Αντιρατσιστικό κίνημα
Aμείλικτα ερωτήματα

Μοχάμεντ Καμαρά, 21 ετών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, o Μοχάμεντ Καμαρά “παραπονέθηκε για την υγεία του και στις 18 Φεβρουαρίου το μεσημέρι μεταφέρθηκε στο Αμαλία Φλέμινγκ, όπου διαγνώστηκε με πολύ υψηλή τιμή σακχάρου. Νοσηλεύτηκε και πέθανε δύο μέρες μετά από παθολογικά αίτια. Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να φανούν όταν βγουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας νεκροτομής”.

Ωστόσο ο θάνατος του Καμαρά γεννά πολλά ερωτηματικά για τις συνθήκες κράτησης. Αυτό επισημαίνει ανακοίνωση των γιατρών της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ-Νυστέρι:
 
“Μας ζητήθηκε να απαντήσουμε σαν υγειονομικοί, τι μπορεί να οδήγησε στο θάνατο τον 21χρονο νεαρό από την Γουϊνέα που πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο βρισκόταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα, μιας και από το περιβάλλον του έγιναν καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησής του.
 
Από τις μέχρι τώρα τηλεφωνικές επικοινωνίες μας με συναδέλφους από το Αμαλία Φλέμιγκ και το δικηγόρο του αδικοχαμένου Μοχάμεντ βγαίνουν τα εξής ερωτήματα :
 
• Ο ασθενής προσκομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Αμαλία Φλέμιγκ με περιπολικό της αστυνομίας και όχι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Από πότε η αστυνομία εντελώς ανειδίκευτη και άσχετη με την ιατρική αναλαμβάνει την ευθύνη διακομιδής βαρέως πασχόντων ασθενών (κώμα) από κρατητήρια σε νοσοκομεία; Είχαν εισαγγελική εντολή;
 
• Στον ασθενή διαγνώστηκε άμεσα διαβητική κετοξέωση. Ρωτάμε πάλι: αφού η διαβητική κετοξέωση είναι επιπλοκή του σακχαρώδους
διαβήτη τύπου 1 (και σπάνια του τύπου 2) έπαιρνε την ινσουλίνη του στο κρατητήριο;
 
• Ο ασθενής, λέχθηκε, ότι ένα 24ωρο πριν τη μεταφορά του στο Αμαλία Φλέμιγκ είχε πάει πάλι με περιπολικό στο Σισμανόγλειο όπου έφυγε με χάπια για τη …δυσκοιλιότητα, ενώ την άλλη μέρα για 24 ώρες βρισκόταν σε κώμα μέσα στο κρατητήριο. Ρωτάμε: Αληθεύει ότι πήγε στο Σισμανόγλειο; Και αν ναι, του έγιναν απλές εξετάσεις αίματος τουλάχιστον, όπου εκεί θα φαινόταν οπωσδήποτε διαταραχή των επιπέδων της γλυκόζης, κετόνες κτλ; Και φυσικά ρωτάμε: τι περίμεναν ακριβώς 24 ώρες οι αστυνομικοί για να τον πάνε στο Αμαλία Φλέμινγκ αν τον έβλεπαν σε κωματώδη κατάσταση μέσα στο κρατητήριο;
 
Τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει άμεσα να βρουν επίσημη απάντηση γιατί τις τελευταίες βδομάδες στα ρατσιστικά στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ δηλαδή, άνθρωποι εντελώς άδικα χάνουν τη ζωή τους με ευθύνη του κράτους και των ανθρωποφύλακων της ΕΛΑΣ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και στα κρατητήρια της αστυνομίας. Δεν αρκεί μονάχα να περιμένουμε την ιατροδικαστική απάντηση, χρειάζεται να διερευνηθούν τα παραπάνω και ενδεχομένως ακόμα περισσότερα ερωτήματα, γιατί ενώ όλοι οι άνθρωποι είναι στα χαρτιά ίσοι απέναντι σε ζητήματα υγείας, στην πράξη αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο ότι αν είσαι μετανάστης ή φτωχός εργάτης η ζωή σου δεν είναι ίδιας αξίας με τους υπόλοιπους».