σε κυλιόμενες 24ωρες» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μπάμπης Πασσάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου.

Περιφρούρηση

Την περασμένη Τετάρτη, στο κτήριο της  ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου 4 δεν μπήκε κανείς. Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι και συνδικαλιστές έκαναν περιφρούρηση κλείνοντας με τα πανώ τους τις εισόδους της τράπεζας. Τις προηγούμενες μέρες, είχαν προηγηθεί συνελεύσεις σε πόλεις σε όλη τη χώρα με μαζική συμμετοχή.

«Μας κόβουν τους μισθούς, μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ότι γίνεται στις άλλες επιχειρήσεις, γίνεται και εδώ, με την πρόφαση της εξυγίανσης ότι δεν αντέχει άλλο η επιχείρηση, είναι μια ευκαιρία να καταργηθεί, να καταστρατηγηθεί ό, τι έχει κερδίσει ο εργαζόμενος μέχρι τώρα, να τελειώνουμε μια και καλή με την πρόφαση της κρίσης» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σοφία Καριώτου.

Αργότερα, το μεσημέρι, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των εργαζομένων, όπου προτάθηκε και αποφασίστηκε οι απεργοί της ΑΤΕ να ενωθούν με τους απεργούς των Συνδικάτων στις Συγκοινωνίες που απεργούσαν την ίδια μέρα. Εκ μέρους της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στην ΑΤΕ τέθηκε η πρόταση να γίνει άμεσα γενική συνέλευση των εργαζομένων – ενώ ήδη η ΕΣΑΚ είχε μαζέψει υπογραφές πάνω σε αυτό το ζήτημα.

«Μετά την πρωτοφανή σε συμμετοχή και σε κλείσιμο καταστημάτων προειδοποιητική απεργία της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου 2010, η κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων και εντολοδόχος της τρόικας, προχώρησε ακάθεκτη στο ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου της ντροπής» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Πρωτοβουλία και συνεχίζει: «…η μόνη προοπτική είναι να αντισταθούμε στην τρομοκρατία από όπου κι αν προέρχεται, να απαιτήσουμε την παύση πληρωμών και την ανατροπή του μνημονίου, να παλέψουμε όλοι μαζί για αυξήσεις μισθών – απαγόρευση απολύσεων – εθνικοποίηση τραπεζών – δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας διαρκείας σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους».

«Η λύση είναι να είμαστε οργανωμένοι, να κάνουμε μαζικό αγώνα, όλοι. Θα πρέπει να κάνουμε άμεσα γενική συνέλευση για να το πετύχουμε αυτό, να είναι οι συνάδελφοι απ’ όλα τα καταστήματα, είμαστε ένας χώρος που είμαστε κομματιασμένος. Δεν πρέπει να υπάρξει αναμονή, δεν υπάρχει χρόνος να περιμένουμε να δούμε τι πρόκειται να γίνει, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε επαναλαμβανόμενες απεργίες» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη η Μαρία Κωνσταντίνου, εργαζόμενη στην τράπεζα.

Σε επιστολή της προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΣΥΕ ΑΤΕ, (παράταξη της ΠΑΣΚΕ στην τράπεζα) που τους καλεί να «παρέμβουν ενάντια στη διάλυση» της ΑΤΕ αναφέρεται: «Το κύριο πρόβλημα που παρουσιάζει η ΑΤΕ, είναι η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων, μια έλλειψη, που επήλθε από συγκεκριμένα γεγονότα του παρελθόντος, με καθοριστικότερα την τοποθέτηση των 2/3, σχεδόν, των χρημάτων (750 εκατομμύρια), της προηγούμενης (2005) αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σε δομημένα ομόλογα, που έσκασαν και τσάκισαν την τράπεζα, καθώς και την – επί πλέον – τοποθέτηση, άλλων 250 εκατ., σε τοξικό ομόλογο swap, το 2008, το οποίο, εκτός του ό,τι εγκλώβισε τα κεφάλαια, φορτώνει με ζημιές, εκατομμυρίων Ευρώ, σε 3μηνιαία βάση, ενώ εμπεριέχει σοβαρότατο κίνδυνο να πλήξει θανάσιμα την τράπεζα, προκαλώντας της ζημιές και δισεκατομμυρίων Ευρώ».