Η άποψή μας
Κάλεσμα της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης

Μαζικά συλλαλητήρια έγιναν στο Λονδίνο όταν η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι προσκαλεί τον Τραμπ για επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ! 

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 18-19 ΜΑΡΤΗ 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ!

 

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδότησε μια έντονη στροφή προς τα δεξιά στην πολιτική της άρχουσας τάξης στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Έχουμε έναν ανοιχτά ρατσιστή και σεξιστή στο Λευκό Οίκο να διακηρύσσει τον οικονομικό εθνικισμό με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» και να έχει ως συμβούλους αντιδραστικούς σαν τον Στίβεν Μπάνον, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Δύση βρίσκεται σε πόλεμο με τον Ισλαμικό κόσμο.

Η εκλογή του Τραμπ δεν είναι το μόνο σημάδι δεξιάς μετατόπισης στην άρχουσα τάξη. Στη Βρετανία, οι Συντηρητικοί με την ηγεσία της Τερέζα Μέι επιδιώκουν να βάλουν μια ρατσιστική και ξενοφοβική σφραγίδα πάνω στην ψήφο για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και υπάρχουν απειλές για χειρότερα. Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν του φασιστικού Εθνικού Μετώπου προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές με ένα πρόγραμμα πατριωτικής αντίθεσης στην παγκοσμιοποίηση που απηχεί πολλές από τις απόψεις του Τραμπ. Στη Γερμανία, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σέρνει όλο το αστικό πολιτικό σκηνικό προς τα δεξιά σε μια Ισλαμοφοβική κατεύθυνση. Ο Γκερτ Βίλντερς επιδιώκει κάτι παρόμοιο στην Ολλανδία.

Επί σειρά ετών ο κρατικός ρατσισμός, που καλλιεργήθηκε από κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς και στράφηκε κατά των μεταναστών, των προσφύγων και των Μουσουλμάνων, συνέβαλε στη νομιμοποίηση της νέας δεξιάς. Το κυνήγι των «παράνομων» μεταναστών από τον Τραμπ πατάει πάνω στην πολιτική των μαζικών απελάσεων επί Ομπάμα. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί τριάντα χρόνια να κατασκευάζει μια Ευρώπη-φρούριο φαίνονται στους πνιγμούς χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο.

Δεξία απειλή

Τόσο έντονη είναι η δεξιά απειλή ώστε πολλοί μέσα στην αριστερά μπαίνουν στον πειρασμό να σχηματίσουν συμμαχίες με το ξεφτιλισμένο νεοφιλελεύθερο κέντρο. Το βλέπουμε πολύ καθαρά στις ΗΠΑ, όπου η διαπλεκόμενη με το μεγάλο κεφάλαιο πτέρυγα Κλίντον του Δημοκρατικού Κόμματος προσπαθεί να ελέγξει την αντίσταση στον Τραμπ. Είναι γεγονός ότι απαιτείται η πιο πλατιά ενότητα στην πάλη ενάντια στην ακροδεξιά. Αλλά αν αυτή πάρει τη μορφή εκλογικών συνεργασιών με κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» τα οποία είναι υπεύθυνα για τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που έχουν στείλει απογοητευμένους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του Τραμπ, της Λεπέν και των ομοίων τους, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Η εναλλακτική βρίσκεται στις μαζικές κινητοποιήσεις που απλώθηκαν πλατιά από την αρχή της χρονιάς- τις πορείες των γυναικών στις ΗΠΑ και αλλού που «υποδέχθηκαν» την ορκωμοσία του Τραμπ, τις διαδηλώσεις ενάντια στον αποκλεισμό των Μουσουλμάνων που επιχείρησε να επιβάλει, τη μαχητική απάντηση στη συνοικία Ολνέ-σου-Μπουά του Παρισιού ενάντια στη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας στον νεολαίο εργάτη Τεό. Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο κίνημα που χτίζει τη δύναμή του όχι μόνο με διαδηλώσεις αλλά και με απεργίες για να πισωγυρίσουμε την επίθεση της δεξιάς.

Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη αυτού του κινήματος γίνεται το Σαββατοκύριακο 18-19 Μάρτη. Το Σάββατο 18 Μάρτη είναι η Μέρα του ΟΗΕ κατά του Ρατσισμού και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μέρα κινητοποιήσεων υπέρ των μεταναστών και κατά της ακροδεξιάς απειλής. Φέτος προγραμματίζονται ακόμη περισσότερα συλλαλητήρια για τις 18-19 Μάρτη. Όσο πιο μαζικά θα είναι και όσο πιο πολύ θα φτάσουν σε περισσότερα μέρη, τόσο πιο δυνατή θα είναι η αφετηρία μας για μελλοντικές δράσεις. Δεσμευόμαστε να απλώσουμε αυτά τα συλλαλητήρια στη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα και καλούμε τους σοσιαλιστές και τους αντιρατσιστές παντού να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας σε αυτές τις προσπάθειες.

Το Συντονιστικό της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης

(Στο συντονιστικό της ΔΣΤ συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων από Βρετανία, Ιρλανδία, Γερμανία, Καναδά, Ν. Κορέα, Τουρκία και Ελλάδα. Περισσότερα για τις οργανώσεις της Τάσης εδώ)