Φοιτητικό κίνημα
ΤΕΙ: Όχι στις Περικοπές

Η αρχή του Μάρτη σήμανε και την αρχή των μαθημάτων του νέου εξαμήνου στα ΤΕΙ της χώρας με τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης, της επιχειρηματικής “πρωτοβουλίας” ως αντίμετρό της και του σχεδίου του υπουργείου για εξίσωση σχολών και τμημάτων με ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ. 

Στην έκτακτη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ την Παρασκευή, πιστός στο μοτίβο των προκατόχων του ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης, έκανε λόγο για ιδρύματα δύο ταχυτήτων που απαιτούν “αναδιάρθρωση” επαναφέροντας στην ουσία το πλάνο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολών του σχεδίου Αθηνά του Κ. Αρβανιτόπουλου σε σύνδεση και με την έκθεση της ΑΔΙΠ (αρχή διάσφαλισης της ποιότητας) που πέρυσι καλούσε σε κλείσιμο πάνω απο 30 τμημάτων ΤΕΙ.
 
Ο νέος υπουργός απο την πλευρά του επισήμανε πως τα ΤΕΙ, που την τελευταία πενταετία έχουν υποστεί μείωση προϋπολογισμών 65%-80%, δε θα έχουν αύξηση πόρων από το υπουργείο λόγω της “δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας”, ενώ όταν ρωτήθηκε από τους προέδρους αν η αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνιστά “νέο σχέδιο Αθηνά” έδωσε την χαρακτηριστική απάντηση «Ναι, αλλά θα την κάνετε εσείς».
 
Η στάση του υπουργείου πέρα από τους συνεχείς συμβιβασμούς της κυβέρνησης με το κεφάλαιο, αναδεικνύει πολύ περισσότερο πως η μάχη για δημόσια και δωρεάν, ενιαία και ανώτατη εκπαίδευση είναι αναπόσπαστη και γίνεται εφικτή μόνο με τη μονομερή διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ και την κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής με εργατικό έλεγχο και σ’ αυτή την όδο θα χρειαστεί να κινηθούν τα σχήματα της ΕΑΑΚ την επόμενη περίοδο αλλά και σύσσωμο το φοιτητικό κίνημα. 
Αλέξης Κούρτης, φοιτητής ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά