Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τα Λιμάνια

7/5, η απεργιακή διαδήλωση των Λιμενεργατών στους δρόμους του Πειραιά

Εκατοντάδες λιμενεργάτες διαδήλωσαν στον Πειραιά την Πέμπτη 7/5, ημέρα 24ωρης απεργίας του κλάδου, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις και δημοσιεύματα σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της πώλησης του 67% του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ. 
 
Την απεργία είχαν προκηρύξει η πανελλήνια ομοσπονδία των λιμενεργατών (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και το συνδικάτο των ναυτεργατών ΠΕΝΕΝ, ενώ απεργιακή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. 
“Προσπαθούν με χιλιους διαφορετικούς τρόπους να δώσουν το λιμάνι” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Γιάννης Τσαλίμογλου, εργάτης στον ΟΛΠ. 
 
“Δυστυχώς μετά από τρεις μήνες συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι προεκλογικές φανφάρες ότι δεν θα πουληθεί το λιμάνι κι ότι θα παρθεί πίσω η σύμβαση της Cosco κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Οι κυβερνώντες αθέτησαν τις υποσχέσεις τους. Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, που από το 2005 ήταν μαζί μας στις πορείες αλλά τώρα έχει πάει από την άλλη πλευρά.
 
Δυστυχώς γι'αυτούς εμείς είμαστε εδώ. Και σήμερα και αύριο κι όποτε χρειαστεί. 
Το αίτημά μου στο σωματείο, μετά τη σημερινή απεργία κι αν δεν ξεκαθαρίσουν ότι το λιμάνι δεν πωλείται, είναι για πολυήμερη απεργία. Ακόμα και να πάμε να στρατοπεδεύσουμε έξω από υπουργείο Ναυτιλίας”.
 
“Βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, παρά τις προεκλογικές αλλα και μετεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο” τόνισε ο Νίκος Γεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. “Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο λιμάνι. Ένα μεγάλο μέτωπο της κοινωνίας του Πειραιά, αποτελούμενο από φορείς, σωματεία και συλλόγους, είναι ενάντια σε αυτό τον σχεδιασμό. Πρόκειται για καθαρά νεοφιλελεύθερες κινήσεις που έχουν ήδη αποτύχει εδώ και 20 χρόνια. Είναι ένα μοντέλο που εφαμόστηκε επί Θάτσερ στα λιμάνια της Αγγλίας και κατέρρευσε”. 
 
Στη συγκέντρωση, χαιρετισμό απηύθηνε κι ο Τάσος Αναστασιάδης, εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “Είμαστε εδώ σήμερα όπως κι όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση. Οι υποχωρήσεις και οι συμβιβασμοί που προσπαθούν να επιβάλουν οι Τρόικα, ΕΕ και ΔΝΤ, πάνω στην κυβέρνηση, σημαίνουν ιδιωτικοποιήσεις, συνέχιση των περικοπών και των μνημονίων. Εμείς θα συνεχίσουμε ώστε να επιβάλλουμε ότι δεν θα περάσει. Η δύναμη που μπορεί να το κάνει αυτό είναι οι εργαζόμενοι με τους απεργιακούς αγώνες. Μέχρι τη νίκη” είπε. 
 
• Ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες καλεί σε νέα σύσκεψη για την οργάνωση καμπάνιας υπεράσπισης του λιμανιού, την Τετάρτη 13/5, στις 6:30μμ, στο  Εργατικό Κέντρο Πειραιά.