Αντιρατσιστικό κίνημα
Η μάχη για την Ιθαγένεια συνεχίζεται
Με την ονομαστική ψηφοφορία επί τεσσάρων άρθρων του νομοσχεδίου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 9/7, η διαδικασία ψήφισης του νέου νόμου.
Είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος για αναβολή της συζήτησης που ζήτησαν την Τρίτη 7/7, σύσσωμοι όλοι οι πολέμιοι του νομοσχεδίου (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή). Έτσι η συζήτηση κατά άρθρο συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, όπου ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία μερικά από τα άρθρα του νομοσχεδίου (πλην του 1β, 7, 8 και 10 τα οποία ψηφίστηκαν τελικά την Πέμπτη), καθιστώντας το πλέον νόμο του κράτους.
Και το ίδιο το νομοσχέδιο και η διαδικασία ψήφισής του ακολουθούν μια αλληλουχία υποχωρήσεων και συμβιβασμών στις πιέσεις από τα δεξιά. Η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να κερδίσει την υποστήριξη των ΑΝΕΛ για να εξασφαλιστεί «κυβερνητική συνοχή», διαχωρίζοντας το άρθρο 1 σε 1α και 1β, έτσι ώστε να σπάσει στα δύο η διάταξη που προβλέπει απόδοση ιθαγένειας λόγω γέννησης από τη διάταξη που προβλέπει την απόδοση της ιθαγένειας λόγω φοίτησης, ώστε να μπορούν όσοι συμφωνούν να τις ψηφίσουν και να ψηφίσουν "όχι" σε όποια διαφωνούν. Μετά από τον ελιγμό αυτό, η Χρυσή Αυγή ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία και έγινε.
Παρ’ όλες τις υποχωρήσεις το 1α ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ και κατά ψήφισαν οι Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως και η ΧΑ, ενώ παρών ψήφισε η ΝΔ. Το 1β που προβλέπει την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα και εγγράφονται στο δημοτικό σχολείο, μπήκε σε ψηφοφορία την επόμενη μέρα και υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, και καταψήφισαν η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΧΑ. Έτσι το άρθρο εγκρίθηκε με 179 ψήφους, (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ) και 84 κατά (Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, ΑΝ.ΕΛ.), ενώ υπέρ ψήφισε κι ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝ.ΕΛ. βουλευτής Κ. Ζουράρις. Με την ίδια πλειοψηφία εγκρίθηκαν και τα άρθρα 8 και 10 που αφορούν ζητήματα μεταναστευτικής νομοθεσίας, ενώ το άρθρο 7 που ρυθμίζει τα θέματα της εποχιακής εργασίας μεταναστών εγκρίθηκε με 232 ψήφους υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) και 31 κατά (Χ.Α., ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛ.).
Πιέσεις
«Η μάχη ενάντια στις απαιτήσεις των δανειστών, το Όχι (στο δημοψήφισμα) και το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια είναι ψηφίδες του ίδιου αγώνα για να ανορθωθεί η ελληνική κοινωνία», επισήμανε κατά τη συζήτηση η Βασ. Κατριβάνου ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως όπως η τακτική των συμβιβασμών απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών θυσίασε τα δικαιώματα των εργαζομένων για χάρη των τραπεζιτών, έτσι και ο νόμος για την ιθαγένεια θυσίασε ένα αυτονόητο δικαίωμα στα κριτήρια του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις πιέσεις από τα δεξιά.
Ο νέος νόμος υποχωρεί ιδεολογικά στο δεξιό σκεπτικό ότι απαιτείται εθνική συνείδηση για την απόκτηση ιθαγένειας, και ότι η απλή απόδειξη των δεσμών με την ελληνική κοινωνία δεν είναι αρκετή. Για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα, το νομοσχέδιο απαιτεί την εγγραφή στην Α’΄Δημοτικού, τη γέννηση του παιδιού από νόμιμους γονείς, ένας από τους οποίους πρέπει να διαθέτει “ισχυρό” τίτλο διαμονής (δηλαδή κάρτα επί μακρόν διαμένοντος, δεκαετούς διαμονής, κλπ). Για τα παιδιά που ήρθαν μετά την γέννησή τους στη χώρα αρχίζει η περιπέτεια της επιτυχούς φοίτησης στα σχολεία με εννέα χρόνια ή με έξι στην δευτεροβάθμια ή με πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το αποτέλεσμα είναι με αυτό το νόμο να δημιουργείται μία γενιά αποκλεισμένων παιδιών, ανάμεσά τους και τα παιδιά με αναπηρία αφού δεν υπάρχει καμία ειδική πρόβλεψη για αυτά.
Ο αγώνας των κοινοτήτων μεταναστών, των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, που στα πρόσφατα συνέδριά τους ψήφισαν υπέρ της ιθαγένειας για όλα τα παιδιά, της ΚΕΕΡΦΑ και όλου του αντιρατσιστικού αντιφασιστικού κινήματος χρειάζεται να συνεχιστεί. Το αντιρατσιστικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει ΟΧΙ στους αποκλεισμούς μέχρι το τέλος, σημαίνει κλιμάκωση της πάλης για ιθαγένεια και νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες και άσυλο στους πρόσφυγες.