Συνεντεύξεις
Γαβρίλος Κασιμάτης, γ.γ. της ΠΟΣΠΕΡΤ: «Να φτάσουμε στον πλήρη αποκλεισμό του φασιστικού λόγου της Χρυσής Αυγής»

Πήρατε την απόφαση για αντιφασιστική στάση εργασίας όποτε και αν έρθει ξανά το αίτημα για προβολή της ΧΑ από την ΕΡΤ, αναγκάζοντας την διοίκηση για πρώτη φορά να σταματήσει την προβολή της ομιλίας του φύρερ της ΧΑ Μιχαλολιάκου. Θες να μας μιλήσεις για αυτή την πρωτοβουλία;

Ο θεσμικός ρόλος της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι να υπερασπίζεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις ανθρώπινες αξίες. Η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι και αυτή κομμάτι της κοινωνίας, κομμάτι του δημοκρατικού, του λαϊκού, του μαζικού κινήματος της χώρας μας. Ταυτόχρονα με το ρόλο που έχει μια ομοσπονδία εργαζομένων όπως η ΠΟΣΠΕΡΤ, να εκφράσει συνολικά τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ιδιωτικά και δημόσια, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τις πρωτοβουλίες για να υπερασπιστούμε τις ανθρώπινες αξίες και τα δημοκρατικά ιδεώδη. 

Η απομόνωση των φασιστών είναι ένας πολύχρονος αγώνας που γίνεται από τα μαζικά κινήματα αλλά και τις ατομικές και συλλογικές ενέργειες των πολιτών. Σε αυτό το κίνημα η Ομοσπονδία μας δεν μπορούσε να είναι αμέτοχη γι' αυτό και συμμετέχουμε χρόνια στις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Πέρα όμως από αυτό, η θεσμική μας ιδιότητα μας δίνει το δικαίωμα και την ώθηση να πάρουμε εμείς τις πρωτοβουλίες όταν διαπιστώνουμε ότι η διοίκηση της ΕΡΤ, παρά τα λόγια και παρά τις ανακοινώσεις που κατά καιρούς έχει κάνει, στην πράξη δεν προχώρησε σε αυτό που είναι ο ρόλος της και η αποστολή της, να υπερασπιστεί τη δημοκρατία. Να καταργήσει και να κόψει κάθε ρατσιστικό και φασιστικό κήρυγμα μέσα από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. 

Υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες και το θεσμικό πλαίσιο που νομιμοποιούν την διακοπή της προβολής της ναζιστικής οργάνωσης. Όλα αυτά ήταν ήδη σε γνώση της διοίκησης της ΕΡΤ. Ήμασταν παρόντες και περάσαμε ένα μεγάλο διάστημα να βλέπουμε να πετάνε την αρμοδιότητα στο ΕΣΡ και αντίστροφα το ΕΣΡ να πετάει το μπαλάκι στις διοικήσεις. Από τη μεριά μας δεν μπορούσαμε άλλο να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση και βγήκαμε μπροστά. Μόνο όταν οι εργαζόμενοι βγήκαν σε στάση εργασίας αναγκάστηκε και η διοίκηση να σταματήσει την προβολή. Είναι η δράση των εργαζόμενων  που φέρνει τα αποτελέσματα.

Γι' αυτό καλούμε και τις άλλες οργανώσεις του κλάδου, την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ, τις ενώσεις των δημοσιογράφων μέχρι τον υψηλότερο βαθμό την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να μπουν μπροστά σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Δυο χρόνια σχεδόν μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια ΕΡΤ της κοινωνίας, του λαϊκού κινήματος, των εργαζόμενων. Η μάχη αυτή δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται. Μέχρι να φτάσουμε στον πλήρη αποκλεισμό του ρατσιστικού και του φασιστικού λόγου της ΧΑ από την τηλεόραση θα πρέπει να παρθεί επίσημη απόφαση από την διοίκηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως κάτω από την πίεση της ΠΟΣΠΕΡΤ έκαναν πίσω, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με αυτή τη μάχη. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε σύγκληση του ΔΣ της διοίκησης που θα συζητήσουν αυτό το θέμα. Και εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες.

 

Στις 22/2, δύο μόλις μέρες πριν ανακοινώσετε την ιστορική απόφαση για αντιφασιστική στάση εργασίας ήσουν ομιλητής στην κοινή εκδήλωση που οργάνωνε η ΠΟΣΠΕΡΤ με την ΚΕΕΡΦΑ μέσα στο ραδιομέγαρο για τις 18 Μάρτη. Ποια ήταν τα βασικά σημεία της τοποθέτησής σου;

Οι προσπάθειες ενάντια στους φασίστες είναι διαχρονικές και δεν περιορίζονται στο τώρα. Να μην ξεχνάμε πως η σεζόν ξεκίνησε με την παρουσία μας στο Διεθνές Συνέδριο της αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής πάλης που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ τον Οκτώβρη στο Ρουφ. Έχουμε κάνει εκδηλώσεις, έχουμε συμμετοχή σε διαδηλώσεις και στο μαζικό κίνημα.  

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση τοποθετήθηκα λέγοντας πως είναι δική μας υποχρέωση να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες για να καταδείξουμε σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως στην κοινωνία, αυτό ακριβώς το ρόλο που έχουμε. Να δείξουμε στη διοίκηση ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε πια οποιαδήποτε προβολή αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, την ίδια ώρα που διεκδικούμε τα δικά μας αιτήματα, εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, να έχουμε απωλέσει τις βασικές πανανθρώπινες αξίες. Είναι η ίδια στάση που υπερασπιζόμασταν δυο χρόνια στο μαύρο, η ίδια που υπερασπιζόμαστε και δυο χρόνια μετά το μαύρο. Γι' αυτό το λόγο καλούμε κάθε θεσμικό φορέα του εργατικού κινήματος, παράταξη ή σωματείο, να σταθούν δίπλα μας σε αυτό τον αγώνα. 

Στην τοποθέτησή μου μίλησα και για την διοργάνωση της 18ης Μάρτη, που θα γίνει το μεγάλο διεθνές συλλαλητήριο στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο. Σαν ΠΟΣΠΕΡΤ συμμετέχουμε στις 18 Μάρτη. Τα σωματεία της ΕΡΤ αλλά και τα σωματεία μέλη μας από τον ιδιωτικό τομέα είναι δίπλα μας, συμμέτοχοι, πρωταγωνιστές σε αυτά τα συλλαλητήρια και στις 18 του Μάρτη θα δώσουμε ένα μαζικό παρών, ένα ΟΧΙ στο ρατσισμό και το φασισμό. Ένα ΟΧΙ που κατ' αρχήν θα κατοχυρώσει την ίδια την εργατική τάξη και τα σωματεία της και θα δώσει δύναμη σε ολόκληρο το πλέγμα αυτών των διεκδικήσεων. Μαζί με την αξιοπρέπεια στη ζωή και τα εργασιακά μας δικαιώματα παλεύουμε για τη δημοκρατία προβάλλοντας κυρίως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Η δική μας πρωτοβουλία δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που έπρεπε και πρέπει να κάνει κάθε σωματείο, κάθε ομοσπονδία. Καλούμε όλες τις δυνάμεις του κινήματος, κυρίως του εργατικού κινήματος, να συντονιστούμε σε ένα κοινό βηματισμό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και παρουσία στις 18 Μάρτη για την καταδίκη των ναζί της ΧΑ όχι μόνο στη δίκη αλλά και στην συνείδηση του λαού μας. 

 
 
Στην Φωνή της ΚΕΕΡΦΑ 
(κάθε Δευτέρα στις 9μμ στην ERTopen – 106.7 fm για την Αθήνα και www.ertopen.com)