Εργατικό κίνημα
Αντίσταση στην εργοδοτική τρομοκρατία του “Ναι”

Ένα βροντερό ταξικό ΟΧΙ ήταν το μήνυμα που έστειλε η εργατική τάξη την Κυριακή 5/7 παρά την εκτεταμένη εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές και την κατάφωρη παραβίαση κάθε εργατικής νομοθεσίας. 
 
Πανικό προσπάθησαν να σπείρουν σε όλες τις εταιρίες που συνεργάζονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ με τον δημόσιο τομέα εργολάβοι και διευθυντές απειλώντας τον κόσμο πως το ΟΧΙ θα σημάνει διακοπή χρηματοδότησης και άρα διακοπή των εργασιών. Εργαζόμενοι σε ψυχιατρικές δομές, ΜΚΟ, και εταιρίες ΣΔΙΤ κάθε είδους, βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα με απειλές και τρομοκρατία.
 
Εκεί ωστόσο που η κατάσταση έφτασε να είναι πλήρως εκβιαστική ήταν στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα. Τα αφεντικά, ντόπια και ξένα, έβαλαν τα δυνατά τους για να επιβάλλουν το Ναι και να αλλάξουν την διάθεση των εργαζόμενων και της νεολαίας για ρήξη και σύγκρουση με τα μνημόνια και τους θεσμούς που τα επιβάλλουν. 
 
Οι απειλές έφτασαν στο σημείο της κατακράτησης δεδουλευμένων ή σε παράνομες υποχρεωτικές άδειες ακόμα και σε λοκ άουτ ολόκληρων μονάδων και εργοταξίων. 
 
 Η Εργατική Αλληλεγγύη έγραφε στο προηγούμενο φύλλο (1181) για τις απειλές που εξαπέλυσαν οι κατασκευαστικές και εργολαβικές εταιρίες για διακοπή των 4 μεγάλων έργων. Τις απειλές για αναστολή του έργου έκανε πράξη η Ολυμπία Οδός Α.Ε. (είναι η σύμπραξη της μεγαλύτερης Γαλλικής κατασκευαστικής VINCI CONCESSIONS, με την HOCHTIEF PPP SOLUTIONS, την J&P  Αβαξ,  την ΑΚΤΩΡ  και την ΤΕΡΝΑ στις οποίες έχει ποσοστά ο Μπόμπολας, την ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ) που έχει αναλάβει σχεδόν χαριστικά την κατασκευή της εθνικής οδού Κόρινθος- Πάτρα, κλείνοντας τελικά το έργο με τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους πως αν βγει το ΟΧΙ τότε δεν θα συνεχίσει την κατασκευή λόγω “έλλειψης ρευστότητας”. 
 
Λοκ άουτ
 
Αμέσως μετά παρέτεινε για μια εβδομάδα ακόμα το Λοκ-άουτ “περιμένοντας την συμφωνία”, όπως λέγανε τα μεγαλοστελέχη της εταιρίας. Το ίδιο συνέβη και στα 4 μεγάλα έργα αλλά και σε μικρότερες εργολαβίες σε διάφορες περιοχές της χώρας που κατασκευαστικές εταιρίες ελληνικές και πολυεθνικές με πρόσχημα την ρευστότητα σταμάτησαν τα έργα “συμβουλεύοντας” ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να ψηφίσουν Ναι αν θέλουν να συνεχίσουν να έχουν τη δουλειά τους.
 
Μπαράζ εργοδοτικής ασυδοσίας έγινε στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών. H εργοδοσία της Vision Solutions με πρόσχημα το πρόβλημα της ρευστότητας δεν πλήρωσε μέρος του μισθού του προηγούμενου μήνα. Το ίδιο έγινε στην Teleperformance, στην Infoquest, στη CBS, στη Sieben, τα αφεντικά παντού προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους πως αν δεν βγει Ναι και δεν υπάρξει συμφωνία θα χάσουν τις δουλειές τους, ενώ στη Forthnet απείλησαν με απολύσεις εργαζόμενους που τόλμησαν να στηρίξουν το ΟΧΙ δημόσια. Στην Telefonet στην πλ. Βικτώριας εταιρία συνεργαζόμενη αποκλειστικά με τη Forthnet, από την ημέρα ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος έβγαλαν όλον τον κόσμο σε υποχρεωτική άδεια, ενώ την Δευτέρα 13/7 που ξανάνοιξαν είπαν στους εργαζόμενους πως η επιχείρηση δεν έχει να τους πληρώσει γι' αυτό και δεν έχουν μπει οι μισθοί ενώ προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως όποιος δεν έχει κλείσει κάποιο συμβόλαιο κατά την διάρκεια του 3ωρου ωραρίου, θα απολύεται. Στην ουσία έφτασαν στο σημείο να έχουν ημερήσιες συμβάσεις. 
 
Απειλές για απολύσεις και προσπάθεια στοχοποίησης όποιων εργαζόμενων στήριζαν το ΟΧΙ είχαμε και στην εταιρία Calzedonia.
Την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει ρευστότητα και άρα δεν υπάρχουν χρήματα και δουλειά χρησιμοποίησαν πολλά αφεντικά και στους εργαζόμενους στις εταιρίες courier, αλλά και στα delivery αφού κύμα απολύσεων και μείωσης του μεροκάματου προσπάθησαν να επιβάλλουν και στον κλάδο του φαγητού και του καφέ.
 
Μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα ανακοινώθηκαν υποχρεωτικές άδειες στον ΑΝΤ1 με σκοπό τις απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις από Σεπτέμβρη αλλά και στο συγκρότημα του Μπόμπολα τον “Πήγασο” (ΕΘΝΟΣ-Ημερησία). 
 
Η απεργία της Τετάρτης 15/7 δεν είναι μόνο ενάντια στο νέο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά είναι η εργατική απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία και τα αφεντικά που χρησιμοποίησαν κάθε δυνατό εκβιασμό για να στηρίξουν το Ναι. Η μεγαλειώδης απάντηση της εργατικής τάξης στο δημοψήφισμα ήταν η αρχή, μπορούμε να τους δώσουμε ένα απεργιακό ΟΧΙ ενάντια σε νέα και παλιά μνημόνια, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς των  αφεντικών.