Γράμματα και σχόλια
Το Λεξικό των Μνημονίων

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Βενιζέλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Μανιάτης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κώστας Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μιλένα Αποστολάκη, Χρίστος Βερελής... Αυτοί και πολλοί άλλοι “επιφανείς” παραβρέθηκαν την περασμένη Τρίτη στην παρουσίαση του νέου βιβλίου “Λεξικό Χωρίς Γραβάτα” του Γιάννη Βλαστάρη, πρώην διευθυντή στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” και το περιοδικό “Εψιλον”. Ούτε οικογενειακή συνάντηση της Μαφίας από την ταινία ο Νονός δε θα είχε τόση επιτυχία.

Το ίδιο το θέμα του βιβλίου, βέβαια, τους αφορούσε όλους άμεσα. Το “Λεξικό Χωρίς Γραβάτα”, με άμεση αναφορά στις ενδυματολογικές επιλογές Τσίπρα, είναι μια επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, συγκεντρώνει 350 λέξεις που, για τον συγγραφέα, έχουν εισβάλει στο δημόσιο λόγο με στόχο να αντικαταστήσουν κάποιες άλλες, αρνητικά φορτισμένες, ή να παραμορφώσουν την ίδια την σημασία τους, ώστε να γίνουν εύπεπτη τροφή στην κοινή γνώμη. “Οι «Θεσμοί» αντικατέστησαν την Τρόικα, οι χθεσινοί «τοκογλύφοι» αποκαλούνται, πια, τεχνικά κλιμάκια, ο αυτόματος κόφτης αποδοχών ονομάζεται «Ρυθμιστής Αυξημένων Εγγυήσεων» και η μείωση μισθών-συντάξεων βαφτίστηκε «Ασφαλιστική Αναπλαισίωση»”. Σε αυτή την “αποκάλυψη”, λοιπόν, δε θα μπορούσαν να λείπουν όλοι οι παραπάνω, πολλοί από τους οποίους πήραν και το λόγο για να τονίσουν τη μάχη που δίνουν για την επικράτηση της αλήθειας ενάντια στην «αλλοίωση της σκέψης του ελληνικού λαού». 

Υποτίμηση

Μια πρώτη απάντηση, βέβαια, είναι: κοίτα ποιοί μιλάνε. Η υποτίμησή τους για τη νοημοσύνη του κόσμου, θεωρώντας ότι ξέχασε τους σκληρούς αγώνες που έδωσε τα προηγούμενα χρόνια για να τους ανατρέψει, είναι προκλητική. Το ίδιο και η προσπάθειά τους να παρουσιαστούν ως οι εγγυητές της αλήθειας. Όλοι αυτοί είναι που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τα μνημόνια, που πούλησαν την προπαγάνδα του “τέλους της κρίσης” και της “ανάπτυξης που έρχεται” ουκ ολίγες φορές από τις ίδιες ακριβώς θέσεις που τώρα το κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά ταυτόχρονα, εκτός από υποκριτές, είναι και αφόρητα «αριστοκράτες»: νομίζουν ότι ο κόσμος είναι απλά βλάκας που μπερδεύει την “τρόικα” με τους “θεσμούς”, τους “τοκογλύφους” με τα “τεχνικά κλιμάκια” κλπ και τρώει το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο βολικός για τους ίδιους τρόπος για να εξηγήσουν γιατί ο κόσμος, παρά τους συμβιβασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, δεν στρέφεται προς τα δεξιά. 

Όσο κι αν το επιθυμούν, όμως, εκμεταλλευόμενοι τη μνημονιακή κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, η επιστροφή τους δε θα είναι εύκολη υπόθεση. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις. Η Αριστερά πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, μπορεί να τσακίσει και τις υποκρισίες και την ταξική ατζέντα όλης της παλιάς φρουράς των μνημονίων. Η κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στα μνημόνια, νέα και παλιά, με την αντικαπιταλιστική αριστερά μπροστά, μπορεί να τους φράξει το δρόμο.