Πολιτική
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Διαγραφή του χρέους!

Προκήρυξη με τίτλο “Διαγραφή του χρέους οριστική είναι η απάντηση η Εργατική!” κυκλοφορεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεμβαίνοντας στη μεγάλη πολιτική συζήτηση που ανοίγει μέσα στο κίνημα και την Αριστερά για το χρέος, μετά και τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ για παράταση της δανειακής σύμβασης. Για τον ίδιο λόγο θα κυκλοφορήσει και κεντρική αφίσα του μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

“Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι, έχουν πληρώσει ακριβά το χρέος”, αναφέρει η προκήρυξη, “Το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει την τελευταία εικοσαετία 334 δις ευρώ σε χρεολύσια και 210 δις ευρώ σε τόκους, πολύ παραπάνω δηλαδή από τα 350 δις που υπολογίζεται το χρέος. Πληρώσαμε το χρέος 2 και 3 φορές, ώρα να πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι πολυεθνικές”.
 
Εξηγεί ότι “Το χρέος αυτό ούτε το δημιουργήσαμε, ούτε το αναγνωρίζουμε. Διογκώθηκε σε όλες τις χώρες εξαιτίας του πακτωλού των δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν στους τραπεζίτες για να σώσουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες, μετά από το σπάσιμο της φούσκας των στεγαστικών και τοξικών δανείων και των δομημένων ομολόγων. Από την έναρξη της σημερινής κρίσης του καπιταλισμού το 2007 το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί, σήμερα πλησιάζει τα 400 τρις ευρώ, με πρωταθλητές τις αναπτυγμένες χώρες (ΕΕ, ΗΠΑ, Ιαπωνία κά)”.
 
Και συνεχίζει “Η σημερινή κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη διαγραφή του «μεγαλύτερου μέρους» του χρέους. Σήμερα εγκαταλείπει ακόμα και αυτόν τον στόχο αποδεχόμενη την αποπληρωμή του μέσα από «αναδιάρθρωση του χρέους σε συμφωνία με τους δανειστές. Πρόκειται για τεράστια υποχώρηση που νομιμοποιεί και μονιμοποιεί το χρέος, που αποδέχεται τους ασφυκτικούς περιορισμούς των συνθηκών της ευρωζώνης και της ΕΕ για «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και «πρωτογενή πλεονασμάτα», που απειλεί να ακυρώσει κάθε υπόσχεση ακόμα και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης...”
 
Η ανακοίνωση καταλήγει προβάλλοντας το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την πλήρη και μονομερή διαγραφή του χρέους, τη ρήξη και αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των επιχειρήσεων κάτω από εργατικό έλεγχο. 
 
Η διαγραφή του χρέους και η ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ συνδέεται άμεσα με το συνολικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στις σελίδες 10-11 αυτού του φύλλου της Εργατικής Αλληλεγγύης μπορείτε να διαβάσετε γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς όφελος της εργατικής τάξης και της νεολαίας.