Ιδέες
Μαρξισμός 2015: Mαρξισμός και οικονομία
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες θεματικούς κύκλους του ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ 2015 είναι ο κύκλος με τίτλο «Μαρξισμός και οικονομία». Κάθε χρόνο στο φεστιβάλ οι ομιλητές φροντίζουν με τις εισηγήσεις τους να ξεδιαλύνουν την εικόνα που επιχειρεί να επιβάλλει η άρχουσα τάξη μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει.
Φέτος, ο θεματικός κύκλος για την οικονομία έχει τέσσερις ξεχωριστές συζητήσεις. Την Παρασκευή 22/5 στις 4.30μμ στην Α21 στην ΑΣΟΕΕ θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον μαρξιστή οικονομολόγο, Mάικλ Ρόμπερτς στη συζήτηση «Καπιταλισμός και κρίση».
Ο Μάικλ Ρόμπερτς έχει γίνει γνωστός μέσα από τις αναλύσεις του για την οικονομία, τις οποίες μπορεί κανείς να βρει στο μπλογκ του: thenextrecession.wordpress.com.
H Εργατική Αλληλεγγύη είχε αναδημοσιεύσει συνέντευξή του στο Socialist Worker της Βρετανίας στο φύλλο 1054. Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: http://ergatiki.gr/article.php ?issue=1054&id=7256
Τον Μάρτιο που μας πέρασε το μπλογκ Rednotebook είχε μεταφράσει στα ελληνικά άρθρο του με τίτλο «Η πλασματική έκρηξη», στο οποίο επιχειρηματολογεί ότι η κρίση που ξέσπασε το 2008 συνεχίζεται, ενώ μπορεί να υπάρχει άμεσα νέα έξαρση. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://tinyurl.com/k2zbnhj
Δύο ακόμα συζητήσεις θα γίνουν το Σάββατο 23/5. Στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Α21 θα γίνει η συζήτηση «Μπορούμε να διαγράψουμε το χρέος;» με ομιλητές τον Μωυσή Λίτση, τον Τάκη Θανασούλα και τον Πάνο Γκαργκάνα.
Ο Μωυσής Λίτσης είναι δημοσιογράφος, μέλος των Financial Crimes και είναι γνωστός στους αναγνώστες της Εργατικής Αλληλεγγύης από τα οικονομικά άρθρα του που έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες μας. Τους τελευταίους μήνες διατηρεί μπλογκ όπου δημοσιεύονται οικονομικές ειδήσεις, αναλύσεις και συνεντεύξεις στη διεύθυνση oikonomiallomati. blogspot.gr. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το άρθρο με τίτλο «Πλανήτης πνιγμένος στα χρέη» όπου αναφέρεται σε τελευταίες έρευνες για το παγκόσμιο χρέος και την εκτόξευσή του σε δυσθεώρητα ύψη.
Ο Τάκης Θανασούλας είναι ηγετικό μέλος της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος. Στο φύλλο 1157 η Εργατική Αλληλεγγύη είχε φιλοξενήσει συνέντευξή του όπου εξηγούσε την «άλυτη αντίφαση του καπιταλισμού». Διαβάστε την εδώ: http://ergatiki.gr/article.php?issue=1157&id=11093.
Ο Πάνος Γκαργκάνας είναι διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης και μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω γράφει για την κρίση χρέους που ήδη μπήκε στον όγδοο χρόνο. Εκεί σημειώνει ότι «η αύξηση του χρέους δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, είναι φαινόμενο σύμφυτο με τη σύγχρονη πορεία του καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα».
Κεφάλαιο
Την ίδια μέρα στην ίδια αίθουσα (23/5, Α21) ο Άλεξ Καλλίνικος θα μιλήσει για το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ. Ο Άλεξ Καλλίνικος είναι ηγετικό μέλος της αδερφής οργάνωσης του ΣΕΚ στην Βρετανία, SWP και πανεπιστημιακός. Στο τελευταίο του βιβλίο Deciphering Capital καταπιάνεται ακριβώς με το θέμα της συζήτησης οπότε θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να λύσουμε πολλές απορίες και να γίνει πλούσια συζήτηση.
Βιβλία του Καλλίνικος μπορείτε να βρείτε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, ενώ σε προηγούμενα φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης μπορείτε να διαβάσετε την εβδομαδιαία στήλη του σε αναδημοσίευση από το Socialist Worker.
Η συζήτηση που θα κλείσει αυτόν τον θεματικό κύκλο θα γίνει την Κυριακή 24/5 στις 6μμ στην αίθουσα Α22. «Grexit, απειλή ή λύση»; Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσουν ο Κώστας Σαρρής και ο Σωτήρης Κοντογιάννης.
Ο Κ. Σαρρής είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Μνημόνια χρεοκοπίας ή στάση πληρωμών στους τραπεζίτες και εργατικός έλεγχος». Μπορείτε να το βρείτε στο ΜΒ. Επίσης είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω.
Ο Σ. Κοντογιάννης, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη, έχει γράψει άρθρο με τον ίδιο τίτλο με την συζήτηση στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού. Εκεί αναλύει πώς το εργατικό κίνημα μπορεί να βγει νικητής απέναντι στις απειλές των τραπεζιτών του ευρώ.
Βοηθητικό βιβλίο για όλο αυτόν τον θεματικό κύκλο είναι το συλλογικό έργο «Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση», του οποίου κυκλοφορεί η συμπληρωμένη δεύτερη έκδοση.
Στο google η λέξη Grexit είναι από τις πιο δημοφιλείς στο ψαχτήρι του διαδικτύου, ενώ για τους οικονομικούς αναλυτές διεθνώς έχει συχνότητα αναφοράς εφάμιλλη με τον ιστορικό σταθμό της μεγάλης ύφεσης του 1930. Στο 4ήμερο του Μαρξισμού το δίλημμα «Grexit: απειλή ή λύση;» δεν μπορεί παρά να είναι στην καρδιά της συζήτησης για τη διέξοδο από την κρίση.
Το 2012, ήταν μια χρονιά που όλοι μιλούσαν για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τότε ο οικονομολόγος της Citigroup, Ιμπραήμ Ραχμπαρί, δημιούργησε πρώτη φορά τον όρο «Grexit» από τις λέξεις Greece (Ελλάδα) και Exit (Έξοδος). Πρόσφατα, ο ίδιος δημιούργησε έναν ακόμη όρο: το Grimbo, μια λέξη η οποία αποτελεί σύνθεση των λέξεων Greece και Limbo, όπου «Limbo» σημαίνει προθάλαμος της κόλασης.
Η ειρωνεία είναι ότι ο όρος βγήκε από μια γιγαντιαία επενδυτική τράπεζα η οποία βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας στις ΗΠΑ... της Lehman Brothers, στην κρίση του 2007-8, για να διασωθεί με φρεσκοτυπωμένο κρατικό χρήμα, τόνους από δολάρια που έπεσαν σε μια ακόμα μαύρη τρύπα της κρίσης του καπιταλισμού διεθνώς.
Είναι η ίδια τράπεζα η οποία μαζί με μια σειρά γύπες σαν κι αυτήν «απαιτούν», ναι «απαιτούν», περισσότερα μέτρα καταστροφικής λιτότητας στο όνομα της αποφυγής του Grexit, αγκαζέ με τους εκβιασμούς των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ.
Όλοι τους τρέμουν μην βρεθούν ξαφνικά αυτοί με τη θηλιά του χρέους της Ελλάδας -και όχι μόνο- γύρω από το λαιμό. Γι’ αυτό λυσσάνε στην κινδυνολογία με δήθεν αξιόπιστες οικονομετρικές μελέτες που ποσοτικοποιούν τον «προθάλαμο της κόλασης», όπως ποσοτικοποιούσαν την "αέναη ανάπτυξη" της οικονομίας της φούσκας, πριν σκάσει και τους πέσει η κεραμίδα της ύφεσης και του χρέους στο κεφάλι.
«Ο φόβος της στάσης πληρωμών βαραίνει την τρόικα», ομολογούν ακόμα και οι Financial Times (6/5). Έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε τη θηλιά γύρω από το λαιμό των εκβιαστών του συστήματος. Με γνήσιες εργατικές απαντήσεις που πηγάζουν από τις μάχες χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι έδιωξαν τους Σαμαροβενιζέλους φέρνοντας στην εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σήμερα συγκρούονται με τους συμβιβασμούς των υπουργών του και να αναδείξουμε την αντικαπιταλιστική προοπτική.
Κώστας Σαρρής δημοσιογράφος
Κομβικό σημείο η αμφισβήτηση του χρέους
Οι φετινές εκδηλώσεις Μαρξισμός 2015 είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί για πρώτη φορά έχουμε στην Ελλάδα μία κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία όμως δυστυχώς αντί για απαλλαγή από τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα μας στην κοινωνική χρεοκοπία, ακολουθεί το δρόμο επώδυνων για το εργατικό κίνημα συμβιβασμών, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στις προσδοκίες του ελληνικού λαού αλλά και των άλλων λαών της Ευρώπης που πασχίζουν να αποτινάξουν τη λιτότητα.
Το ζήτημα του χρέους έχει κομβική σημασία, όπως δείχνουν τα εκατομμύρια ευρώ που συνεχίζει να καταβάλλει το ελληνικό κράτος στους πιστωτές, την ίδια στιγμή που αυτοί εκβιάζουν, ώστε να μην υπάρξει ούτε και το ελάχιστο φιλεργατικό μέτρο (ΣΣΕ, φρένο στις ομαδικές απολύσεις κλπ).
Τον τελευταίο καιρό με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, έχει συσταθεί η Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η οποία επιχειρεί να ξετυλίξει το κουβάρι του πως και γιατί φτάσαμε ως εδώ. Μία πολύτιμη πρωτοβουλία η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του κινήματος για διαγραφή του χρέους αλλά και να δημιουργήσει ανάλογες συνθήκες και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού το ζήτημα του παράνομου, απεχθούς ή μη νόμιμου χρέους είναι πανευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα.
Μην ξεχνάμε ότι το ελπιδοφόρο αντικαπιταλιστικό κίνημα των αρχών του 2000 προήλθε σε σημαντικό βαθμό από τις κινητοποιήσεις για διαγραφή του χρέους του Τρίτου Κόσμου.
Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος