Γράμματα και σχόλια
Διώκεται αντιφασίστας μειονοτικός δημοσιογράφος

Με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου ξεκίνησε η διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελία της Ξάνθης εις βάρος του δημοσιογράφου Αμπντουλχαλίλ Ντεντέ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός στη βουλή απαντώντας σε ερώτηση του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Λαγού.
 
Ο Ντεντέ τόλμησε σε κείμενό του να επικρίνει την προκλητική ενέργεια της περιφοράς του επιτάφιου, για πρώτη φορά μετά τη χούντα, στον Εχίνο ανάμεσα στα σοκάκια και τα σπίτια του αμιγώς μουσουλμανικού χωριού
 
Μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη ο δημοσιογράφος από την Ξάνθη τόνισε μεταξύ άλλων: “Εγραψα το κείμενο προσπαθώντας να προειδοποιήσω και όχι να τρομοκρατήσω. Ήθελα να τραβήξω την προσοχή κυρίως της πολιτείας έναντι των απόστρατων και των ατόμων του “βαθέως κράτους” που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα εδώ στην Θράκη τους τελευταίους μήνες. Ο δικός μου σκοπός και η προσπάθειά μου είναι να προστατεύσω τη μειονότητα από τέτοιες ενέργειες. Διότι όπως λέω στο κείμενό μου αν ένας ηλίθιος έριχνε μια μολότωφ στον επιτάφιο στον Εχίνο, τι θα γινόταν; Το σκέφτηκε κανείς αυτό; Και αυτοί πήραν το κείμενό μου, το πήρε η Χρυσή Αυγή και όλα τα φασισταριά και αρχίσανε να λένε πως προτρέπω τον κόσμο να ρίχνει μολότωφ. Το αντίθετο λέω εγώ. Πώς θα γίνει να μην φτάσουμε σε τέτοια σημεία και πως ο επιτάφιος μέσα στον Εχίνο ήταν μια καθαρή πρόκληση που δημιουργεί εντάσεις.
 
Κάποιος θα περίμενε πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, της αριστεράς όπως θέλουν να λέγονται, όλα αυτά δεν θα επιτρέπονταν. Ο Παρασκευόπουλος που επί χρόνια είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αγωνίστηκε για το δίκιο στην ελληνική κοινωνία και σήμερα τον βλέπουμε ως υπουργό αντί να έχει διαβάσει το κείμενό μου και να αποστομώσει τον ναζιστή, να κάθεται και να του απαντάει. Και μάλιστα να του λέει πως επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Και οφείλω να σου πω πως ο εισαγγελέας εδώ δεν ήξερε τίποτα, απλός λαϊκισμός στη βουλή. Τώρα περιμένω να με καλέσουν. Αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση. Και αν το βάλουμε μαζί με όλα τα περιστατικά που έχουν συμβεί
τους τελευταίους μήνες ζούμε μια κατάσταση που δεν την είχαμε ζήσει ούτε επί της ΝΔ, ούτε επί ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 20 χρόνια.
 
Δηλαδή νομίζω ότι το ελληνικό βαθύ κράτος βρήκε ευκαιρία με αυτούς τους ατζαμήδες του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν μπουρδουκλωθεί με συγκυβερνήτη τον Καμμένο και τους έχουν αφήσει να αλωνίζουν.
 
Προβληματική αντίδραση
 
Και δεν σου κρύβω ότι απογοητεύομαι. Η αντίδραση σε όλα αυτά δυστυχώς είναι πολύ προβληματική. Αντί στις προβοκάτσιες να απαντάμε όλοι μαζί, τις τελευταίες βδομάδες δεχόμαστε την επίθεση ακόμα και από τους ΣΥΡΙΖΑίους που μας έχουν βάλει στην μπούκα του κανονιού και μας λένε ότι θα βάλουμε φωτιά στη μειονότητα χωρίς λόγο. Έχουμε απέναντί μας καθαρές προβοκάτσιες και αυτοί μας λένε πως δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα.
 
Γι' αυτό παραβρέθηκα στην διαδήλωση ενάντια στη Χρυσή Αυγή την πρώτη μέρα της δίκης στην Ξάνθη. Και έκανα κάλεσμα σε όλους τους μειονοτικούς πως είναι ευκαιρία να παλέψουμε ενιαία μέσα στον αντιφασιστικό αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να βάλουν φωτιά στον πληθυσμό.
 
Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, όπως ζητάνε μερικοί, αλλά το αντίθετο. Να καταγγέλλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις και να σταματάμε τις προκλήσεις. Προς όφελος όλων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών”.