Διεθνή
Γερμανία - Όχι στον εκβιασμό της Ελλάδας από τον Σόιμπλε, Η άποψη του Marx21

Η Κριστίνε Μπούχολτς

Στην ψηφοφορία της Γερμανικής Βουλής την Παρασκευή 26/2 για την συμφωνία του Εurogroup υπήρξαν τρείς βουλευτίνες του 
Die Linke που καταψήφισαν. Πρόκειται για τις: Κριστίνε Μπούχολτς, Ίγκε Χέγκερ, Ούλλα Γιέλπκε, που υποστηρίζουν το δίκτυο Marx21. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο με το οποίο καλούσαν όλους τους βουλευτές της αριστεράς να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα.
 
Την Παρασκευή (26.2) η γερμανική βουλή ψηφίζει για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα, που συνδέεται με τις λεγόμενες “μεταρρυθμίσεις”. Στο παρελθόν η Κ.Ο. του Die Linke (Η Αριστερά) απέρριψε και καταψήφισε τα “πακέτα βοήθειας”. Ο λόγος ήταν ότι όρος για την χορήγηση των δανείων ήταν η υποταγή της Ελλάδας στην ΕΕ, κυρίως στην Γερμανία.
 
Για την ερχόμενη ψηφοφορία πληθαίνουν οι φωνές μέσα στην Κ.Ο. του Die Linke που τάσσονται υπέρ της ψήφισης της πρότασης Σόιμπλε. Αυτό θα ήταν λάθος, η Αριστερά θα πρέπει να καταψηφίσει και αυτή τη συμφωνία, διότι αυτό που κρίνεται δεν είναι αν Η Αριστερά στέκεται αλληλέγγυα στην ελληνική κυβέρνηση ή στον ελληνικό λαό, αλλά αν υποστηρίζει τον Σόιμπλε και την πολιτική του.

Σκληροί όροι

Στις διαπραγματεύσεις για νέο δάνειο, ο Σόιμπλε και η ΕΕ γονάτισαν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε με αιτήματα το κούρεμα του χρέους, ενάντια στη λιτότητα και την εποπτεία της Τρόικα. H EE δεν αποδέχτηκε κανένα από αυτά τα αιτήματα. Το αντίθετο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται κάτω από σκληρούς όρους που θα θέτει η Τρόικα. Το νέο πακέτο είναι όπως και τα προηγούμενα. Σε αντάλλαγμα για το δάνειο η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον έλεγχο στους θεσμούς της Τρόικα, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ. Υπεύθυνοι για την αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων μέτρων είναι οι “θεσμοί”.

Λεφτά για τις τράπεζες

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει όλα τα χρέη “πλήρως και εγκαίρως” και να διαθέσει κάθε πλεόνασμα του προϋπολογισμού στην αποπληρωμή του χρέους. Είναι η παλιά συνταγή: Τα λεφτά από τα προηγούμενα “πακέτα διάσωσης” επέστρεψαν μέσω της αποπληρωμής του χρέους κατά 96% στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει, ότι ο έλεγχος των κονδυλίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφαιρείται από την ελληνική κυβέρνηση και μεταφέρεται στο Λουξεμβούργο. Πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση υποχρεώνεται να μην προβεί σε “μονομερείς” ενέργειες. Κάθε μέτρο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής καταστροφής προϋποθέτει την έγκριση της Τρόικα, το ίδιο και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Κυνικά, η ΕΕ ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει ότι η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, π.χ. μέσω κουπονιών τροφίμων, δεν θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό.

Αργότερα στη σύνταξη

Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να μην αναστείλει κανένα μέτρο της προηγούμενης, όπως οι τρέχουσες ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη από τις 11 Φλεβάρη, ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης τόνισε σε ομιλία του στο Eurogroup ότι η κυβέρνηση “δεν είναι δογματική” όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας.
 
Η κυβέρνηση υποχρεώνεται να προχωρήσει σε “μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού”, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης συνολικά, αλλά και στον τραπεζικό τομέα και το δημόσιο. Υποχρεώνεται να αυξήσει την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα, μεριμνώντας ώστε “να μην αυξηθεί το μισθολογικό κόστος”. 
 
Η ΕΕ ανάγκασε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει τις ίδιες συμφωνίες όπως και οι συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες προκάτοχοί της. Η μετονομασία της Τρόικα σε “θεσμούς” δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα.

Ενάντια στους όρους λιτότητας

Η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τεράστια πίεση, επειδή υποσχέθηκε κάτι άλλο στους ψηφοφόρους και φοβάται ότι θα διαψεύσει τις προσδοκίες.
 
Τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από το Die Linke να υπερψηφίσει τη συμφωνία, για να μπορέσει να δικαιολογήσει στην κοινωνία και στο ίδιο της το κόμμα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
 
Με την κριτική μας στη συγκεκριμένη πρόταση του Σόιμπλε και στους εκβιασμούς της ΕΕ δυναμώνουμε την αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την αντίσταση στη λιτότητα στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού. Η υπερψήφιση του πακέτου δείχνει μια λάθος αντίληψη για το τι σημαίνει αλληλεγγύη στην εκβιαζόμενη κυβέρνηση.
 
Το Die Linke δεν διαφωνεί με το δάνειο και ειδικά με τη βοήθεια στον πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες δίνεται.

Ανάσα και για τον Σόιμπλε 

Κάποιοι επιχειρηματολογούν ότι η συμφωνία έδωσε μια ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πετύχει καλύτερη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι, στη συμφωνία για νέο δάνειο. Όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δε θα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση το καλοκαίρι, αφού όλα τα πλεονάσματα θα πηγαίνουν στην αποληρωμή του χρέους. Επιπλέον, θα πρέπει να πάρει αντιδημοφιλή μέτρα ενάντια στα συμφέροντα των υποστηρικτών του. Πραγματική ανάσα θα ήταν ένα δάνειο χωρίς νεοφιλελεύθερους όρους ή ένα κούρεμα του χρέους. Όμως η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Η συμφωνία δίνει χρόνο στην ΕΕ, ώστε να απαλλαγεί απ’ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή να σπάσει πλήρως την αντίστασή του, πριν τις εκλογές στην Ισπανία.
 
Το Die Linke δεν επιτρέπεται να παραδώσει την αντιπολίτευση στη Συμφωνία στη δεξιά, στο AfD και σε τμήματα του CDU και CSU.
Η κριτική τους γίνεται από σκοπιά εθνικιστική, νεοφιλελεύθερη και είναι ενάντια στην αλληλεγγύη. Εμείς τασσόμαστε κατά της λιτότητας και υπέρ των συμφερόντων του εργαζόμενου πληθυσμού της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι το πεδίο δοκιμής για τις περικοπές σε όλη την Ευρώπη. Για το κίνημα στη Γερμανία και την Ευρώπη είναι σημαντικό να είναι εμφανής στο γερμανικό κοινοβούλιο μια αριστερή εναλλακτική πρόταση στην πολιτική της Μέρκελ.

Κινητοποίηση ενάντια στους εκβιασμούς

Στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα καθοριστική είναι η πίεση από τα κάτω και όχι η διακηρυγμένη θέληση ή η διαπραγματευτική ικανότητα των πολιτικών. Καθήκον του Die Linke στη Γερμανία είναι να δυναμώσει το κίνημα ενάντια στους εκβιασμούς της ΕΕ και ιδιαίτερα της γερμανικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό η κριτική στη συμφωνία και η απαίτηση για κούρεμα του χρέους να αποκτήσουν την πιο πλατιά δημοσιότητα.
 
Χαιρετίζουμε κάθε κινητοποίηση ενάντια στον εκβιασμό της Ελλάδας από την ΕΕ και την γερμανική κυβέρνηση. Το επόμενο κεντρικό ραντεβού ενάντια στην λιτότητα της Μέρκελ και της Τρόικα είναι η Μέρα Δράσης Blockupy στις 18 Μάρτη στη Φρανκφούρτη, στα εγκαίνια της ΕΚΤ. Και από εκεί πρέπει να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγύης στην Ελλάδα.