Διεθνή
100.000 διαδηλωτές στη Σεβίλλη

Σεβίλλη 28/2

Η επιτυχία της “Πορείας για την Αξιοπρέπεια” στη Σεβίλλη την περασμένη Τρίτη 28 Φλεβάρη ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες. Σχεδόν 100 χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες πλημμύρισαν τους δρόμους, σε μια από τις πιο μακριές σε χιλιόμετρα πορείες που έχουν οργανωθεί στην πόλη. Η πορεία ήταν οργανωμένη σε επίπεδο Ανδαλουσίας και πολλοί ήρθαν με πούλμαν και άλλα μέσα από άλλες πόλεις, αλλά ο όγκος της διαδήλωσης στηρίχθηκε στη Σεβίλλη.

Εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, φοιτητές και φοιτήτριες, είχαν μεγάλη συμμετοχή στην πορεία. Αλλά στο κέντρο της προσοχής βρέθηκε το μπλοκ των λιμενεργατών που είχαν ανακοινώσει ήδη ότι βγαίνουν σε εννιά μέρες απεργία μέσα στο Μάρτη. Δυστυχώς η ηγεσία του συνδικάτου των λιμενεργατών συνεχίζει να παίζει παιχνίδια, ακυρώνοντας τις πρώτες μέρες της απεργίας, για να δείξουν καλή θέληση στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, την Πέμπτη 9 του μήνα όλος ο κόσμος της εκπαίδευσης βγαίνει σε απεργία, μαθητές, φοιτητές δάσκαλοι, καθηγητές, και αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Την απεργία καλούν όλα τα συνδικάτα της εκπαίδευσης, απαιτώντας πρώτα και κύρια την ανατροπή του εκπαιδευτικού νόμου που πέρασε η κυβέρνηση Ραχόι το 2013. Ο φόβος της κυβέρνησης μπροστά στο εκπαιδευτικό κίνημα είναι τόσο φανερός που το πρώτο πράγμα που έκανε όταν συγκροτήθηκε το περασμένο φθινόπωρο ήταν να πάρει πίσω κάποια από τα μέτρα που είχαν προκαλέσει τη μεγαλύτερη οργή. Μια μέρα πριν, στις 8 του Μάρτη σε πολλά σημεία οργανώνονται μεγάλες πορείες ενάντια στο σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση.