Εργατικό κίνημα
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στην νέα συμφωνία

Από τη διαδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Πέμπτη 26/2 στην Αθήνα

Εκατοντάδες ήταν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για διαδήλωση ενάντια στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και “θεσμών”, την Πέμπτη 26/2. 

Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλ.Κλαυθμώνος και κατέληξε στα Προπύλαια, αφού για αρκετή ώρα φωνάχτηκαν συνθήματα έξω από τη Βουλή.
 
“Παρά την καιρική “επίθεση”, δώσαμε μια απάντηση στην κυβέρνηση και τις συμφωνίες που έχει προχωρήσει, οι οποίες ξεπουλάνε την ελπίδα του λαού και την ψήφο που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Βασίλης Συλαϊδής, από το Σωματείο Εργαζομένων Ιντρακόμ. “Η κυβέρνηση αυτή ψηφίστηκε για να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα και τη δυστυχία που έχει χτυπήσει τον κόσμο τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζήσουν άλλο σε αυτή την κατάσταση. Θα παλέψουν με κάθε τρόπο να σπάσουν αυτές τις συμφωνίες για να ξεφύγουμε από τα μνημόνια, τα χρέη, τους δεσμούς που μας κρατάνε με την ευρωζώνη, την ΕΕ και το κεφάλαιο και με τις πολιτικές που μας έχουν δέσει όλα αυτά τα χρόνια” συνέχισε.
 
Ο Θωμάς Παπανικολάου, φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συμπλήρωσε: “Διαδηλώνουμε απέναντι στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους “θεσμούς”, η οποία παγώνει την εκπλήρωση των εργατικών αιτημάτων. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έχουν λεηλατήσει, για την αποκατάσταση των μισθών, για την επιστροφή όλων των απολυμένων. Κι αυτά δεν θα ρθουν με παρατάσεις δανειακών συμβάσεων και συμφωνίες με τις τρόικες, όπως κι αν τις ονομάζουν. Απέναντι σε αυτά τα αδιέξοδα προτάσουμε την διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με την ΕΕ και το Ευρώ, την κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, για να ελέγχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τη ροή του χρήματος. Προτάσουμε την εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο παντού. Και σήμερα και όσο χρειαστεί θα είμαστε στο δρόμο για να προβάλλουμε τον αντικαπιταλιστικό δρόμο”.

Άλλες πόλεις

Οι κινητοποιήσεις δεν περιορίστηκαν στην Αθήνα, καθώς συγκεντρώσεις ενάντια στη νέα συμφωνία πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.
 
“Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο, μετά από κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για συλλαλητήριο, με συνθήματα για τη διαγραφή του χρέους και ενάντια στη νέα συμφωνία”, λέει η Δήμητρα Κομνηνού από τη Θεσσαλονίκη. “Πολλές δεκάδες συγκεντρώθηκαν στην πλ.Ελευθερίας”, μας μεταφέρει ο Μύρων Μαρκάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης και συνεχίζει “Στη συγκέντρωση υπηρχε δυναμικός παλμος. Ο κοσμος διεκδικεί την αλλαγή χωρίς μνημόνια και ισοδύναμα μέτρα αλλά με αγώνα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του”. 
 
Στην Πάτρα περισσότεροι από 150 αγωνιστές κι αγωνίστριες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλ.Γεωργίου. Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε και στα Χανιά με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών. Όπως μας μεταφέρει ο Ειρηναίος Μαράκης από την κρητικη πόλη, “συνεργεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης από νωρίς συνομιλούσαν με τους παρευρισκόμενους για τη Συμφωνία που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις προσδοκίες και τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, για τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από τα μνημόνια. Ήταν μια πολύ καλή κινητοποίηση που ανέδειξε την αναγκαιότητα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συνεχίσει να παρεμβαίνει στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές για να ανοίξει η συζήτηση για την εργατική εναλλακτική και τη διαγραφή του χρέους”. 
 
Υπό βροχή και η συγκέντρωση στα Γιάννενα όπου ακολούθησε μοίρασμα της προκήρυξης σε καταστήματα της περιοχής, ενώ στο Βόλο πραγματοποιήθηκε μεγάλη παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, την Παρασκευή 27/2 όπου μοιράστηκαν άφθονο υλικό με το αντικαπιταλιστικό πρόταγμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.