Διεθνή
Aλληλεγγύη στους Πανεπιστημιακούς που διώκονται στην Τουρκία

Από τη στιγμή της δημοσίευης της διακήρυξης “Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα!” με τις υπογραφές 1128 Πανεπιστημιακών (που έγινε περισσότερο γνωστή ως έκκληση των Πανεπιστημιακών για την Ειρήνη), όσοι υπέγραψαν βρίσκονται κάτω από την απειλή να τιμωρηθούν είτε με έρευνα εναντίον τους, είτε εξαναγκάζοντάς τους να παραιτηθούν, είτε με απόλυση ή με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. 

Με το διάταγμα υπ. αριθμ. 686 που δημοσιεύτηκε στις 7 Φλεβάρη του 2017, απολύθηκαν 330 Πανεπιστημιακοί. Μόνο μέσα σε ένα απόγευμα 72 Πανεπιστημιακοί πετάχτηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Από τους 330, οι 115 είχαν υπογράψει την έκκληση των Πανεπιστημιακών για την Ειρήνη.

Μαζί με όσους υπέγραψαν την έκκληση, με το διάταγμα απολύθηκαν και οι Πανεπιστημιακοί που έχουν βρεθεί στον αγώνα για τις εργασιακές συνθήκες των πανεπιστημιακών βοηθών.

Ο αγώνας έχει απλωθεί εκτός από την Άγκυρα, στα Πανεπιστήμια του Μαρμαρά, του Βοσπόρου και του Κοτζαέλι. Πανεπιστημιακοί που έπρεπε να αδειάσουν τα γραφεία τους μέσα σε χειροκροτήματα υποστήριξης των φοιτητών, τώρα παλεύουν πλάι πλάι με τους φοιτητές.

Δυο μέλη του DSiP (του αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στην Τουρκία), ο Τζαν Ιρμάκ Οζινανέρ, ερευνητής στο Τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστήμιου της Άγκυρας, και η Μερβέ Ντιλτεμίζ Μολ, βοηθός στο ίδιο τμήμα, υπεράσπισαν ανοιχτά τη θέση τους ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο, τα πραξικοπήματα, την ομοφοβία, το ρατσισμό και το σεξισμό. Απολύθηκαν με το διάταγμα της 7ης Φλεβάρη επειδή υπέγραψαν την έκκληση των Πανεπιστημιακών για την Ειρήνη.

Όχι στο κράτος έκτακτης ανάγκης, τον πόλεμο και τα διατάγματα. Όχι, δεν φεύγουμε! Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς και τους συντρόφους μας!

Έχει ανοίξει μια καμπάνια οικονομικής υποστήριξης για τους απολυμένους συντρόφους μας. Σας καλούμε να συνεισφέρετε όπως μπορείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό στο Λονδίνο: Τράπεζα Barclays Αριθμ. Λογ. 70196339,  Sort Code: 20-62-53, IBAN: GB84 BARC 2062 5370 1963 39

Ρόνι Μαργκόλις