Εργατικό κίνημα
Ναυπηγεία Σύρου: Απεργία διαρκείας
Με απεργία διαρκείας, την πρώτη επί νέας κυβέρνησης, απαντούν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων "Νεωρίου" Σύρου, στην καθυστέρηση πάνω από 4 μήνες των πληρωμών τους από την εργοδοσία του Νίκου Ταβουλάρη.
Αποτελεί συνέχεια της απεργίας που είχαν πραγματοποιήσει πριν ένα χρόνο, η οποία λύθηκε μετά από τροπολογία της προηγούμενης κυβέρνησης, που απέδιδε στην εργοδοσία 21 εκατομμύρια ευρώ, ως προκαταβολές για την εκτέλεση έργων, με σκοπό να πληρωθούν οι μισθοί και οι υποχρεώσεις της εταιρίας.
Ένα χρόνο μετά οι εργάτες όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί τα χρωστούμενα, αλλά οι καθυστερήσεις αυξάνονται. Τα 21 εκατομμύρια αγνοούνται, την ίδια στιγμή που τα πλοία μπαινοβγαίνουν ασταμάτητα στο ναυπηγείο.
Η εργοδοσία προκλητικά έχει ανεπιτυχώς προσπαθήσει 2 φορές να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική στα δικαστήρια. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με παρόντες τον Ταβουλάρη, το εργοστασιακό σωματείο και τον υπουργό Λαφαζάνη.
Ο (κολλητός του Σαμαρά) ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Νεωρίου και Ελευσίνας ήταν εξαιρετικά ερειστικός. Δεν έδωσε κανένα οικονομικό στοιχείο, ούτε καν για τα περιβόητα 21 εκατομμύρια, δεν απαντούσε στις αιτιάσεις των εργατών και απαιτούσε επιτακτικά να σταματήσει η απεργία απειλώντας με κλείσιμο του εργοστασίου.
Η απεργία συνεχίζεται μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων και οι εργάτες προσανατολίζονται στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά τις εργοδοσίας ώστε να δεσμεύσουν τις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου υπέρ τους.
Αντώνης Σκαρπέλης