Διεθνή
Λονδίνο: Ντιμπέιτ για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ντιμπέιτ ανάμεσα στον Άλεξ Καλλίνικο από το SWP και τον Στάθη Κουβελάκη από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε το περιοδικό International Socialism με θέμα «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλιστική στρατηγική» στις 25 Φλεβάρη. Ολόκληρη τη συζήτηση μπορείτε να την βρείτε στο https://www.youtube.com/watch?v=FV2jCTBjlQ. 
 
O Δημήτρης Χατζηδημητρίου που ήταν εκεί μας γράφει σχετικά: 
 
“Η αίθουσα ήταν γεμάτη και πολλοί έπρεπε να κάτσουν στο πάτωμα, ενώ άλλοι παρακολουθούσαν από τα παράθυρα, ενώ ήταν έξω.
Όπως είπε ο Άλεξ Καλλίνικος, η ημερομηνία επιλέχτηκε για να έχουν περάσει λίγες εβδομάδες μετά που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Όπως εξελίχτηκαν τα πρόσφατα γεγονότα όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμβιβάστηκε στην Ευρώπη, αυτή η αντιπαράθεση έγινε ακόμα πιο σημαντική. 
 
Στο άνοιγμά του ο Καλλίνικος έδωσε έμφαση στην ανάγκη για μια αντιπαράθεση πάνω στη στρατηγική. Η τοποθέτηση ότι «ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός χρειάζεται να σωθεί από τον εαυτό του» που έκανε ο Βαρουφάκης είναι επικίνδυνα λαθεμένη. Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ είναι για να επιβάλλει λιτότητα σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Για τον Καλλίνικο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμείνει ενάντια στην λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις, να ελέγξει τις τράπεζες, να ενισχύσει τον κατώτατο μισθό και να συγκρουστεί με την ΕΕ.

Κράτος

Ο Καλλίνικος μίλησε και για την αντιμετώπιση του κράτους. Ο πυρήνας του κράτους, το «βαθύ κράτος» όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα είναι πάντα μια δύναμη για την δεξιά. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν λάθος.
 
Ο Στάθης Κουβελάκης μίλησε για την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο. Υπάρχει μια ανάγκη να συνδυαστούν ο αγώνας της εργατικής τάξης με τις 32 Γενικές Απεργίες, οι μάχες των πλατειών με μια νέα πολιτική διάσταση και η μάχη μέσα στο κοινοβούλιο. Από μόνες τους, είπε, καμιά δεν είναι αρκετά δυνατή για να πετύχει. Καταλήγοντας, ο Κουβελάκης τόνισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει για να εφαρμόσει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. 
 
Ο Στάθης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του κράτους, εξήγησε ότι το κράτος δεν είναι μια ουδέτερη δύναμη αλλά μια δύναμη ταξικής κυριαρχίας και ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να προστατέψει τον εαυτό του με κάθε δυνατό μέσο γιατί αν αποτύχει να μετασχηματίσει το κράτος, το κράτος θα μετασχηματίσει το ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ότι ο συμβιβασμός της τελευταίας εβδομάδας ήταν μια υποχώρηση και ήρθε σαν αποτέλεσμα του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν προετοιμασμένος να συγκρουστεί με την ΕΕ”. 
 
Μετά τις παρεμβάσεις στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Καλλίνικος κάλεσε όσους θέλουν να συμπαρασταθούν στο κίνημα στην Ελλάδα, να συμμετέχουν στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις στις 21 Μάρτη.