Και στον ΟΣΕ

Το κλίμα στον ΟΣΕ, ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το σιδηρόδρομο και ενώ η ηγεσία της ΠΟΣ είχε αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, είναι ξανά αγωνιστικό. Η απεργία της περασμένης Τετάρτης 8/12 που αποφάσισε η Ομοσπονδία κάτω από την πίεση της βάσης, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους σιδηροδρομικούς να ξαναβγούν στη μάχη για να μην αφήσουν το νομοσχέδιο να εφαρμοστεί. Ετσι, πολλά Σωματεία της ΠΟΣ αποφάσισαν είτε να επεκτείνουν το νέο απεργιακό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας με στάσεις εργασίας είτε να το ενισχύσουν με καταλήψεις.

Το Σωματείο στον Προαστιακό συμμετείχε στις δύο εξάωρες στάσεις εργασίας των εργαζόμενων στις αστικές συγκοινωνίες την Κυριακή 12 και τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη. Ενώ το Σωματείο Προσωπικού Αμαξοστοιχιών αποφάσισε τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας εργασίας για την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, από τις 6 μέχρι τις 9 το πρωί, από τις 2 μέχρι τις 5 το απόγευμα και από τις 9 μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Κατάληψη

Σε κατάληψη βρίσκεται από τη Δευτέρα 13/12 το κεντρικό κτίριο του ΟΣΕ στην Καρόλου με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής που έχουν δημιουργήσει εργαζόμενοι στο χώρο (βλέπε φωτό στις σελίδες 8-9). Λίγες μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή 10/12, οι εργαζόμενοι της ΕΡΓΟΣΕ, ακολουθώντας ανάλογη κίνηση των συναδέλφων τους σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, απέκλεισαν το κτίριο της εταιρίας εμποδίζοντας τη Διοίκησή της να συνεδριάσει.

«Μέσα σε μία ώρα αποφασίσαμε ότι κλείνουμε το κτίριο και απαγορεύουμε να διεξαχθεί το ΔΣ της εταιρίας προκειμένου να δείξουμε την αντίθεσή μας στο υπό ψήφιση οργανόγραμμα το οποίο είναι οργανόγραμμα συρρίκνωσης της εταιρίας και στο υπό σχεδιασμό νέο μισθολόγιο το οποίο μειώνει τους μισθούς μας κατά 50%”, μας είπε επί τόπου ο Γιάννης Δημητρίου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΡΓΟΣΕ, “Η συμμετοχή στον αποκλεισμό είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν το 100% των συναδέλφων στην εταιρία, παρότι ο χρόνος ειδοποίησης ήταν μικρός. Συνεχίζουμε με γενική συνέλευση τη Δευτέρα όπου θα θέσουμε τις προτάσεις μας για απεργίες και για άλλες τέτοιες ενέργειες».

Με τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, μαζί με τις επιθέσεις του νόμου, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ έβαλαν στο στόχαστρο και κατάφεραν να αναβάλουν το νέο πρόγραμμα δρομολογίων του Προαστιακού που είχε ανακοινώσει η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αύξηση της ταχύτητας στο τμήμα της διαδρομής Κιάτο-Λιόσια. Σύμφωνα με τους ηλεκτροδηγούς του ΟΣΕ που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου μιλώντας για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, η αύξηση της ταχύτητας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν υπάρχει αυτόματο σύστημα πέδησης και ελέγχου παραβίασης της ταχύτητας. Η αναβολή δείχνει τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι, ακινητοποιώντας τα τρένα, να ανατρέπουν τις επιθέσεις.

Ετσι πρέπει να συνεχίσουν. Οπως αναφέρει στην παρέμβασή του στα Σιδηροδρομικά Νέα ένας οργισμένος σιδηροδρομικός, ο Ν. Χαγιάρης, σταθμάρχης, απευθυνόμενος στην ηγεσία της ΠΟΣ: “Η μόνη λύση είναι να το κλείσετε το μαγαζί επιτέλους! Να μην κινηθεί ρόδα!! Να σκουριάσουν οι ράγες από την αχρηστία!!! Τι περιμένετε; Αν δεν πάμε σε απεργία επ' αόριστο τώρα, πότε θα πάμε;”