Οι προκλητικοί εφοπλιστές «λες και ζούν στον Άρη»

Ακόμα και η Φαινανσιαλ Τάιμς (ΦΤ), η «έγκυρη»βρετανική εφημερίδα που μόνο για συμπάθεια απέναντι στους εργάτες και τους φτωχούς δεν μπορεί να κατηγορηθεί, αναγκάστηκε την περασμένη βδομάδα να καυτηριάσει το κλίμα της χλιδής και της υπεροψίας που κυριαρχούσε στα «Ποσειδώνια 2010» -την «μεγάλη συνάθροιση της υψηλής ναυτιλιακής οικογένειας» που γίνεται κάθε δυο χρόνια στην Ελλάδα. 

Δεν ήταν μόνο η προκλητική γιορτή που οργάνωσε η εταιρεία του Λεό Πατίτσα στο κατάστρωμα του Θωρηκτού Αβέρωφ: όλα αυτά που γίνονταν στα Ποσειδώνια, γράφει ο ανταποκριτής της ΦΤ, δεν είχαν καμιά σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. «Λες και συνέβαιναν στον Άρη».

Φυσικά δεν συνέβαιναν στον Άρη. Γράφουν οι ΦΤ: «Οι πιο πολυπληθείς εκδηλώσεις έγιναν στο Αστήρ Παλλάς, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα χτισμένο σε μια κατάφυτη από πεύκα ιδιωτική χερσόνησο μακριά από τους ζητιάνους, τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τους δασκάλους που βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους -αυτές τις περικοπές που έχουν γίνει το έμβλημα της Ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης».

Ούτε ήταν κάποια κυβέρνηση του Άρη αυτή που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις. Τα «Ποσειδώνια 2010» τα εγκαινίασε η Λούκα Κατσέλη με ένα λογύδριο για την συμβολή της ναυτιλίας στην εθνική «μας» οικονομία. Ο Παπανδρέου έστειλε γραπτό μήνυμα στην τελετή έναρξης. Την επομένη επισκέφθηκε την έκθεση παρέα με τον Γιώργο Πεταλωτή. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με όλες τις απαραίτητες αλλαγές, προκειμένου να διασφαλίσει μια δυναμική και ανταγωνιστική ναυτιλιακή βιομηχανία», έλεγε το μήνυμά του.

Όσο για τους ίδιους τους εφοπλιστές -η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο- εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία όχι μόνο για να γιορτάσουν αλλά και για να κομπάσουν, προκλητικά, για τον πλούτο, τα ειδικά προνόμια και την δύναμη που απολαμβάνουν:

«Οι περισσότεροι από μας είμαστε εδώ γιατί μας αρέσει το (επιχειρηματικό) κλίμα», έλεγε ξεδιάντροπα ο Γιώργος Οικονόμου. «Έχουμε δημιουργήσει έναν θύλακα εδώ... Αλλά αν παραστεί ανάγκη, μπορούμε να λειτουργήσουμε και από αλλού». Ο Οικονόμου είναι ένας από τους τέσσερις Έλληνες εφοπλιστές (Λάτσης, Οικονόμου, Παναγιωτίδης, Κούστας) που έχουν «κατακτήσει» μια θέση στον κατάλογο Forbes, τον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

«Για εμάς, για να μετακινήσουμε τη βάση των επιχειρήσεων μας έξω από την Ελλάδα χρειάζονται μερικά λεπτά» συμπλήρωνε ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ένας εφοπλιστής με έδρα τον Πειραιά και επιχειρήσεις από την Αγγλία και τη Ρωσία μέχρι τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες. Βέβαια, αν η Ελλάδα τους είναι τόσο «αδιάφορη» τότε γιατί λυσάνε τόσο ενάντια στις απεργίες των ναυτεργατών;

Με τους νόμους της Χούντας

«Ο δημόσιος τομέας πνίγει κυριολεκτικά τον ιδιωτικό τομέα» έλεγε ο Μιχάλης Μπουντούρογλου, το αφεντικό της Paragon Shipping -μιας ναυτιλιακής εταιρείας εισηγημένης στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης. Η Paragon Shipping είχε την περασμένη χρονιά καθαρά κέρδη 55 εκατομμύρια δολάρια. Φυσικά για αυτά δεν πλήρωσε ούτε μια δεκάρα φόρο στο ελληνικό δημόσιο που πνίγει την ιδιωτική πρωτοβουλία. «Προστατευόμαστε από το σύνταγμα» συμπλήρωνε ο Γιώργος Οικονόμου, αναφερόμενος στους νόμους της Χούντας -νόμους που οι δημοκρατικές κυβερνήσεις που τη διαδέχτηκαν φρόντισαν να θεμελιώσουν και να διευρύνουν- που απαλλάσσουν εδώ και 40 χρόνια τους εφοπλιστές από κάθε φορολογία. 

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ενόχλησε τους εφοπλιστές καταργώντας το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το υπουργείο που ήταν αρμόδιο για τον συντονισμό της πολιτικής απέναντι στον τομέα τους» γράφει οι ΦΤ.

«Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν έχουν στείλει κανένα σήμα που να δείχνει να πιστεύουν ότι η φορολόγηση των εφοπλιστών ή η απαλλοτρίωση των περιουσιών τους θα είχε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα από το να τους αφήνει στην ησυχία τους... 

Ο παράλληλος κόσμος των φανταχτερών δεξιώσεων και των ζητιάνων, από ότι φαίνεται, θα συνεχιστεί.»

Καμιά εφημερίδα στην Ελλάδα δεν τόλμησε να πει αυτές τις αλήθειες για τα προκλητικά προνόμια των εφοπλιστών. Μόνη η Εργατική Αλληλεγγύη έκανε πρωτοσέλιδο τη φωτογραφία με τη διαδήλωση των εργατών του Σκαραμαγκά έξω από τη φιέστα στα Ποσειδώνια...