Εργατικό κίνημα
Χανιά: ΟΧΙ και στους "ναινέκους" δημάρχους

Το «ΟΧΙ» στο πρόσφατο δημοψήφισμα πήρε στα Χανιά ποσοστό 73,94% και αποτέλεσε το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά σε επίπεδο νομού και ένα από τα υψηλότερα σε επίπεδο Δήμων. Θλιβερή αντίθεση με αυτό αποτέλεσε η στάση του Δημάρχου Τάσου Βάμβουκα που πήρε σαφέστατη στάση υπέρ του «ΝΑΙ». 
 
Ο Δήμαρχος δεν περιορίστηκε στο να εκφράσει τη γνώμη του ως άτομο. Χρησιμοποίησε, όπως και όλοι οι δήμαρχοι που τάχθηκαν ανερυθρίαστα με το «Ναι», τον θεσμικό του ρόλο προκειμένου να επηρεάσει προς αυτή την κατεύθυνση. Οργάνωσε μάζεμα των υπαλλήλων του Δήμου, χωρίς μάλιστα να προσκαλέσει το Σωματείο των εργαζομένων, τη συλλογική εκπροσώπηση τους και προσπάθησε να φτιάξει κλίμα υπέρ του Ναι. Απαίτησε από τους εργαζόμενους να μην μιλούν για το δημοψήφισμα στους χώρους εργασίας τους δήθεν για να διασφαλιστεί η ηρεμία. Την ίδια στιγμή βέβαια δεν έβαλε τέτοιο περιορισμό στον εαυτό του. Ήξερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν με την αντίθετη πλευρά. Από την άλλη προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα ελλείψεων τροφίμων και καυσίμων στο Δήμο, μιμούμενος την καταστροφολογία των ΜΜΕ, και φυσικά πρόβαλε τον εαυτό του ως εγγυητή της επάρκειας. 
 
Η επιλογή του να ταχθεί με το «Ναι» αποτέλεσε μια σαφέστατη προδοσία των ελπίδων αυτών που τον ψήφισαν. Αποτέλεσε συνέχεια της πλήρους συναίνεσης που επέδειξε στο να παραδοθούν τα αποθεματικά των Δήμων. Ήταν ένα κάλεσμα προς τους Χανιώτες να συναινέσουν σε κλιμάκωση των πολιτικών διάλυσης του Δήμου τους. Να συναινέσουν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές,  ιδιωτικοποιήσεις, ελλείψεις προσωπικού, διαιώνισης των συσσιτίων, σε περαιτέρω διάλυση των δομών του δήμου, σε μεγαλύτερη ασυδοσία του κάθε μεγαλοεπιχειρηματία απέναντι στο δημόσιο χώρο και στα δικαιώματα των εργαζομένων. 
 
Έπαιξε και έχασε. Απέμεινε μαζί με τους μεγαλοξενοδόχους, τους τραπεζίτες τους μεγαλεμπόρους, όλο το παλιό τοπικό πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης Μαρκογιαννάκηδες, Βολουδάκηδες κλπ, καθώς και ξεπεσμένους αριστοκράτες του ΠΑΣΟΚ στη γωνία να μην μπορούν πλέον να επηρεάσουν πέρα από μια μειοψηφία.
 
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 8/7, θέσαμε ως «Ανταρσία στα Χανιά» ζήτημα παραίτησής του Δημάρχου. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να κατέχει το αξίωμα αυτό έπειτα από αυτή του τη στάση.
 
Πέρα από αυτό η εξέλιξη αυτή έχει περισσότερους αποδέκτες. Ιδιαίτερος αποδέκτης είναι το τμήμα εκείνο της τοπικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε την επιλογή Βάμβουκα μαζί με τμήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ από τον πρώτο γύρο των Δημοτικών εκλογών, αφού ο υποψήφιος που στήριζε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ τους φάνηκε πολύ αριστερός.
Σεραφείμ Ρίζος