Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Στην τελική ευθεία για τις 18 Μάρτη: Ξεκινάμε σε κάθε γειτονιά

Κυριακή 5 Μάρτη, Αγ. Παρασκευή

Σε πόλεις και γειτονιές νεολαίοι, εργαζόμενοι, ντόπιοι και μετανάστες, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, Δημοτικές Κινήσεις, αγωνιστές του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, από όλο το φάσμα της αριστεράς παίρνουν πρωτοβουλίες κοινής δράσης σε συνεργασία με τις τοπικές ΚΕΕΡΦΑ για την οργάνωση της 18 Μάρτη. 

Θεσσαλονίκη

“Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μάρτη εκδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) με ομιλητές τον Δημήτρη Μπίκα, Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΚΘΒΕ, και τον Κώστα Τορπουζίδη από την ΚΕΕΡΦΑ”, μας είπε ο Ευκλείδης Μακρόγλου. “Ο Δημήτρης Μπίκας μας μετέφερε την απόφαση του Σωματείου και των 250 εργαζομένων του να συμμετέχουν στη διεθνή κινητοποίηση της 18 Μάρτη και στην πορεία που θα γίνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (12μεσ Αγ. Βενιζέλου) και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρύ ενιαίο μέτωπο κατά του ρατσισμού, για να μπορέσουμε να πετύχουμε ότι θα κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ανοίξουμε τις πόλεις μας στους πρόσφυγες. Σημείωσε ότι ο χώρος του πολιτισμού πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, και μας κάλεσε σε περιοδείες στους χώρους του ΚΘΒΕ (Κρατικό και Βασιλικό Θέατρο, Μονή Λαζαριστών). Ο Κώστας Τορπουζίδης με τη σειρά του έβαλε το περίγραμμα της καμπάνιας για τη διεθνή κινητοποίηση της 18 Μάρτη, και θύμισε τις πρόσφατες αντιφασιστικές νίκες στην ΕΡΤ και στην Πάτρα με την ομόφωνη αθώωση του Πελετίδη. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, η οποία κατέληξε στην οργάνωση περιοδειών στα σχολεία της γειτονιάς, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και στο ΚΘΒΕ”.

Αγ. Ανάργυροι-Ίλιον

“Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Μαρτίου, στον Πευκώνα των Αγ. Αναργύρων εκδήλωση-συζήτηση από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ Αγ. Αναργύρων-Ιλίου. Παρευρέθηκαν συνολικά 30 άτομα, μέλη της τοπικής ΛΑΕ, της ΚΕΕΡΦΑ, αλλά και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της πακιστανικής και μπαγκλαντεσιανής κοινότητας που μένουν και εργάζονται στην πόλη και έχουν δεχτεί επιθέσεις από Χρυσαυγίτες. Εισηγητές ήταν ο Π. Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ και ο Κώστας Τσουκαλής από τη νεολαία Σύριζα. Οι εισηγητές έδωσαν το ιστορικό της δημιουργίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού ρεύματος και κατήγγειλαν τόσο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή ως γενεσιουργό αιτία του προβλήματος όσο  και την επίσημη πολιτική της ΕΕ που έχει μετατρέψει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε «Ευρώπη-φρούριο» εναντίον των μεταναστών”, μας είπε ο  Γιάννης Μανωλάτος από την ΚΕΕΡΦΑ Ιλίου. “Ακολούθησαν τοποθετήσεις οι οποίες ανέδειξαν τις αιτίες της σύγχρονης ρατσιστικής και φασιστικής απειλής αλλά και το ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί. Έγινε κριτική όχι μόνο στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και στην σημερινή κυβέρνηση που εξακολουθεί να υποτάσσεται και να υλοποιεί τον «οδικό χάρτη» που έχει χαράξει η ΕΕ. Στο τέλος της εκδήλωσης καθορίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την προβολή της «Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης» σε τοπικό επίπεδο”. 

Βόλος

“Στις 4/3 επισκεφθήκαμε το στρατόπεδο συγκέντρωσης ΜΟΖΑ, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω απο το Βόλο. Ο σύντροφός μας εκεί, είχε προετοιμάσει το έδαφος μοιράζοντας σε όλο τον κόσμο τις προκηρύξεις στα αραβικά, οπότε το κλίμα ήταν ήδη πάρα πολύ θετικό. Μαζευτήκαμε στο χώρο τους και συζητήσαμε για το πως οργανώνουμε από δω και πέρα ώστε στις 18/3 να κατέβουν όλοι συντονισμένα με το πανό τους. Μια ομάδα ατόμων κόλλησε προκηρύξεις σε όλο το χώρο του στρατοπέδου και κανονίσαμε το επόμενο ραντεβού για την Τρίτη 7/3, έτσι ώστε να δούμε πως προχωράμε. Η παρέμβασή μας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης έκανε καθαρό και στους ίδιους ότι η 18/3 είναι μια μεγάλη μάχη ώστε όλοι οι πρόσφυγες να μπουν στις πόλεις μας”, μας είπε η Κωνσταντίνα Χήρα από την ΚΕΕΡΦΑ Βόλου. 

Αγ. Παρασκευή

“Μεγάλη συμμετοχή είχε η εκδήλωση του δημοτικού σχήματος 'Φυσάει Κόντρα' το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαρτίου στο δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής”, μας είπε η Μαίρη Γουόρντ από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. “Από τους ομιλητές ο Καχάρ Μασούντ από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ελληνικού μας μετέφερε τις άθλιες συνθήκες της 'φυλακής' όπως ο ίδιος χαρακτήρισε το στρατόπεδο και πρότεινε να ανοίξουν τα άδεια κτήρια για τους πρόσφυγες αλλα και για όλους τους άστεγους. 

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης τόνισε ότι στις 18 Μάρτη πρέπει να δείξουμε στην κυβέρνηση πού βρίσκεται η κοινωνία και για αυτό πρέπει οι πρόσφυγες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να είναι στη πρώτη γραμμή. Η Ειρήνη Δαφέρμου από το Συντονισμό για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, μετέφερε εικόνες από τις μάχες του συντονισμού και έβαλε το ζήτημα των προσλήψεων στα νοσοκομεία και στα σχολεία. 

Ο Δημήτρης Λαβατσής από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου μας είπε πως πρέπει να χτυπήσουμε την καρδιά του προβλήματος που ειναι ο εθνικισμός. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με χαιρετισμούς από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους προσφυγες Ραφήνας, μπήκαν εικόνες από την παρέμβαση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μαλακάσας και εικόνες από την υποδοχή προσφυγόπουλων στα σχολεία. Μείναμε αρκετά στο ότι η 18 Μάρτη δεν θα είναι μια απλή διαδήλωση αλλα ένα κινηματικο γεγονός. Το 'Φυσάει Κόντρα' θα καταθέσει πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για να ανοίξουν τα σχολεία, τα δημόσια ή ακόμα και τα ιδιωτικά κτήρια του δήμου μας στους πρόσφυγες και για τη στήριξη της διαδήλωσης στις 18 Μάρτη”.

 
 

Kαι στις σχολές

“Την Πέμπτη 2 Μάρτη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στο Πάντειο”, μας είπε η Μαριλένα Κουντούρη. “Τη συζήτηση άνοιξε απ'το πάνελ των ομιλητών η πανεπιστημιακός Βασιλική Γεωργιάδου. Περιέγραψε με σαφήνεια την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη κάνοντας λόγο για την λιτότητα που καλλιεργεί το έδαφος για την ανάδειξη τέτοιων μορφωμάτων. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που καλωσορίζει τα προσφυγοπουλα στα σχολεία, αναδεικνύοντας τη σημασία της διεθνούς κινητοποίησης στις 18 Μάρτη. Τρίτος και τελευταίος ομιλητής ήταν ο δικηγόρος Κ. Παπαδάκης, ο οποίος με τη σειρά του μίλησε για τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ακολούθησε συζήτηση γύρω από την προβολή της ΧΑ απ' την ΕΡΤ, αλλά και την ιστορία του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία. Στο τέλος αρκετοί φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα για να μπει ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για τις 18 Μάρτη. Απ'την συζήτηση πέρασαν περίπου 20 φοιτητές. Το ραντεβού μας ανανεώνεται την Τρίτη 7/3 στο αίθριο της σχολης για να φτιαξουμε γιγαντοπανό που θα καλούν στις 18 Μάρτη”. 

Τη Δευτέρα 6 Μάρτη έγινε η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ φοιτητών Ηρακλείου Κρήτης στο Πανεπιστήμιο. “Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Ηρακλείου, Ευγένιος Δαφνής ο οποίος μίλησε για τη στάση της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες προβάλλοντας μια σειρά σκίτσα του σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη. Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου από την ΚΕΕΡΦΑ μίλησε για τις 18 Μάρτη και την απάντηση που ετοιμάζεται να δώσει το κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και την ακροδεξιά”, μας είπε η Αλίκη. “Στη συνέχεια έγινε συζήτηση κυρίως πάνω στο ζήτημα του φασισμού και της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Συμμετείχαν 25 περίπου φοιτητές, ανάμεσά τους μέλη του σχήματος των ΕΑΑΚ στο Βιολογικό 'Αριστερόστροφη Έλικα' και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο για την οργάνωση της 18 Μάρτη, όπως το να οργανώσουμε εξορμήσεις στα σχολεία της πόλης”.

 
 

Οι εργατικοί χώροι στην πρώτη γραμμή 

Στην τελική ευθεία για τις 18 Μάρτη συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή οι εκδηλώσεις που οργανώνουν σωματεία στους εργατικούς χώρους σε συνεργασία με την ΚΕΕΡΦΑ αφιερωμένες στη διεθνή κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού. 

Γκαράζ Δήμου Αθήνας 

Την Τρίτη 28 Φλεβάρη εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποιήθηκε στο γκαράζ του Δήμου της Αθήνας στην Ιερά Οδό. “Στην εκδήλωση μίλησαν ο Σωτήρης Τριπόδης από το ΔΣ του σωματείου ΕΕΔΑ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Συμμετείχαν εργαζόμενοι που είχαν δώσει τη μάχη της πρόσφατης απεργίας για τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, εργαζόμενοι που δουλεύουν στο στρατόπεδο του Ελαιώνα, συμβασιούχοι εργαζόμενοι που κατάφεραν μέσα από προηγούμενες μάχες να κερδίσουν τη μονιμοποίησή τους, καθώς και εργαζόμενος που πρόσφατα είχε πάθει εργατικό ατύχημα, οδηγός φορτηγού που είχε φθαρμένα λάστιχα. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα αφού στο συγκεκριμένο χώρο πριν κάποια χρόνια έκαναν την προσπάθεια οι φασίστες της Χρυσής Αυγής να πατήσουν πόδι. Αποφασίστηκε η συμμετοχή του σωματείου με πανό στις 18 Μάρτη”, μας είπε ο Δημήτρης Τσώλης από την ΚΕΕΡΦΑ του Νότιου Κέντρου Αθήνας. 

Γενικές Γραμματείες Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εμπορίου

25 εργαζόμενοι στις Γενικές Γραμματείες Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εμπορίου συμμετείχαν σε εκδήλωση για το συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη στο κτήριο της πλ. Κάνιγγος του ΥΠΑΝ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 2/3 μετά από κάλεσμα της Συσπείρωσης Εργαζομένων του υπουργείου και της ΚΕΕΡΦΑ με ομιλητές τον Μίλτο Κοτζάμπαση, πρόεδρο του ΔΣ του συλλόγου και μέλος της Συσπείρωσης, τη Νίκη Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ. “Μετά τους ομιλητές ακολούθησε πλούσια συζήτηση που περιστράφηκε κύρια γύρω από την ισλαμοφοβία που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις της ΕΕ και ο Τραμπ, αλλά και γύρω από την ανάγκη να καταδικαστούν οι ναζί της Χρυσής Αυγής”, μας μεταφέρει την εικόνα ο Κώστας Πίττας, γραμματέας της Ομοσπονδίας τέως ΥΠΑΝ και ομιλητής στην εκδήλωση. “Όλοι συμφώνησαν το πόσο σημαντικό είναι να έχει μεγάλη επιτυχία το συλλαλητήριο στις 18Μ και πολλοί δήλωσαν ότι θα κατέβουν στην Ομόνοια. Ήδη ως Ομοσπονδία τ. ΥΠΑΝ έχουμε πάρει απόφαση συμμετοχής και την επόμενη Πέμπτη οργανώνουμε περιοδεία μέσα στο υπουργείο γα να καλέσουμε τους συναδέλφους”. 

Εφορία Κυψέλης

Την ίδια μέρα έγινε εκδήλωση στο κυλικείο της Εφορίας Κυψέλης με ομιλήτρια τη Νίκη Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ. “Έγινε πλούσια συζήτηση και άνοιξαν πολλά ερωτήματα”, μας είπε ο Ηλίας Κολοβός από την ΚΕΕΡΦΑ Κυψέλης. “Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σύνδεση της μάχης ενάντια στο 4ο μνημόνιο και τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ένταξη των προσφύγων στις πόλεις. Άνοιξε επίσης το θέμα της ισλαμοφοβίας, τις αντιπολεμικής δράσης αλλά και το πώς παλεύουμε την παγκοσμιοποίηση”.

ΨΝΘ

Εκδήλωση έγινε την Πέμπτη 2 Μάρτη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που καλέστηκε από το σωματείο και την ΚΕΕΡΦΑ. Ομιλητής ήταν ο Κώστας Γκόγκογλου, από το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων, ο Χρήστος Ζαγανίδης από την Ε' ΕΛΜΕ και ο Κώστας Τορπουζίδης από την ΚΕΕΡΦΑ. “Ο πρώτος ομιλητής μίλησε για την εμπειρία του ως μέλος του Συλλόγου Γονέων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης για την στήριξη των προσφύγων αλλά και για την αλληλεγγύη που είχε προσφέρει το σωματείο στους πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ειδομένη. Ο Χρήστος τόνισε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πρόσφυγες στα χέρια των ΜΚΟ, ενώ ο Κώστας μίλησε για τη σημασία της 18 Μάρτη. Άνοιξε η κουβέντα για το πώς παλεύουμε τη Χρυσή Αυγή από έναν γιατρό ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές ζήτησε να επαναληφθούν ανάλογες συζητήσεις στο νοσοκομείο. Για ένα χώρο όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού ήταν πολύ σημαντικό ότι κατάφεραν να παρευρεθούν 9 συνάδελφοι ενώ πολλοί άλλοι ειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να έρθουν λόγω φόρτου εργασίας. Συνεχίζουμε τις επόμενες ημέρες για να οργανώσουμε με όλους μαζί τη συμμετοχή μας στις 18 Μάρτη και στην απεργία στις 15/3”, μας είπε η Κατερίνα Αβραμίδου εργαζόμενη στο ΨΝΘ.

Αγλαΐα Κυριακού 

Στο Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού την Παρασκευή 3 Μάρτη έγινε εκδήλωση με ομιλητές, τη Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος ΔΣ ΟΕΝΓΕ, το Νίκο Βούλτσο από την ΚΕΕΡΦΑ και τη Μαρία Αλιφιέρη, από το ΔΣ του Συλλόγου. “Από τις εξορμήσεις που κάναμε τις ημέρες πριν από την εκδήλωση άνοιγε η κουβέντα με τους συναδέλφους ότι ο αντιφασισμός είναι δεδομένος μέσα στα νοσοκομεία”, μας περιγράφει η Μαρία Αλιφιέρη. “Οι εισηγητές προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ενάντια στις περικοπές που φέρνουν τα μνημόνια με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, γεγονός πολύ κρίσιμο γιατί έτσι μπορούμε να κοντράρουμε την προσπάθεια των κυβερνήσεων να ρίξουν τα βάρη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μπήκαν παραδείγματα για τις κόντρες που έχουμε δώσει ενάντια στις ρατσιστικές αιμοδοσίες που προσπάθησε να κάνει η Χρυσή Αυγή, αλλά και πιο πρόσφατα το παράδειγμα των καθαριστριών στα νοσοκομεία που κατά 80% είναι μετανάστριες και η στήριξη των εργαζομένων στον αγώνα τους είναι στο 100%. Τέλος τονίσαμε ιδιαίτερα ότι την επόμενη εβδομάδα έχουμε δύο κρίσιμες μάχες, η μία στις 15/3 που είναι η απεργία στα νοσοκομεία και τρεις μέρες αργότερα στις 18/3, όπου το σωματείο μας έχει πάρει ομόφωνη απόφαση συμμετοχής”. 

 
 
 
ΕΥΔΑΠ

Eκδήλωση ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ στο αμφιθέατρο του Περισσού, την Πέμπτη 2 Μαρτίου, ενόψει της παγκόσμιας μέρας δράσης ενάντια στον ρατσισμό στις 18 Μάρτη, μετά από πρωτοβουλία του ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ και τη συμμετοχή της ΚΕΕΡΦΑ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος Γιώργος Σινιώρης και στη συνέχεια το λόγο πήραν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Εκ μέρους του ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ μίλησε ο Μανώλης Μαστοράκης: «Οφείλουμε να δώσουμε ένα μεγάλο μπράβο στο συνδικάτο της ΕΥΔΑΠ, που ομόφωνα αποφάσισε και διοργάνωσε την σημερινή εκδήλωση ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό και παράλληλα απέναντι στον φασισμό, είναι ένα προχώρημα προς τα μπρος».

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, ο Τάσος Αναστασιάδης που κάλεσε τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχουν μαζικά και στο συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη με το πανό της Ομοσπονδίας τους, ενώ στο τραπεζάκι της ΚΕΕΡΦΑ αρκετοί συμμετέχοντες υπέγραψαν το κείμενο και ενίσχυσαν οικονομικά την αντιρατσιστική και αντιφασιστική καμπάνια.

 
 
XANIA

Το Σάββατο 4/3 ως ΚΕΕΡΦΑ καλέσαμε πικετοφορία συμπαράστασης στους 60 μετανάστες από το Πακιστάν που κρατούνται στο χώρο της Παλιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά, διεκδικώντας να αφεθούν ελεύθεροι, να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να τους δοθούν τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι που αναγκάστηκαν να επιλέξουν. 

Διεκδικήσαμε να ανοίξει η διαδικασία του ασύλου και να ανοίξουν χώροι υποδοχής. Μαζευτήκαμε έξω από το κτήριο με πανό, ντουντούκες, σημαίες και προκηρύξεις για τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Συμμετείχαν από το Στέκι Μεταναστών, την κατάληψη Ρόζα Νέρα, φοιτητές του Πολυτεχνείου και δημοτικοί σύμβουλοι. Έξω από το κτήριο αλλά και μέσα υπήρχε αστυνομία. Η δράση έγινε σε ώρα αιχμής όπου οι δρόμοι ήταν γεμάτοι και υπήρξε ανταπόκριση και αλληλεπίδραση με τον κόσμο, ο οποίος ενδιαφερόταν.

Έπειτα από την κινητοποίηση έτρεξαν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μπαλομενάκης, Βαγιωνάκη) να επισκεφτούν το χώρο και να δηλώσουν υποκριτικά ότι δεν πρόκειται για μετανάστες αλλά για πρόσφυγες και ότι χρίζουν φιλοξενίας κι όχι κράτησης.

Αντιπροσωπία μπήκε στο κτήριο με ένα ηχογραφημένο μήνυμα στη γλώσσα των μεταναστών και ενημέρωσαν τους κρατούμενους. Υπήρξε ανταπόκριση, ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα τους και είπαν τα παράπονα τους. Όπως είπαν, πριν φύγουν από το Πακιστάν για επτά συνεχόμενες μέρες βομβαρδιζόταν η περιοχή τους. 

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ρατσιστική. Τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν, θαλάσσια και χερσαία. Δεν ξεχνάμε όλους όσους έχουν πεθάνει λόγω της απάθειας της. Η συμφωνία με την ΕΕ και την Τουρκία πρέπει να καταργηθεί. Ο διαχωρισμός μεταναστών- προσφύγων είναι λανθασμένος. 

Η 18 του Μάρτη πλησιάζει. Αγωνιζόμαστε και κλιμακώνουμε τη δράση μας. 

Δανάη Κολλέτη