Εργατικό κίνημα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Απεργίες μέχρι τη νίκη

Πετυχημένη ήταν η σύσκεψη που οργάνωσε ο Συντονισμός ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες την Παρασκευή 10/7 με στόχο να βγει απεργία ενάντια στο νέο Μνημόνιο. Μέλη του Συντονισμού μετέφεραν αυτό το μήνυμα στη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ την Δευτέρα 13/7 που πήρε τελικά την απόφαση για την απεργία.  
 
Στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετείχαν εργαζόμενοι από τους Σχολικούς Φύλακες, από τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ, από το υπουργείο Πολιτισμού, από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, από τα νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Μολάων Λακωνίας, από το Σωματείο του ΜΕΤΡΟ, από την ΕΡΤ, από την Ασπροφώς, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, από τους εκπαιδευτικούς (από τον «Αριστοτέλη» κ. α.), από την Ιντρακόμ, από την Speedex, από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. 
 
Tην σύσκεψη άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό. Ξεκίνησε τονίζοντας ότι η συμφωνία που έρχεται θα είναι ένα τρίτο Μνημόνιο και χρειάζεται απεργιακή απάντηση για να μην περάσει. «Με κάθε υποχώρηση, η άλλη μεριά ζητάει ακόμα περισσότερα. Η κυβέρνηση ανέτρεψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πέντε μόλις μέρες μετά» είπε χαρακτηριστικά. 
 
Στη συνέχεια εξήγησε γιατί η νίκη στο δημοψήφισμα ήταν αποτέλεσμα της κίνησης της εργατικής τάξης που απάντησε καθαρά ΟΧΙ. Τέλος, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν συγκεκριμένα τι σημαίνει ρήξη με την ΕΕ, ανοίγοντας τη συζήτηση στην κατεύθυνση να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο των τραπεζών και όλων των εργατικών χώρων στα χέρια τους. 
 
Πρώτος πήρε το λόγο ο Σπύρος από το ΕΚΠΑ που έκανε την παρατήρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να πάει σε ρήξη από την αρχή, να μην είχε υπογράψει την συμφωνία του Φλεβάρη που οδήγησε στο άδειασμα των αποθεματικών των ταμείων. «Θα προσπαθήσουμε να κυνηγήσουμε να βγουν κινητοποιήσεις, μας αδειάσανε όλους» κατέληξε. 
 
Ο Κώστας Βοργιάς από την Ιντρακόμ είπε ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος από τις επιλογές της κυβέρνησης μετά το ΟΧΙ, αισθάνεται ότι «μας κορόιδεψαν». Η Φωτεινή Μανωλάκου, πρόεδρος του Σωματείου εργαζόμενων στο Νοσοκομείο των Μολάων είπε: «ο κόσμος είναι πιο μπροστά από την κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να παλέψουν. 
 
Πρακτικά
 
Ο Νίκος Σμπαρούνης από το ΜΕΤΡΟ αναφέρθηκε στις δυνατότητες της εργατικής τάξης να πάρει πρακτικά μέτρα και να δώσει λύσεις μετά την ρήξη με εργατικό έλεγχο στις συγκοινωνίες, στην ενέργεια και παντού αλλού. 
 
Ο Γιάννης Λιβαδάρος από το Σωματείο εργαζόμενων στο Δήμο Κερατσινίου τόνισε ότι θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία για να βγει ο κόσμος στο δρόμο. 
 
Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα είπε «δεν ψηφίσαμε ΟΧΙ για να μας βγει Ναι». Τόνισε ότι δεν σημαίνει τίποτα που αυτά γίνονται την καλοκαιρινή περίοδο αφού και πριν δυο χρόνια τα νοσοκομεία είχαν ξεσηκωθεί και έκλεισε λέγοντας ότι πρέπει παντού να ενεργοποιηθούν ξανά ή να φτιαχτούν απεργιακές επιτροπές.  
 
Ο Χρήστος Βαρβέρης από την Speedex έδωσε την εικόνα από τον χώρο δουλειάς του όπου είχαν δώσει πετυχημένη μάχη και η διοίκηση ανακάλεσε απολύσεις. Πρότεινε και αυτός να φτιαχτούν παντού επιτροπές και να παρθεί απόφαση για απεργία σε όποιον χώρο μπορούμε. 
 
Ο Γαβρίλος Κασιμάτης από την ΠΟΣΠΕΡΤ είπε «μπορούμε να παράξουμε κινηματικά αποτελέσματα», «το μόνο όπλο που έχουμε είναι η οργάνωσή μας», ενώ πρότεινε να γίνει και πρόταση μομφής στο προεδρείο της ΓΣΕΕ για τη στάση του στο δημοψήφισμα. 
 
Ο Μανώλης Αθανασίου από την Ασπροφώς θύμισε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βάζει το ζήτημα της ρήξης με την ΕΕ πήρε 0.65% στις εκλογές, αλλά τώρα το 35% δηλώνει ότι είναι με τη ρήξη. Τόνισε ότι πρέπει «να προσέξουμε τον κόσμο του ΟΧΙ, είναι δικό μας καθήκον να σταθούμε πλάι του». 
 
Ο Κώστας Πίττας από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θύμισε ότι και ο «κόσμος του ΚΚΕ ψήφισε στην πλειοψηφία του ΟΧΙ» παρά την γραμμή της ηγεσίας του, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να πιέσουμε την ΑΔΕΔΥ να καλέσει σε απεργία. 
 
Η σύσκεψη έκλεισε αφού αποφασίστηκε ότι ο Συντονισμός θα κυκλοφορήσει ανακοίνωση και αφίσα με βάση όλη την παραπάνω συζήτηση.