Εργατικό κίνημα
Το κύμα απολύσεων δεν θα περάσει

Παρασκευή 27/2, κινητοποίηση έξω από την εταιρία τηλεφωνικών πωλήσεων QCS

Call Center QCS

Με μαζική κινητοποίηση έξω από την εταιρία τηλεφωνικών πωλήσεων QCS ΙΚΕ, απάντησαν εργαζόμενοι του call center, εκπρόσωποι σωματείων και δεκάδες αλληλέγγυοι αγωνιστές κι αγωνίστριες.
 
Η αφορμή για την κινητοποίηση ήταν το νέο κύμα απολύσεων, μεταξύ τους και του συνδικαλιστή και μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κώστα Φλούδα, για δεύτερη φορά. Είχε προηγηθεί απόλυσή του, τον προηγούμενο μήνα, η οποία πάρθηκε πίσω μετά από δυναμική κινητοποίηση. 
 
Νέα συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη την Τετάρτη 4/3, στις 5μμ, στην QCS (Πατησίων 48).
 
Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Κώστα Φλούδα, στη συγκέντρωση της Παρασκευής:   
“Είναι η δεύτερη φορά που απολυόμαστε μέσα σε ένα μήνα. Απέλυσε κι άλλα παιδιά πριν λίγες μέρες. Σε αυτή τη φουρνιά των απολύσεων διώξανε 4 παιδιά. Ο πραγματικός λόγος απόλυσης είναι ότι, μέσα από χίλια κύματα, πλησιάζουμε ένα χρόνο δουλειάς στην εταιρία. Αυτό που κάνουνε είναι να σου σπάνε τα νεύρα πολεμώντας σε ψυχολογικά, προκειμένου να σε φτάσουν στα όρια και να παραιτηθείς κι έτσι να ανακυκλώνονται εργαζόμενοι χωρίς κόστος για την εταιρία. Κανονικό recycling εργαζομένων και καμία έννοια σταθερής εργασίας.
 
Μιλάμε για μια εταιρία όπου επικρατεί απόλυτη τρομοκρατία και φοβερή ψυχολογική πίεση στο θέμα της παραγωγικότητας. Γίνεται παρακολούθηση με κάμερες παντού, ενώ δουλεύουμε κλειδαμπαρομένοι γεγονός που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους. Οι μισθοί είναι των 250 ευρώ, φυσικά υπάρχουν κι ανασφάλιστοι κλπ.    
 
Προφανώς η απόλυσή μας έχει μεγάλη δόση εκδικητικότητας. Την προηγούμενη φορά με την κινητοποίησή μας αναγκάσαμε την εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση. Αυτή τη φορά έρχεται να απολύσει τόσο εμένα, όσο κι όλα τα παιδιά που με στηρίξανε σε εκείνη την κινητοποίηση. 
 
Δεν το βάζουμε κάτω. Κάναμε μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 27/2, με στόχο την άμεση επαναπρόσληψή μας. Προφανώς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, κινητοποιήσεις, επιθεώρηση εργασίας κλπ. Υπάρχει στήριξη από σωματεία, συλλογικότητες και φορείς της αριστεράς, κι απευθυνόμαστε για στήριξη σε όλη την κοινωνία”. 
 

AB Βασιλόπουλος

Συγκέντρωση στην επιθεώρηση εργασίας Αγ.Παρασκευής, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 3/3, εργαζόμενοι κι εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου. Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η εκδικητική απόλυση της Ελένης Σ, από τη γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ καταγγέλλεται και ταπεινωτική συμπεριφορά εις βάρος της από τον διευθυντή του καταστήματος Χολαργού. 
 
“Η συναδέλφισσα Ελένη Σ. είναι μια απ’ όλους εμάς που εργαζόμαστε στον κλάδο του εμπορίου και αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα” λένε οι συνάδελφοί της. “Πίσω από τις φανταχτερές βιτρίνες και τα γεμισμένα ράφια, κυριαρχούν οι μισθοί-ψίχουλα και τα 4ωρα-6ωρα της πείνας, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι τσαμπουκάδες/ταπεινώσεις από εργοδότες/διευθυντάδες, η εξοντωτική ορθοστασία, η εντατικοποίηση και τα αλλεπάλληλα «ατυχήματα», οι καθυστερήσεις δεδουλευμένων και οι απολύσεις”.
 
Η απόλυση θεωρείται εκδικητική καθώς “η Ελένη εργαζόταν επί 15 συναπτά έτη ως 4ωρη και διεκδίκησε με αξιοπρέπεια τα δικαιώματά της: αντέδρασε στις απειλές που δεχόταν προσωπικά από τον διευθυντή καταστήματος, απαίτησε το 10λεπτο διάλειμμα που δικαιούνται οι 4ωροι εργαζόμενοι, διαμαρτυρήθηκε για τις απλήρωτες υπερωρίες (και την τακτική να χτυπούν οι προϊστάμενοι τις κάρτες της βραδινής βάρδιας και να την κρατούν ετσιθελικά άλλη μισή ώρα στο μαγαζί), υπερασπίστηκε ανοιχτά την κυριακάτικη αργία.
 
Παρά τις συνεχείς πιέσεις από τον διευθυντή καταστήματος ώστε να παραιτηθεί (προσφιλής τακτική των εργοδοτών στο εμπόριο για ν’ αποφεύγουν το κόστος των αποζημιώσεων αλλά και για να νιώθουμε φοβισμένοι και αναλώσιμοι), η Ελένη Σ. δεν έκανε πίσω. Στις 16/2, απολύθηκε γιατί «έχει μεγάλη γλώσσα», σύμφωνα με τα λόγια του διευθυντή, κάνοντας σαφές ότι πρόκειται ξεκάθαρα για μια εκδικητική απόλυση. Η συναδέλφισσα κατήγγειλε την απόλυσή της ως καταχρηστική και ζητά την άμεση επαναπρόσληψή της καθώς και τις απλήρωτες υπερωρίες”.
 

Μετρόπολις 

Για άλλη μια χρονιά έξω από τον ελληνικό τελικό της Γιουροβίζιον θα διαδηλώσουν οι απολυμένοι και οι απολυμένες από τα καταστήματα Μετρόπολις.
 
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4/3, στις 7:30μμ, έξω από το κέντρο διασκέδασης Έναστρον (Πειραιώς 178). “Οπλισμένοι με το δίκιο που ξεχειλίζει, τον επίμονο αγώνα μας και την δύναμη της αλληλεγγύης που δεχόμαστε, διαδηλώνουμε στη Eurovision για 3η συνεχόμενη χρονιά. Ανδρέα Κουρή θα μας βρίσκεις συνέχεια μπροστά σου” διαμηνύουν οι αγωνιζόμενοι των Μετρόπολις, οι οποίοι έχουν καταγγείλει σκανδαλώδεις διαδικασίες στην ανάθεση της διοργάνωσης στον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος την ίδια στιγμή χρωστάει χιλιάδες ευρώ στους απολυμένους “γιατί δεν έχει”.