Διεθνή
Γαλλία: Να κάνουμε μια πετυχημένη 19 Μάρτη για να οργανώσουμε τη συνέχεια!

Με φόντο μια βαθιά πολιτική κρίση οργανώνεται η διαδήλωση για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια στις 19Μ. Βέβαια τα ΜΜΕ δεν έχουν μάτια παρά μόνο για το τεράστιο σκάνδαλο «Penelopegate».

Ωστόσο αυτή η συσκότιση δεν καταφέρνει να βλάψει την ανάπτυξη των κινητοποιήσεων που είναι ιδιαίτερα απτή τις τελευταίες μέρες. Η οργή της νεολαίας, πυροδοτημένη από την άγρια επιθετικότητα της αστυνομίας της οποίας θύμα υπήρξε ο Τεό, δεν καταλαγιάζει. Η δολοφονία του Ανταμά Τραορέ από μια διμοιρία μπάτσων τον περασμένο Ιούνη δεν έχει ξεχαστεί.

Ακολουθούν οι μέρες των μαθητικών κινητοποιήσεων με καταλήψεις και πολλές φορές διαδηλώσεις που καταστέλλονται συστηματικά από την αστυνομία. Αυτή η πολλά υποσχόμενη αποφασιστικότητα έχει φτάσει μέχρι την Γαλλική επαρχία, την Τουλούζ, τη Ρουέν, τη Ναντ, και ξαναδίνει ζωντάνια και συνοχή στις συλλογικότητες που ήταν οργανωμένες γύρω από τις οικογένειες των θυμάτων της αστυνομικής δολοφονικής βίας. 

Από τη μεριά τους οι συλλογικότητες «Χωρίς Χαρτιά» (ιδίως των Αφρικανών) κινητοποιούνται ενάντια στις εταιρίες που διαχειρίζονται τις δομές κατοικίας. Οι εταιρίες αυτές θέλουν να αυξήσουν τα νοίκια, να καταργήσουν τις αυτοδιαχειριζόμενες δομές, όπως καφετέριες και καντίνες και να εισάγουν μια παρακολούθηση, οιονεί αστυνομική, χρησιμοποιώντας πχ ηλεκτρονικές κονκάρδες εισόδου.

Προσπάθειες

Η καταστροφή της «ζούγκλας» του Καλαί και του μεγάλου καταυλισμού στην πλατεία Στάλινγκραντ στο Παρίσι και η διασπορά των μεταναστών/τριων και των προσφύγων σε διάφορα μέρη σε όλη τη χώρα, μπορεί να τους στέρησε τη δύναμη της μαζικότητάς τους. Ωστόσο συλλογικότητες υποστήριξης δημιουργούνται ξανά γύρω από τα κέντρα υποδοχής και προσανατολισμού στα οποία οι πρόσφυγες διαμένουν. Οι προσπάθειες της ακροδεξιάς να οργανώσει ρατσιστικές συγκεντρώσεις κατέληξαν πολύ μειοψηφικές και έχουν συστηματικά σκοντάψει πάνω σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. 

Οι αντιφασίστες κινητοποιούνται κι αυτοί. Δύο πούλμαν με υποστηρικτές της Λεπέν μπλοκαρίστηκαν στο δρόμο τους για το συνέδριο του Εθνικού Μετώπου στη Ναντ. Την επομένη, μια αντιφασιστική διαδήλωση διαμαρτυρίας έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης και ακολούθησε σύγκρουση με την αστυνομία.

12 ημέρες έχουν μείνει μέχρι τις 19 Μάρτη! Συνειδητοποιώντας τη σημασία της κινητοποίησης, πολλές οργανώσεις και κόμματα έχουν τελικά καλέσει στις 19 Μάρτη. Οι τοπικές πρωτοβουλίες νοικιάζουν πούλμαν από πολλές πόλεις ώστε να έρθουν στην πρωτεύουσα: Νάντ, Ρεν, Λυόν, Γκρενόμπλ, Τουλούζ, Λιλ, Στρασβούργο κ.α. Οι συνελεύσεις προετοιμασίας της διαδήλωσης πολλαπλασιάζονται.

Και μετά; Χωρίς θριαμβολογίες, τα σημάδια δείχνουν ότι η 19 Μάρτη θα είναι μια επιτυχία. Αυτό δε θα έχει νόημα χωρίς τη συνέχεια, δηλαδή να χτίσουμε πάνω στη διάρκεια της δράσης των συλλογικοτήτων, αντιρατσιστικών, αντιφασιστικών, αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, εναντίωσης στην αστυνομική βία. Η φασιστική απειλή υπάρχει, παρά το ότι οι οργανώσεις της συστημικής αριστεράς κλείνουν τα μάτια. Με οργάνωση και δράση στο δρόμο θα νικήσουμε!

Αλαίν Ποζολά, μέλος του NPA