Φοιτητικό κίνημα
Συντονιστικό ΕΑΑΚ Αθήνας

Το Σάββατο 28 Φλεβάρη έγινε το συντονιστικό των σχημάτων της ΕΑΑΚ των σχολών της Αθήνας. Οι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, μαζευτήκαμε για να συζητήσουμε τις αλλαγές που έφερε η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, το πώς αυτές συνδέονται με την ικανοποίηση των αιτημάτων των φοιτητικών συλλόγων και ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά μας.

Ήταν κοινή πεποίθηση πως με τη νέα συμφωνία κυβέρνησης- Eurogroup και το πάγωμα των μέτρων που αρχικά είχαν εξαγγελθεί από τους νέους υπουργούς, τα αιτήματα των φοιτητών μπαίνουν στον πάγο. Όλα τα τελευταία χρόνια η νεολαία αγωνίστηκε απέναντι στη διάλυση της Παιδείας, τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, την υποχρηματοδότηση, τις απολύσεις, τη φοιτητική μέριμνα, το ρατσισμό και τους φασίστες. 
 
Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε γι’ αυτά και τώρα πιο πολύ από ποτέ να προβάλλουμε την αντικαπιταλιστική εναλλακτική πρόταση. Διεκδικούμε το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία, ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες, να γίνουν προσλήψεις καθηγητών και διοικητικών, να μην γίνει καμία διαγραφή φοιτητών. Ξέρουμε ότι για όλα αυτά χρειάζεται να απαντήσουμε συνολικότερα. Όταν οι «εταίροι» απειλούν ότι δε θα μας δώσουν τα 11 δις πρέπει να επιβάλλουμε ότι δε θα τους δώσουμε τα 280, διαγραφή του χρέους δηλαδή. Όταν απειλούν με κλείσιμο των σχολών μας να απαντάμε με φοιτητικό και εργατικό έλεγχο. Με τον τρόπο δηλαδή που προσπαθούσαμε και παλεύαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Γενικές Συνελεύσεις

Από την επόμενη βδομάδα προχωράμε σε κάλεσμα γενικών συνελεύσεων σε όλες τις σχολές για να συζητήσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι τη νέα κατάσταση. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας και να βρεθούμε ξανά εκεί μαζί με τους διοικητικούς που ήδη οργανώνουν στάση εργασίας τη μέρα που θα συναντηθούν με τον Υπουργό.
 
Από τη δική μας μεριά, σαν ΣΕΚ στις σχολές, επιμείναμε πως χρειάζεται να κινηθούμε κινηματικά και τη μέρα ψήφισης του νέου μνημονίου προχωρώντας μάλιστα σε κατάληψη. Προτείναμε επίσης να γίνει με πρωτοβουλία της ΕΑΑΚ κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα στις αρχές Απρίλη με τη συμμετοχή φοιτητών, μελών ΔΕΠ και διοικητικών για τα νέα καθήκοντα της πανεπιστημιακής κοινότητας στην καινούρια περίοδο.
 
Τη διαδικασία χαιρέτισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το θάνατο τεσσάρων μεταναστών μέσα σε δέκα μόλις μέρες, οι φοιτητές να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στις 21 Μάρτη στη παγκόσμια μέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού και να κατέβουν μαζικά στο δρόμο.
 
Γιάννης Σανιδάς, φοιτητής Ψυχολογίας Αθήνας