Αντιρατσιστικό κίνημα
Διστακτικές υποσχέσεις

 Συνέντευξη Τύπου έδωσε την περασμένη Πέμπτη 26/2 η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός μετανάστευσης ανακοινώνοντας και επίσημα την πολιτική της νέας κυβέρνησης για τους μετανάστες. 
 
 Οι δηλώσεις της υπουργού κινούνται στα όρια της συνέχισης της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων μέσα όμως σε ένα “ανθρωπιστικό πλαίσιο”. Στην ουσία οι επίσημες εξαγγελίες για το μεταναστευτικό κινούνται και αυτές στα πλαίσια των συμβιβασμών με αλλαγές που θα εγκρίνουν «οι θεσμοί» της ΕΕ και ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ.
 
Ως αναφορά στην κράτηση των μεταναστών η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι “είναι το έσχατο μέσο στο πλαίσιο αυτής της νέας πολιτικής, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που αυτό ήταν ο κανόνας” και εξήγγειλε νέα πολιτική ώστε να μην υπάρχουν κέντρα κράτησης και επ’ αόριστον παραμονή μεταναστών που έχουν ζητήσει άσυλο ή ευαίσθητων ομάδων μεταναστών.
 
Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία “ανοιχτών δομών φιλοξενίας”. Έδωσε επίσης και συγκεκριμένους αριθμούς σε σχέση με το πόσοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τα κέντρα κράτησης μέσα στο διάστημα ενός μήνα. Συγκεκριμένα: 110 κρατούμενοι από το Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας στην Αττική, 15 από το Κέντρο Κράτησης στην Ξάνθη, 41 από το Παρανέστι, 17 από το φυλάκιο Έβρου, 28 από το Φυλάκιο Κορίνθου, τέσσερις γυναίκες από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από το οποίο θα αποχωρήσουν άλλες 15.
 
Αυτές οι δηλώσεις απέχουν από τις πρώτες εξαγγελίες μετά τις αυτοκτονίες και τους θανάτους κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης-κολαστήρια και την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα, με την εξαγγελία «Αμυγδαλέζα, τέλος». 
Αντί για κλείσιμο των στρατοπέδων και απελευθέρωση των κρατουμένων η υπουργός μιλά στην ουσία για την εφαρμογή του νόμου (3907/2011) που θεσμοθέτησε τον φράχτη στον Έβρο, τα στρατόπεδα και την παράταση της κράτησης. 
 
Σε όσους αφέθηκαν ελεύθεροι τις τελευταίες ημέρες, στους περισσότερους δόθηκε αίτηση αναστολής απέλασης μέχρι 6 μήνες. Θυμίζουμε ότι ο Ναντίμ Μοχάμεντ που αυτοκτόνησε στην Αμυγδαλέζα, είχε αφεθεί ελεύθερος μ’ ένα τέτοιο χαρτί μετά το 18μηνο, για να ξανασυλληφθεί και να βρεθεί νεκρός 6 μήνες μετά μ’ ένα σεντόνι στο λαιμό στην Αμυγδαλέζα, επειδή δεν άντεχε άλλο. Χωρίς νέο νόμο που θα δίνει δυνατότητα νομιμοποίησης σε όλους τους μετανάστες χωρίς χαρτιά ακόμα και αυτοί που θα αφεθούν “ελεύθεροι υπό εποπτεία” θα αντιμετωπίζουν συνεχώς την απειλή της απέλασης και του νέου εγκλεισμού.

Σταγονόμετρο

Στην ίδια λογική του συμβιβασμού κινούνται και οι εξαγγελίες για την ιθαγένεια, αφού η υπουργός τόνισε ότι η κατάρτιση νέου νόμου θα “αίρει το θεσμικό κενό για τα παιδιά δεύτερης γενιάς”, θα λαμβάνει υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, την τροποποίηση νόμου που είχε έτοιμο η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και το σχέδιο νόμου που είχε επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Επανέρχεται δηλαδή το σκεπτικό του νόμου Ραγκούση, που έδινε ιθαγένεια με το σταγονόμετρο, κατηγοριοποιώντας τα παιδιά ανάλογα με τα χρόνια νόμιμης παραμονής των γονιών τους. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι λόγω ανεργίας ένα μεγάλο κομμάτι μεταναστών έχασαν την ασφάλισή τους και τη δυνατότητα ανανέωσης των χαρτιών τους, τότε καταλαβαίνουμε ότι αν επαναληφθούν οι προϋποθέσεις του νόμου Ραγκούση για τη χορήγηση ιθαγένειας, τότε θα αφήσουν ένα μεγάλο κομμάτι παιδιών εκτός του αυτονόητου δικαιώματός τους.  
 
Η μοναδική θετική εξαγγελία είναι ότι «οι υπηρεσίες ασύλου, προσφυγών και πρώτης υποδοχής που σήμερα ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περνούν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών ως πολιτικές υπηρεσίες”, αλλά και πάλι η αστυνομία θα “έχει αρμοδιότητα στην εξωτερική φρούρηση των Κέντρων και στη λήψη αποτυπωμάτων κατά την είσοδο στη χώρα και την καταγραφή των μεταναστών». 
 
Χρειάζεται το επόμενο διάστημα να συνεχίσουμε τις μάχες μαζί με τον κόσμο της αριστεράς, τους μετανάστες, τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις για να μην επιτρέψουμε το κλάδεμα των αιτημάτων του αντιρατσιστικού κινήματος και να στείλουμε τη ρατσιστική κληρονομία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η 21 Μάρτη είναι η καλύτερη αφετηρία.