Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των φίλων της στα ΜΜΕ που προέβλεπε για πολλοστή φορά την “αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων”, το “σπάσιμο του κοινού μετώπου’’, ‘‘τη διάλυση του Συντονιστικού”, κατέρρευσε μέσα σε μερικές ώρες. Στην περίπτωση μάλιστα του ΜΕΤΡΟ, που οι εργαζόμενοι του ΣΕΛΜΑ, του μεγαλύτερου Σωματείου στο χώρο, αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Πέμπτη 13 Γενάρη μαζί με τα άλλα Μέσα και κλιμάκωση με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 17 Γενάρη, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερό της φόβο: την απεργία διαρκείας που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα ΜΜΜ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα στείλουν οι εργαζόμενοι στην κοινή απεργιακή διαδήλωση της Πέμπτης 13/1 στις 12μ στην πλατεία Δημαρχείου.
Η απόφαση του ΣΕΛΜΑ βγήκε με σαρωτική πλειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία έγινε μυστικά με κάλπη -γεγονός στο οποίο έλπιζε η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ για να μην περάσει η κλιμάκωση- το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό. 215 εργαζόμενοι υπέρ των 24ωρων επαναλαμβανόμενων, 15 κατά, 3 λευκά και 1 άκυρο!
“Είμαστε σε αυτόν τον αγώνα δέκα μήνες το λιγότερο”, είπε στην εισήγησή του ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ. “Δεν μας έχει στηρίξει κανείς, ούτε η ΓΣΕΕ, ούτε το Εργατικό Κέντρο. Υπάρχει το συντονιστικό με τη συμμετοχή των προέδρων των συνδικάτων. Ομως, ο πρόεδρος της ΕΘΕΛ, όταν φτάνει η σειρά μου να μιλήσω και να πω ότι η πρότασή μου είναι απεργία, υποστηρίζει ότι αφού μίλησε αυτός που έχει πίσω του 10 χιλιάδες κόσμο δεν πρέπει να μιλήσει ο Σταματόπουλος και οι υπόλοιποι. Μετά φεύγουμε από το συντονιστικό με κάποιες αποφάσεις και μέχρι να φτάσουμε ο καθένας στο πόστο του έχουν αλλάξει την απόφαση. Εχουν πάρει έτσι τουλάχιστον τρεις 24ωρες απεργίες πίσω.
Η διοίκηση του ΜΕΤΡΟ μας πάει στα δικαστήρια, μόνο εμάς του ΣΕΛΜΑ, προσπαθεί να απαγορεύσει στους απολυμένους συναδέλφους μας και σε άλλους συνδικαλιστές να μπαίνουν στο χώρο. Πρέπει να πάρει απάντηση η διοίκηση, να κάνουμε κατάληψη στο γραφείο του προέδρου και να απαγορεύσουμε σε αυτόν να μπει μέσα, να τον διώξουμε. Προτείνω, γιατί οι στάσεις δεν φτάνουν, 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Μας έχουν κόψει τα λεφτά, έχουμε απολυμένους. Εχει στηθεί κάλπη, έχουμε απαρτία, να ψηφίσουμε, να πάμε στον αγώνα γερά”.
Ολοι όσοι πήραν το λόγο επανέλαβαν την πρόταση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. “Συμφωνώ στις επαναλαμβανόμενες απεργίες, να τις αποφασίσουμε από τη γενική συνέλευση και όχι πάλι να δίνουμε εξουσιοδότηση στο ΔΣ γιατί έχουμε δει όλοι μας ότι το ΔΣ είναι στην ουσία ανύπαρκτο, υπάρχουν ένα-δύο συνδικαλιστές που τραβάνε μπροστά και οι άλλοι είναι πίσω”, είπε ένας εργαζόμενος, “Να θέσουμε τις επαναλαμβανόμενες από τη συνέλευση με ημερομηνία έναρξης. Γιατί είναι το ανώτατο όργανο και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τις αποφάσεις της συνέλευσης”.
Λάσπη
“Δεν έχουμε τίποτα εναντίον συναδέλφων που σήμερα φοράνε τη στολή τους και δουλεύουν για την εταιρεία”, είπε ο Κώστας Πέππας από τους 280 απολυμένους του ΜΕΤΡΟ, “Αλλά πρέπει κι εμείς να στήσουμε μια γραμμή άμυνας απέναντι στη λάσπη που τρώμε με το τσουβάλι από διάφορους. Πριν δέκα μέρες κάναμε μια διαμαρτυρία στην Αγία Παρασκευή, που τι είχε ως αποτέλεσμα; Να μας βγάλουν πάλι στα κανάλια και να λένε για το πόρισμα Ρακιτζή, ότι είμαστε παράνομοι. Σε αυτό εμείς αντιδρούμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε δαχτυλοδεικτούμενοι ως 'βύσματα', ότι πήραμε τη δουλειά με μέσο κλπ. Πήραμε τη δουλειά όπως όλοι οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ”.
Λίγο πριν την έναρξη της συνέλευσης, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, αναγνωρίζοντας ότι το κλίμα ήταν υπέρ της απεργίας και ότι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της κάλπης, θέλησε να αμφισβητήσει την απαρτία της. Τα νούμερα, όμως, όσων υπέγραψαν δηλώνοντας παρουσία και η μαζικότητα της διαδικασίας δεν της άφησε και πολλά περιθώρια για να πετύχει, όπως θα ήθελε, τη διάλυση της συνέλευσης. Τελικά, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ δεν τοποθετήθηκαν καν. Η ΔΑΚΕ, από τη μεριά της, παρόλο που συμφώνησε στις απεργίες, έβαλε χρονικό περιορισμό σε αυτή τη μορφή του αγώνα “μέχρι να μας δεχτεί το υπουργείο σε ένα διάλογο” όπως είπε ο εκπρόσωπός της και όχι μέχρι την ανατροπή των μέτρων.
Τη συνέλευση χαιρέτισε και ο Τάσος Αναστασιάδης από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων: “Στις 29/12 έγινε σε αυτό το χώρο, με πρωτοβουλία του ΣΕΛΜΑ, σύσκεψη με σωματεία και συνδικαλιστές από όλες τις ΔΕΚΟ, από όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να στηριχτεί ο αγώνας των συγκοινωνιών. Πρώτο βήμα θα είναι το συλλαλητήριο στις 12 του Γενάρη στις 6μμ στα Προπύλαια για στήριξη στις δημόσιες συγκοινωνίες. Σας καλούμε να είστε εκεί, γιατί στον αγώνα που κάνετε, η συμπαράσταση είναι απαραίτητη. Και σας λέμε προχωρήστε, θα είμαστε στο πλευρό σας. Κι επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι τα δικά της μέτρα το πρόβλημα, αλλά κάτι άλλο, είναι οι μισθοί, είναι οι 280 απολυμένοι του ΜΕΤΡΟ ή είναι οι μετανάστες και γι' αυτό χτίζει φράχτες στον Εβρο, για τον ίδιο λόγο υπάρχει αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη”.
Μαζικές και οργισμένες ήταν όλες οι γενικές συνελεύσεις, όπως μας περιγράφουν οι σύντροφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης που τις παρακολούθησαν. “Το κλίμα στον ΗΛΠΑΠ ήταν με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων”, μας είπε ο Γιάννης Μαραβελάκης. “Αυτό φαινόταν ξεκάθαρα στις συζητήσεις μας με τους εργαζόμενους πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Η πλειοψηφία ήταν με τις απεργίες και από κει και πέρα άνοιγε κουβέντα για τον τρόπο που θα είχε επιτυχία, όπως για τον συντονισμό των διαφόρων κλάδων μεταξύ τους. Αυτό που έλειπε ήταν μία δύναμη που θα έκανε και την πρόταση στη συνέλευση.
Έσκισαν ταυτότητες
Η ΠΑΣΚΕ είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα μέσα στον κόσμο, καθώς πολλοί σηκώθηκαν και έσκισαν τις κομματικές τους ταυτότητες. Το ΠΑΜΕ μιλούσε για αγώνα κόντρα στις επιτάξεις που βάζει σαν εκβιασμό η κυβέρνηση αλλά γενικόλογα και στο τέλος δεν πρότεινε κάτι περισσότερο από τις στάσεις. Ετσι πέρασε το πρόγραμμα για στάσεις εργασίας την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12/1 και 24ωρη την Πέμπτη 13/1. Γενικά, ήταν μια συνέλευση από αυτές που βλέπουμε συχνά το τελευταίο διάστημα, από τη μία η βάση γεμάτη οργή, από την άλλη η ηγεσία που βάζει φρένο”.
“Η συνέλευση της ΕΘΕΛ ήταν το ίδιο μαζική με την πρώτη που έγινε στη Φούλγκορ σε αυτό το γύρο κινητοποιήσεων, δηλαδή με τη συμμετοχή πάνω από δυο χιλιάδων εργαζόμενων. Αυτό είναι το πρώτο βασικό στοιχείο που δείχνει ότι όλοι θέλουν να παλέψουν μέσα στην ΕΘΕΛ”, μας είπε ο Χρίστος Αργύρης, “Η συνέλευση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από το ΠΑΜΕ Οικοδόμων, από φοιτητές της ΚΝΕ στο ΤΕΙ, από την Επιτροπή ενάντια στα Διόδια και από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Αμέσως μετά μίλησε ο πρόεδρος της ΕΘΕΛ, Ν. Κουλουμπαρίτσης που πρότεινε το πρόγραμμα που είχε ήδη γίνει γνωστό, για στάσεις εργασίας Τρίτη 11 και Τετάρτη 12/1 και 24ωρη την Πέμπτη 13/1, καθώς και τη συνέχεια την επόμενη βδομάδα με στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 17, την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20/1 και νέα γενική συνέλευση τη Δευτέρα 24/1.
Μην αφήνοντας άλλους ομιλητές να τοποθετηθούν και να επιχειρηματολογήσουν πάνω στην πρότασή τους (τους επέβαλε να ανακοινώσουν μόνο την πρότασή τους), έκανε την ψηφοφορία για να ‘κλειδώσει’ την δική του πρόταση και οι τοποθετήσεις από τα μέλη του ΔΣ και τους εργαζόμενους έγιναν μετά! Αυτές οι τακτικές, μπορεί να περνάνε όσο προτείνει, πιεσμένος από τον κόσμο, απεργιακές κινητοποιήσεις. Αλλά δε θα περάσουν αν αποφασίσει να σταματήσει τον αγώνα κι αυτό το ξέρει ο πρόεδρος της ΕΘΕΛ πολύ καλά. Ακόμα κι έτσι, η πρόταση για απεργία διαρκείας που έβαλε ο Αποστόλης Κασιμέρης (έστω κι αν η τοποθέτησή του ακολούθησε της ψηφοφορίας) κέρδισε δεκάδες ψήφους. Γι’αυτό και στο τέλος της συνέλευσης, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να αφιερώσει το κλείσιμό του σε επίθεση και σε όσους προτείνουν απεργίες διαρκείας και στην πρωτοβουλία υπεράσπισης των δημόσιων συγκοινωνιών”.
“Στη γενική συνέλευση του ΗΣΑΠ αποφασίστηκε στάση εργασίας την Τρίτη 11/1, 24ωρη απεργία την Τετάρτη 12/1 και ξανά στάση εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 13/1”, μας είπε ο Στέλιος Μιχαηλίδης. “Οι ομιλίες από τις παρατάξεις του ΔΣ δεν επιφύλασσαν κάποια έκπληξη, στάθηκαν στην επίθεση της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει και που οι εργαζόμενοι δεν το έχουν δει καν, στήριξαν -παρά τις όποιες διαφωνίες- το απεργιακό πρόγραμμα της εβδομάδας, αρκετοί προσπάθησαν να πείσουν ότι δεν είναι μόνο οι απεργίες ο τρόπος πάλης, ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές αγώνα. Γενικά η ηγεσία έκανε προσπάθεια να καταλαγιάσει την οργή.
Παρόλα αυτά, υπήρχε κόσμος που συμφωνούσε με την κλιμάκωση. Και στις συζητήσεις μας έξω από την αίθουσα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας έλεγαν ότι 'πρέπει να τους πάρουμε με τις πέτρες'. Και στη συζήτηση όμως, ακούστηκαν αυτές οι απόψεις. Ενας οδηγός, ο Βασίλης Κούτας, είπε ότι χρειάζεται συντονισμός από τα κάτω, για να κατακτήσουμε τη ΓΣΕΕ και όχι να φτιάξουμε μια άλλη, για να παλέψουμε για τις ΣΣΕ, ότι χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε καμπάνια συμπαράστασης για να κερδίσει ο αγώνας, ότι χρειάζεται να κλιμακώσουμε με καταλήψεις ακόμα και με απεργία πείνας, ότι πρέπει να παλέψουμε την ηττοπάθεια που καλλιεργείται από μερικούς και έκλεισε λέγοντας 'θα νικήσουμε!'”.
• Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έφευγε για το τυπογραφείο, τα σωματεία Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ και η Ένωση εργαζομένων ΗΣΑΠ με κοινό δελτίο τύπου ενημερώνουν ότι την Τετάρτη 12/01 η κινητοποίησή τους θα είναι στάσεις εργασίας το πρωί ως τις 8πμ και το βράδυ μετά τις 9μμ.