Εργατικό κίνημα
Το απεργιακό ΟΧΙ: Συλλαλητήρια οργής

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις ενάντια στο μεγάλο ξεπούλημα του ΟΧΙ που ετοίμασε η κυβέρνηση, με μαζικά, σχεδόν καθημερινά, συλλαλητήρια, αρχής γενομένης την Παρασκευή 10/7. 
 
Πάνω από 15.000 αγωνιστές κι αγωνίστριες συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο Σύνταγμα, για να βροντοφωνάξουν ένα τεράστιο ΟΧΙ στο νέο μνημόνιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
 
Η άποψη πως το ΟΧΙ του κόσμου στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής δεν μπορεί να μετατραπεί σε ΝΑΙ όπως πάει να κάνει ο Τσίπρας, ήταν η βασική συζήτηση ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμου που πέρασαν από τα τραπεζάκια του ΣΕΚ, της Εργατικής Αλληλεγγύης και της ΚΕΕΡΦΑ.
 
Μεγάλη ήταν η παρουσία του ΠΑΜΕ που μπήκε στο Σύνταγμα με πορεία από την Ομόνοια, ενώ χιλιάδες συμμετείχαν και στα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ξεκινώντας από τα Προπύλαια για το Σύνταγμα, βρήκε μπροστά της την αστυνομία του Πανούση να κλείνει για ώρα τη Σταδίου. Παρουσία είχαν κι ορισμένες τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας την αντίθεση της βάσης με την πολιτική της ηγεσίας του κόμματος.
 
“Να οργανωθούμε”
 
“Ο κόσμος ψήφισε όχι στη λιτότητα. Κανείς λαός δεν θέλει λιτότητα. Ο μόνος δρόμος από δω και πέρα είναι ο δρόμος του αγώνα. Μόνο αυτός και τίποτα άλλο” μας λέει η Τασία που έφτασε στο Σύνταγμα με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ. “Από δω και πέρα πρέπει να οργανωθούμε. Στα σωματεία μας, σε επιτροπές, να βγούμε στους δρόμους, να αποκτήσει ο κόσμος ταξική συνείδηση. Χρειάζεται οργάνωση κι αυτή είναι μια δύσκολη προσπάθεια γιατί τόσα χρόνια τον προδώσανε. Μπορείς να φέρεις άλλον ένα στο σωματείο; Να του ανοίξεις τα μάτια; Έτσι είναι, ο αγώνας συνεχίζεται”.
 
“Στη γειτονιά που μένω, το ΟΧΙ ήταν συντριπτικό” μας λέει η Ρίτσα από το Νέο Κόσμο. “Ακόμα και άνθρωποι, που ήταν μέχρι πρότινος 'του καναπέ', που λέμε, βγήκαν και βροντοφώναξαν ΟΧΙ. Θεωρώ ότι ο Τσίπρας έκανε λάθος. Λάθος που δέχεται το μνημόνιο μετά το ΟΧΙ που του είπαμε. Την Κυριακή 5/7, είπαμε ΟΧΙ σε όλα. Πιστεύω ότι δεν θα πάει καλά αυτή η κατάσταση και χρειάζεται νέο ξεκίνημα, νέους αγώνες. Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει, να βγει πάλι στους δρόμους” τόνισε ενώ προέβλεψε ότι “αν δεχτεί το μνημόνιο, αυτή η κυβέρνηση θα πέσει αργά ή γρήγορα”. Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι άλλων οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς, την Κυριακή 12/7, ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ την Δευτέρα 13/7, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ξεκίναγε νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στο νέο μνημόνιο, με τη συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ.