Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο 15 Μάρτη

2/3, οι γιατροί έξω από το υπουργείο Εργασίας

Σε πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα προχωρούν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, την Πέμπτη 15 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Μαβίλη διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης στην Υγεία. Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ για την Αττική έχει αποφασίσει στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ. Θα ακολουθήσει πορεία που θα περάσει από τη Βουλή, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας.    

Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια καλούν όλα τα σωματεία να πάρουν αντίστοιχες απεργιακές αποφάσεις. Στην ΟΕΝΓΕ η πρόταση θα κατατεθεί στις 8/3, ημέρα που συνεδριάζει το Γενικό της Συμβούλιο. 

Η επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 2 Μάρτη έδειξε ότι ο κόσμος των νοσοκομείων βράζει. Η κυβέρνηση είναι πιεσμένη από τις απανωτές διαδηλώσεις με τα Καραβάνια της Υγείας μέχρι τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργολαβικών εργαζόμενων. 

Η πιο πρόσφατη υποχώρηση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας είναι η νέα προτεινόμενη τροποποίηση της μοριοδότησης των εργολαβικών μετά την κινητοποίηση της 2/3. Η τροποποίηση καλύπτει περισσότερους εργαζόμενους και αφαιρεί το ρατσιστικό κριτήριο της κατοχής της ελληνικής ιθαγένειας για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς πρόσληψης.

Οι εργολαβικοί συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι να αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει ολοκληρωτικά πίσω, να μην χάσει κανείς τη δουλειά του και να κερδίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μαζί τους και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία για προσλήψεις και λεφτά για την Υγεία. 

Οι προετοιμασίες για τις 15/3 συνεχίζονται. Την Τρίτη 7 Μάρτη το μεσημέρι σε εξέλιξη ήταν Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, ενώ αμέσως μετά θα γινόταν συνεδρίαση της απεργιακής επιτροπής. 

Την ίδια ώρα γινόταν συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα στο Γεννηματά. Την Τετάρτη 8 Μάρτη θα γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων του Αγλαΐα Κυριακού, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, στις 10.30πμ.

 

Άλλη μια απεργιακή Πέμπτη ήταν η 2 του Μάρτη. Σε κοινή πορεία προς το Σύνταγμα ενώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις των γιατρών και των εργαζόμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι βρέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας μαζί με τους εργολαβικούς εργαζόμενους των νοσοκομείων που ξεκίνησαν από το υπουργείο Υγείας. 

Στο υπουργείο Εργασίας διαδήλωσαν και οι καθαρίστριες του Πολυτεχνείου (είχαν καλέσει συγκέντρωση νωρίτερα) που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στις μειώσεις μισθών από την εργολαβική εταιρία ISS. 

Την κινητοποίηση με στάση εργασίας κάλυπτε η ΑΔΕΔΥ με αποτέλεσμα στη συγκέντρωση να κατέβουν εργαζόμενοι από χώρους του Δημοσίου, όπως η Γ’ ΕΛΜΕ που είχε παρουσία με πανό. Για συμπαράσταση συμμετείχαν και εργαζόμενοι από το Μετρό και το Τραμ που επίσης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα ταμεία ανέδειξαν το ζήτημα της διάλυσης του ασφαλιστικού. Ο Νίκος Κουρούκλης, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) δήλωσε στην ΕΑ: «Η υπόθεση του ΕΦΚΑ είναι ένα βασικό κρίσιμο πολιτικό ζήτημα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δημιουργούνται και συγκεκριμένα προβλήματα, οργανωτικά και λειτουργικά. Ανεξάρτητα αν εμείς διαφωνούμε συνολικά με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Δημιουργούνται προβλήματα που έχουν άμεσο αντίχτυπο και για τους εργαζόμενους και για τους ασφαλισμένους και για τους συνταξιούχους. Η στάση εργασίας σήμερα είναι προειδοποιητική και από ότι βλέπουμε η στάση της πολιτικής ηγεσίας είναι εντελώς αρνητική. Δεν συζητάει τα αυτονόητα. Από ότι φαίνεται θα κλιμακώσουμε, και για τον ίδιο τον ΕΦΚΑ και για τα, ας πούμε, κλαδικά ζητήματα». 

Από το υπουργείο Υγείας ξεκίνησαν τη διαδήλωσή τους οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες σε εργολάβους στα νοσοκομεία που κινδυνεύουν με απόλυση εξαιτίας των κριτηρίων που βάζει ο νόμος 4430/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, φύλακες από τον Ευαγγελισμό, τον Άγιο Σάββα, το Δρομοκαΐτειο, το Αγία Όλγα, το Αττικό, το Αιγινήτειο κ.α. 

Η Τζένη, καθαρίστρια στο Δρομοκαΐτειο μας είπε: «Ζητάμε το δίκιο μας, τους κόπους μας. Δέκα και είκοσι χρόνων δουλειάς. Με αυτόν τον νόμο δεν γίνεται τίποτα, δεν χτυπιέται η ανεργία. Γύρω στα 8 χιλιάδες άτομα κινδυνεύουν με απόλυση. Δουλεύω 10 χρόνια στο Δρομοκαΐτειο. Είμαστε αγανακτισμένοι και πονεμένοι γιατί πιστέψαμε ότι θα κάνουνε κάτι καλύτερο». Η Νίκη, καθαρίστρια από το ίδιο νοσοκομείο πρόσθεσε: «Παλεύουμε γιατί μας πετάνε έξω. Είμαστε από το Δρομοκαΐτειο, 20 χρόνια δουλεύουμε. Αν μας διώξουν δεν θα μπορέσουμε να βρούμε δουλειά. Μέχρι να δικαιωθούμε, εδώ θα είμαστε». 

Η Μαρία, καθαρίστρια από το Αιγινήτειο μας δήλωσε: «Με τους νόμους που φέρνουνε θέλουν να μας πετάξουν απ’ έξω. Εμείς έχουμε προσφέρει. Είμαστε μεγάλες γυναίκες και δεν έχουμε ελπίδα να βρούμε κάτι άλλο. Χρόνια και χρόνια είμαστε στα νοσοκομεία. Αντί να τα σκεφτούν όλα αυτά κοιτάζουν να φύγουμε εμείς και να γίνει ανακύκλωση της ανεργίας. Έτσι όμως δεν χτυπάς την ανεργία. Θέλουν φτηνό προσωπικό, χωρίς δικαιώματα».

Πολύ άσχημη εντύπωση σε όλους τους απεργούς προκάλεσε σύνθημα που ακουγόταν με ευθύνη της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ που επιχειρούσε να βάλει τις καθαρίστριες των νοσοκομείων σε ανταγωνισμό με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. 

Σε απάντηση οι αγωνιστές του Συντονιστικού των Νοσοκομείων φώναζαν «Τα κόκκινα τα γάντια νικήσαν μια φορά, να κερδίσουμε όλοι, να μπούμε στη δουλειά». Η Ειρήνη, εργαζόμενη από τον Ευαγγελισμό μας είπε για αυτό: «Οι εργολάβοι κάνουν όλες τις παλινωδίες. Αλλά το πρόβλημα είναι η Ομοσπονδία που λέει ότι κάνει πάλη. Δεν λέει ούτε για μονιμοποίηση, ούτε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά τώρα λένε για τα κόκκινα τα γάντια των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Οι από πάνω δεν κοιτάνε αν είσαι του υπουργείου Οικονομικών, αν είσαι ξένος ή Έλληνας, θέλουν να κάνουν τις απολύσεις». 

Η πορεία κατέληξε στο Μαξίμου όπου η κυβέρνηση είχε επιλέξει για άλλη μια φορά να παρατάξει κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ. Το μπλοκ των γιατρών συνέχισε την πορεία του μέχρι το υπουργείο Υγείας όπου έγινε συνάντηση με τον υπουργό, όπως μπορείτε να διαβάσετε στη διπλανή στήλη.  

 

Όλοι μαζί

Η 15 Μάρτη μπορεί και πρέπει να είναι μέρα απεργίας μαζί με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων. Ήδη, απόφαση για 24ωρη απεργία πήρε το Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ απόφαση για στάση εργασίας που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο προσανατολίζεται να πάρει η ΑΔΕΔΥ.  

 

Την Πέμπτη 2/3 έγινε μια πολύ πετυχημένη κινητοποίηση γιατί ενώθηκαν εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους. Δεν ήταν αυτονόητο ούτε προσχεδιασμένο από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. 

Ενώθηκαν οι απεργοί από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι καθαρίστριες του ΕΜΠ, οι γιατροί του ΕΣΥ, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, συμπαραστάτες από άλλους χώρους του δημοσίου. Πήραμε πρωτοβουλία οι σύντροφοι από το «Νυστέρι» και το ΣΕΚ στα νοσοκομεία, κάναμε συζήτηση με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς (ΠΑΜΕ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να ενωθούν οι πορείες και τελικά έγινε ένα κοινό συλλαλητήριο. Η εικόνα να κρατούν το πανό της ΟΕΝΓΕ αγωνιστές από όλες τις παραπάνω δυνάμεις δεν είναι και η πιο συχνή. 

Στο υπουργείο Υγείας όπου κατέληξε η πορεία μας, είχαμε συνάντηση με όλη την ηγεσία: τον υπουργό, τον αναπληρωτή υπουργό και το γενικό γραμματέα και ήταν απογοητευτική. Για το ασφαλιστικό δεν μας απάντησαν τίποτα αφού είναι θέμα του υπουργείου Εργασίας, όπως είπαν. Μας ανακοίνωσαν όμως ότι ακολουθούν «αναδιαρθρώσεις» στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, «διαπραγματεύονται» την αλλαγή του ωραρίου των γιατρών. Θέλουν να καθιερώσουν κυκλικά ωράρια και να καταργήσουν τη διάκριση ανάμεσα σε τακτική και εφημεριακή εργασία. Είναι μια μάχη που είχαμε κερδίσει το 2006-07 να μην περάσει. 

Δεύτερο, συμφωνούν με το ΚΕΣΥ, το υποτιθέμενο συμβούλιο των «σοφών της υγείας», για τις αντιδραστικές αλλαγές στην απόκτηση τίτλου ειδικότητας των ειδικευόμενων, την άμεση εξάρτηση των εξελίξεων από τις κάθε λογής ιδιωτικές εταιρίες (φαρμακευτικές κτλ). Τρίτο, θα προχωρήσουν σε νέους οργανισμούς στα νοσοκομεία, χωρίς να κάνουν μαζικές προσλήψεις που σημαίνει ότι θα πάνε για συγχωνεύσεις. Τέταρτο, δεν θα γίνουν οι δυο χιλιάδες προσλήψεις μέσα στο 2017 που έλεγε ο Πολάκης. Μόνο οι 180 γύρω από τις εντατικές. 

Το συμπέρασμα είναι ότι στις 15 του Μάρτη πρέπει να οργανώσουμε ένα νέο μεγάλο απεργιακό ραντεβού. Να απεργήσουμε απέναντι σε μια κυβέρνηση που αντί να σκίσει τα Μνημόνια, «σκίζει» τις ελπίδες ενός ολόκληρου κόσμου. 

Χρίστος Αργύρης, γιατρός,
μέλος ΔΣ σωματείου εργαζόμενων Γεννηματά