Πολιτική
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνταχθείτε με το ΟΧΙ

Δεν πρόλαβε ο αλέκτωρ να λαλήσει τρις και ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη μετατρέψει το 61,3% του ταξικού ΟΧΙ στα μνημόνια σε «εθνική συμφιλίωση» για ένα νέο μνημόνιο.
 
Το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιούλη κάλεσε σε σύσκεψη φώφες, μεϊμαράκηδες, ποταμίσιους και όλων των ειδών τα λυσσασμένα σκυλόψαρα που πολέμησαν το ΟΧΙ, να συνυπογράψουν «εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας».
 
Την Παρασκευή 10 Ιούλη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκπροσωπώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την εξουσιοδότηση της Βουλής για να διαπραγματευτούν ένα νέο μνημόνιο στο Γιούρογκρουπ και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Σαββατοκύριακο, ένα μνημόνιο σχεδόν όμοιο με αυτό που μόλις είχε καταψηφίσει το 61,3% στο δημοψήφισμα! Σύσσωμοι γεωργιάδηδες, βορίδηδες, μητσοτάκηδες και βενιζέλοι ψήφισαν σαν βάση διαπραγμάτευσης αυτό  το μνημόνιο δίνοντας μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μια πλειοψηφία 251 ψήφων σε αυτήν την εξουσιοδότηση.
 
Προοπτική
 
Οι αντιδράσεις εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, ήταν μουδιασμένες, ασυντόνιστες και χωρίς να βάζουν κάποια συγκεκριμένη προοπτική απέναντι στα μνημόνια. 
 
«Οχι» ψήφισαν η Ι. Γαϊτάνη και η Ε.Ψαρρέα, «παρών» οι Κ. Λαπαβίτσας, Ι. Σταθάς, Α. Κυρίτση, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Δ. Στρατούλης, Σ. Λεουτσάκος, Θ. Σκούμας και Π. Λαφαζάνης. 
 
Απόντες ήταν επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκ των οποίων οι δύο, (Βαρουφάκης και Αυλωνίτου) δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν Ναι, ενώ οι Ρ. Μακρή, Δ. Κοδέλας, Β. Κυριακάκης, Ε. Σωτηρίου και Β. Χατζηλάμπρου ήταν αντίθετοι στην εξουσιοδότηση. Άλλοι 15 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας ψήφισαν «Ναι» δηλώνοντας όμως ότι το κάνουν για να μη χάσει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση.  Πρόκειται για μια αντιμετώπιση συνακόλουθη της στάσης της Αριστερής Πλατφόρμας όλο το προηγούμενο πεντάμηνο, να αποδέχεται συνήθως σιωπηρά όλους τους συμβιβασμούς της ηγεσίας με κορυφαίο τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, κάνοντας πίσω σε πολιτικές πιέσεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος ή της κυβέρνησης ή να μην προκληθούν οι «σύμμαχοι».
 
Ξεκάθαρα
 
Μπροστά στην ψήφιση του βάρβαρου 3ου μνημονίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν όχι μόνο να το καταψηφίσουν ξεκάθαρα με ΟΧΙ στη Βουλή, αλλά να ξεσηκώσουν τον κόσμο με απεργίες και διαδηλώσεις για τη μη ψήφισή του και -αν τελικά ψηφιστεί- στην ανατροπή του και στην ήττα όσων δυνάμεων το στηρίζουν.  
 
Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούν σε κοινή απεργιακή δράση σε αυτήν την κατεύθυνση όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, προτείνοντας σαν διέξοδο τη γραμμή της άμεσης ρήξης και της αντικαπιταλιστικής ανατροπής των μνημονίων. 
Ηδη, πριν τη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 14/6, ο Σταθάκης, ο Παπαδημούλης, ο Φίλης, ο Μάρδας καλούσαν όσους διαφωνούν να παραιτηθούν. Aλλοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε «ενότητα» τώρα για να μην ανατραπεί η κυβέρνηση και μην υπάρξει χρεοκοπία, και μετά βλέπουμε.
 
Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση στο Left.gr στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 14 Ιουλίου (η συνεδρίαση της Κ.Ο που είχε καλεστεί για την ίδια ώρα αναβλήθηκε) «κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις, τις οποίες ανέλαβε να μεταφέρει ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, στον πρωθυπουργό. Από όλους και όλες τονίστηκε η ανάγκη ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Σύμφωνα με  πληροφορίες του in gr τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας την Τετάρτη θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, είτε με «Όχι», είτε με «παρών», είτε δια της απουσίας τους ενώ “η Αριστερή Πλατφόρμα θα ζητήσει σύγκληση Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να καταστεί η πλειοψηφία του κόμματος”.
 
Αν πράγματι ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή, νομιμοποιούν και δίνουν πολύτιμο χρόνο σε μια κυβέρνηση που ανεξαρτήτως «προθέσεων» έχει αναλάβει μαζί με την τρόικα εσωτερικού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι να προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου 3ου μνημονίου.