Διεθνή
Έμπνευση για όλο τον κόσμο

Mπολόνια

Στο προηγούμενο φύλλο της «Εργατικής Αλληλεγγύης» δεν μπόρεσε να φιλοξενηθεί το τεράστιο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε για το «ΟΧΙ» στους εκβιασμούς της ευρωπαϊκής και ελληνικής αστικής τάξης.
 
Σχεδόν όπου στον κόσμο υπάρχουν οργανώσεις της αριστεράς, εργατικές οργανώσεις ή Έλληνες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά οργανώθηκαν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για  το ΟΧΙ, αλλού μεγάλες και αλλού μικρότερες. Ενδεικτική είναι η κινητοποίηση που έγινε στη Νέα Υόρκη, όπως την περιέγραψε ο Γιάννης Δελατόλας στην ΕΑ. «Πάνω από 400 ομογενείς συναντήθηκαν στο Πάρκο της Αθήνας. Ο κόσμος που μαζεύτηκε βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη. Η Ομοσπονδία (Ελλήνων της ΝΥ), οι δεξιοί και ακροδεξιοί-χουντικοί "ηγέτες" της ελληνικής κοινότητας στην Αστόρια προσπάθησαν να καπελώσουν την διαμαρτυρία που είχε οργανωθεί ξεκάθαρα υπέρ του ΟΧΙ από συντρόφους της Αριστερής Κίνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ». 
 
Επιτυχία
 
«Η προσπάθεια από τη μεριά των δεξιών ήταν η συγκέντρωση να είναι αφηρημένα «υπέρ της Ελλάδας» και να μην παίρνει θέση υπέρ του ΟΧΙ. Ο συγκεντρωμένος κόσμος εξαγριώθηκε και συγκρούστηκε ανοιχτά με την Ομοσπονδία, που προσπάθησε να πνίξει τους ομιλητές του ΟΧΙ παίζοντας στη διαπασών ελληνική μουσική και τον Εθνικό Ύμνο. Η προσπάθεια καπελώματος έπεσε στο κενό, ο κόσμος του ΟΧΙ κατέλαβε την πλατεία και τελικά η κινητοποίηση στέφθηκε με επιτυχία».
 
Κινητοποιήσεις σαν αυτές έπαιξαν ρόλο στη δυναμική που αναπτύχθηκε και έφτασε να εκφράζεται στις κάλπες με 61,3 % αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ισχυρό επιχείρημα ενάντια στους τρομοκράτες του ΝΑΙ αλλά και τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον.
 
Είναι επιχείρημα έναντι της τρομοκρατίας ότι η ρήξη με την Ευρωζώνη και την ΕΕ σημαίνει απομόνωση και περιχαράκωση εντός συνόρων. Η εκκωφαντική αλήθεια είναι ότι η στιγμή που το ΟΧΙ μας κορυφωνόταν ήταν ταυτόχρονα και η στιγμή που ήμασταν πιο ενωμένοι από ποτέ με τους εργαζόμενους στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Οι «προοδευτικοί» του ΝΑΙ, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αρέσκονται να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως πραγματικούς πολίτες του κόσμου που παλεύουν ενάντια στον απομονωτισμό και την «εθνική αναδίπλωση» που υποτίθεται ότι πρεσβεύει το ΟΧΙ. Αν είναι έτσι θα πρέπει να μας εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία (1) κινητοποίηση κάπου στον κόσμο υπέρ του ΝΑΙ, εκτός αν μετράνε σαν τέτοιες τις χυδαίες δηλώσεις-εκβιασμούς από τύπους σαν τον Γιούνκερ και τον Σούλτς.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο το βροντερό ΟΧΙ που βγήκε από τις κάλπες έδωσε έμπνευση σε όσους και όσες ανά τον κόσμο παλεύουν ενάντια στη λιτότητα και ώθηση στους εργατικούς αγώνες. Την Πέμπτη 9/7 ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού λιτότητας στην Αγγλία, στην απεργιακή φρουρά των μηχανοδηγών του μετρό του Λονδίνου, δέσποζε πανό γραμμένο στα αγγλικά και στα ελληνικά.