Πολιτισμός
Θέατρο: Δυνάτες “κρυμμένες φωνές”

Την Πέμπτη 12 Μάρτη, με μια παράσταση αφιερωμένη στην παγκόσμια Μέρα ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό συμμετέχουν οι συντελεστές της παράστασης “UNDER-Κρυμμένες φωνές” στο άπλωμα της καμπάνιας για τις 21 Μάρτη, ανοίγοντας στο τέλος της παράστασης και στο Θέατρο Σημείο την συζήτηση πάνω στο ζήτημα του ρατσισμού και της αντιμετώπισής του.

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Νίκος Διαμαντής είναι μια σκηνική σύνθεση που στηρίζεται σε υλικό από μαρτυρίες, συνεντεύξεις, ηχητικά ντοκουμέντα, λογοτεχνικά κείμενα καθώς και ταχυδράματα γραμμένα από σύγχρονους έλληνες συγγραφείς όπως η Βασιλική Πέτσα, η Ναταλία Κατσού, ο Χρήστος Χρυσόπουλος και ο Χρήστος Αγγελάκος.
 
Με σκληρό και ρεαλιστικό λόγο από ένα πολύ δυνατό cast ηθοποιών (Έλενα Αρβανίτη, Σταύρος Γιαννακόπουλος, Χρήστος Σκούρτας, Μικές Γλύκας, Αράς Χαμεντιάν) η παράσταση καταγράφει τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες μέσα στις οποίες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έρχονται στην χώρα μας προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο και περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες ζωής μέσα στις οποίες ζουν χωρίς καμιά φροντίδα, μέριμνα ή βοήθεια. 
 
Όπως εξηγούν οι συντελεστές στην ανακοίνωση που εξέδωσαν: “Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο φτάνουν στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου, της αστάθειας, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή λόγω της μεγάλης φτώχειας. 
 
Ανάμεσα σε αυτούς που αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν το δύσκολο ταξίδι προς την Ευρώπη συγκαταλέγονται όλο και περισσότερες οικογένειες με παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι. Ελλείψει νόμιμων οδών μετανάστευσης προς την Ευρώπη οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες διακινητών, με αποτέλεσμα συχνά να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και βίαιης μεταχείρισης από εγκληματικά δίκτυα”.
 
Με σφραγισμένα στόματα, κάθε μετανάστης κουβαλάει μια ανείπωτη ιστορία, όταν όμως τα στόματα ανοίξουν, οι περιγραφές είναι καταιγιστικές. Δύσκολα ταξίδια, νυχτερινά περάσματα, συλλήψεις, ξύλο, στρατόπεδα, κρατητήρια. Ακόμα και αν τα καταφέρεις, ακόμα και αν φτάσεις σώος στην Αθήνα, οι συνθήκες ζωής και δουλειάς είναι αδιανόητες. Βασικά ζητήματα, όπως η στέγη, το φαγητό, γίνονται γολγοθάς.
 
Η παράσταση είναι μια οργισμένη καταγραφή των πιο ακραίων δυσκολιών που περνάνε οι μετανάστες αλλά ταυτόχρονα ξεχειλίζει από ανθρωπιά, από “σεβασμό και αλληλεγγύη” απέναντι σε ανθρώπους που συχνά έρχονται από καταστραμένες περιοχές προσπαθώντας να στήσουν μια καινούρια ζωή.
 
Εκτός από το Θέατρο Σημείο το έργο ανεβαίνει και σαν θέατρο δρόμου σε εξωτερικούς χώρους, σε γειτονιές και πλατείες, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ανοίξει “ένα δημιουργικό διάλογο και ένα ουσιαστικό προβληματισμό” πάνω στα ζητήματα της συνύπαρξης. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη παράσταση ακολουθείται πάντα από συζήτηση μεταξύ των συντελεστών και του κοινού.
 
Την ερχόμενη Πέμπτη 12 Μάρτη η παράσταση που θα πραγματοποιηθεί θα είναι αφιερωμένη στις 21 Μάρτη με άνοιγμα της συζήτησης που θα ακολουθήσει από την μεριά της ΚΕΕΡΦΑ και κάλεσμα για την μεγάλη κινητοποίηση. Εκείνη την ημέρα τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση με μισό εισιτήριο (5 ευρώ), ενώ για μετανάστες και άνεργους -όπως πάντα- είναι δωρεάν.
 
Info: 
ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ Χαριλάου Τρικούπη 4
πίσω από την Πάντειο, τηλ.6976494351