Ενωμένοι ενάντια στο “Φράχτη του Αίσχους”. Το ρατσιστικό Τείχος του Παπουτσή

Ο Παπουτσής επιμένει να χτίσει ένα φράχτη 12,5 χιλιομέτρων στην περιοχή μεταξύ Καστανών και Βύσσας Έβρου. Το συνολικό μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων είναι 198,5 χιλιόμετρα. Η περιοχή όπου θα χτιστεί ο φράχτης είναι το μόνο τμήμα των συνόρων Ελλάδας- Τουρκίας που δεν ορίζεται από το φυσικό όριο των νερών του ποταμού Έβρου. Όπως ανακοινώθηκε από Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η κατασκευή του φράχτη θα στηρίζεται σε σιδερένιους δοκούς ύψους 2,5 μέτρων, όπου θα υπάρχουν θερμικές κάμερες και συσκευές ανίχνευσης κίνησης που θα στέλνουν σήμα σε κέντρο επιχειρήσεων το οποίο θα έχει βάση στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας. Είναι πολύ πιθανό στο φράχτη να υπάρχουν ηλεκτροφόρα σύρματα, όπως στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Το κόστος κατασκευής του φράχτη υπολογίζεται σε 4-5 εκατομμύρια ευρώ.

Ποτάμι θανάτου

Όπως αναφέρει άρθρο του Λουκά Δημάκα στα ΝΕΑ (10/1) πριν από την ανακοίνωση της κατασκευής του φράχτη, περνούσε από το χερσαίο τµήµα όπου θα υψωθεί το συρμάτινο πλέγµα το 78% των μεταναστών, ενώ τις τελευταίες ηµέρες από κει πέρασε µόνο το 7,5%, αφού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα από τον ποταμό Έβρο. Εκεί βέβαια περιπολούν διαρκώς τα μέλη της δύναμης ταχείας επέμβασης της Φρόντεξ στην οποία συμμετέχουν Ελληνες και ευρωπαίοι αστυνομικοί. Το αποτέλεσμα ήταν την περασμένη εβδομάδα, δύο πτώματα μεταναστών να βρεθούν στον ποταμό Έβρο. Προφανώς αυτό θα είναι το άμεσο επακόλουθο αν αφήσουμε την κυβέρνηση να χτίσει ένα νέο τείχος του αίσχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Να μετατραπεί ο Έβρος σε ένα ποτάμι θανάτου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τον πόλεμο και τις δικτατορίες των χωρών προέλευσής τους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση περνάει αυτή την εβδομάδα από την Ολομέλεια της βουλής το ρατσιστικό νομοσχέδιο που καταργεί στην ουσία ακόμα και την απειροελάχιστη δυνατότητα για χορήγηση ασύλου και προβλέπει την μετατροπή σε στρατόπεδα κράτησης μεταναστών τα στρατόπεδα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις στρατιωτικές υπηρεσίες. Έτσι όσοι μετανάστες καταφέρουν και γλυτώσουν από τα συρματοπλέγματα, τον πνιγμό και τις περιπολίες της Φρόντεξ, θα πρέπει να περάσουν από Ιερά Εξέταση (από την ΕΛ.ΑΣ και τη Φρόντεξ) προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, ότι δηλαδή είναι πρόσφυγες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», θα τοποθετηθούν «μηχανήματα αλήθειας» στα σύνορα που θα ελέγχουν τους ισχυρισμούς των μεταναστών πριν εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.

Η εφαρμογή αυτού του νόμου θα σημάνει ακόμα περισσότερους βασανισμούς των μεταναστών και των προσφύγων στα σύνορα. Στην πράξη θα σημάνει ότι τα πρωτοπαλίκαρα των συνοριοφυλάκων που στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 φώναζαν εμετικά ρατσιστικά συνθήματα κατά των Αλβανών, θα έχουν στον έλεγχό τους τη χορήγηση ασύλου.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μαζί με το Δήμο της Αθήνας ετοιμάζονται να βάλουν σε εφαρμογή το περίφημο “σχέδιο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας”, που προβλέπει μαζικό πογκρόμ κατά των μεταναστών που ζουν στο κέντρο.

Το αντιρατσιστικό κίνημα δεν πρέπει να αφήσει αυτά τα απάνθρωπα μέτρα να γίνουν πράξη. Ούτως ή άλλως σε κανένα σημείο του κόσμου οι φράχτες δεν σταμάτησαν τη μετανάστευση. Ούτε ο ηλεκτροφόρος φράχτης που έστησε στα σύνορα με το Μεξικό η κυβέρνηση Μπους, ούτε ο φράχτης που χωρίζει τα σύνορα του Ισραήλ-Αιγύπτου, ούτε ο φράχτης στην αφρικανική άκρη της ισπανικής μεθορίου, στην Θέουτα. Στην ουσία πρόκειται για μία πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που εξυπηρετεί δύο στόχους. Ο ένας είναι οι συμμαχίες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ και τις πιο ακροδεξιές φωνές και ο άλλος είναι ο αποπροσανατολισμός της εργατικής τάξης και της νεολαίας που παλεύει ενάντια στο Μνημόνιο και τα βάρη της κρίσης που προσπαθούν κυβέρνηση και ΔΝΤ να φορτώσουν στις πλάτες του. Είναι η συνέχεια μίας πολιτικής που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει η ΕΕ με τη δημιουργία της Ευρώπης Φρούριο, το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και τη δημιουργία της Φρόντεξ. Η κοινή μεταναστευτική πολιτική που έχει βάλει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια η ΕΕ, σημαίνει μία κοινή διαδικασία απέλασης των μεταναστών, προσωρινή κράτηση των μεταναστών ενόψει της απέλασης, και ερμητικό κλείσιμο των συνόρων με τη Φρόντεξ

Αποπροσανατολισμός

Είναι υποκρισία αυτοί που πετάνε χιλιάδες ανθρώπους στις ουρές των ανέργων στις χώρες της ΕΕ, στέλνουν στρατό στο Ιράκ το Αφγανιστάν τη Σομαλία για να συνδράμουν στις επιδρομές του ΝΑΤΟ, να υψώνουν τείχη του αίσχους και να κλείνουν τα σύνορα για τους ανθρώπους που αναζητούν μία καλύτερη ζωή. Είναι αποπροσανατολισμός όταν ο Παπουτσής δηλώνει ότι με τους φράχτες και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης: «η ελληνική Κυβέρνηση θα προστατεύσει τα δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη, τη ζωή του, την ποιότητα της ζωής του, την αξιοπρέπεια”.

Αντί οι κυβερνηήσεις Ελλάδας και Τουρκίας να συνεργάζονται για να πνίγουν αθώους ανθρώπους και μικρά παιδιά, θα μπορούσαν να σταματήσουν τον εφιάλτη που βιώνουν κάθε χειμώνα οι κάτοικοι της περιοχής από τις πλημμύρες που επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο στον Έβρο, να δώσουν λεφτά για αναχώματα και φράγματα. Αντί η ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάζεται να δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για τον φράχτη του αίσχους, θα μπορούσε να φτιάξει σχολεία παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία που έχουν ανάγκη και οι κάτοικοι στο κέντρο της Αθήνας και στην επαρχία. Αντί η ΕΕ να δαπανά δισεκατομμύρια για τη Φρόντεξ, θα μπορούσε να δώσει λεφτά για να στηρίξει το ασφαλιστικό και τα ταμεία και να μειώσει την ανεργία και τη φτώχεια.

Με τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στις 15 Γενάρη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην πολιτική που θέλει να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει το εργατικό κίνημα, παλεύοντας ενάντια στα τείχη του Μνημονίου και του ρατσισμού και κάνοντας ένα ακόμα βήμα στο χτίσιμο μίας κοινωνίας χωρίς φτώχεια και καταπίεση.