Γράμματα και σχόλια
Πανούση αυτοδιαλύσου

Η στάση της Αστυνομίας μετά τις εκλογές αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απόδειξη της «συνέχειας του κράτους» στον τομέα της καταστολής. Τελευταίο επεισόδιο ήταν η απαγόρευση με διάταξη του Αστυνομικού Διευθυντή Έβρου της πανελλαδικής συγκέντρωσης που είχε προγραμματίσει η Αντιεξουσιαστική Κίνηση στην Ορεστιάδα ενάντια στο φράχτη. Την προηγούμενη μέρα, άνδρες των ΜΑΤ εκτός υπηρεσίας επιτέθηκαν σε νεαρούς και οι αστυνομικοί που προσήλθαν προσήγαγαν τα θύματα.
 
Λίγο πριν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης είχε κάνει την «επιστημονική» εκτίμηση ότι ο φερόμενος ως δράστης της τραγικής δολοφονίας της μικρής Άννυ θα είναι σύντομα νεκρός. Αυτή η δήλωση έγλειφε τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μεταχείριση ενός κατηγορούμενου μέσα στις φυλακές, ακόμα και η ίδια του η ζωή, εξαρτάται από το χαρακτήρα των εγκλημάτων του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά απάντησε στις κριτικές που δέχτηκε ακόμα και μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ ότι η «διαπίστωσή» του έμμεσα νομιμοποιεί την αυτοδικία, κάνοντας λόγο για «δικαιωματίες»!
 
Άσυλο
 
Επίσης, έσπευσε να μας ξαναθυμίσει την περηφάνια του για την εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο του Πανεπιστημιακού ασύλου κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας των αναρχικών κρατουμένων. Ο λαλίστατος υπουργός αδιαφόρησε όμως για το διάβημα των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι του επισήμαναν τα πέντε κρούσματα επιθέσεων σε πρόσωπα τα οποία προσέρχονταν στο χώρο του Δικαστηρίου, με κορυφαίο τον τραυματισμό δύο αυτοπτών μαρτύρων κατηγορίας, φίλων του Παύλου Φύσσα. Ο Πανούσης εξακολουθεί να περιμένει από τους φασιστικούς πυρήνες στην Αστυνομία να αυτοδιαλυθούν...
 
Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης, «ο «υπουργός του τίποτα» έχει ήδη αποδείξει ότι συνεχίζει τη γραμμή Δένδια-Κικίλια, ότι παραμένει πιστός στον κατήφορο του αυταρχισμού των μνημονιακών κυβερνήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά έχει βαρύτατες ευθύνες, καθώς υποσχέθηκε τη διάλυση ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ και τον εκδημοκρατισμό του κράτους, όχι την επαναφορά της θανατικής ποινής. Εάν ο Α. Τσίπρας δεν ζητήσει άμεσα την παραίτηση του Γ. Πανούση, καθιστά όλη την κυβέρνηση συνυπεύθυνη για τις δηλώσεις και τις ενέργειές του, όπως ο Σαμαράς ήταν υπεύθυνος για τον Μπαλτάκο».
­
 
Είναι πια φανερό ότι η «συνέχεια του κράτους» δεν αφορά μόνο την αποδοχή των μνημονιακών δεσμεύσεων από τη νέα κυβέρνηση, αλλά και τη διατήρηση του αυταρχικού πλαισίου. Ο αγώνας για τις δημοκρατικές ελευθερίες όχι μόνο δεν δικαιώνεται αλλά πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
Μπάμπης Κουρουνδής