Γράμματα και σχόλια
Η ΠΝΠ στο Χαλάνδρι

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης για την διάθεση των αποθεματικών των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης  και του δημοτικού συμβουλίου στο Χαλάνδρι στις 29/4. Η προσαρμογή της κυβέρνησης στις πιέσεις των δανειστών και των «θεσμών» μεταφέρει τις πιέσεις και στις παρατάξεις της Αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Η ΠΝΠ ήταν μια ευκαιρία για να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση, ένα ηχηρό όχι, από τον κόσμο της αριστεράς και τις παρατάξεις του προς τους εκβιασμούς των δανειστών. Η αντιμετώπιση του «όχι μεν αλλά» δεν είναι καθόλου βοηθητική. Δυστυχώς σε αυτό το μήκος κύματος βρέθηκε και το ψήφισμα που κατέθεσε στο ΔΣ η δημοτική παράταξη «Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου». Πίσω από την αρχική αντίθεση με τις πρακτικές της κυβέρνησης («Διαφωνούμε με την ενέργεια της κυβέρνησης να επιβάλλει τη δέσμευση των Ταμειακών Διαθέσιμων των Δήμων χωρίς, όπως όφειλε, να διαβουλευτεί με τους φορείς») ακολούθησε το: «Στηρίζουμε ηθικά, πολιτικά και υλικά κάθε επιλογή της κυβέρνησης που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση» εννοώντας την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της (τις οποίες τελικά δεν υλοποιεί).
 
Η «Αντίσταση» ψηφίστηκε από τον κόσμο του Χαλανδρίου για να πει το μεγάλο όχι.  Στηρίζουμε ηθικά, πολιτικά και υλικά κάθε σύγκρουσή της με τους μηχανισμούς της λιτότητας και των μνημονίων, όμως οφείλουμε να σταθούμε απέναντι όταν την βλέπουμε να υποχωρεί στις πιέσεις που στραγγίζουν τα δημόσια ταμεία για να πληρωθούν οι δανειστές.
Δήμητρα Κυρίλλου